Luxul şi sărăcia de pe listele electorale: 3 cei mai bogaţi vs 3 cei mai săraci capi de listă

Renato Usatâi (Patria), Vlad Filat (PLDM) şi Mihai Ghimpu (PL) sunt trei cei mai bogaţi capi de listă în actuala campanie electorală, conform veniturilor declarate pentru ultimii doi ani.

La polul opus, figurează Vasile Costiuc (DA), Ruslan Popa (PCR) şi Iurie Roşca (PPCD) care sunt trei cei mai săraci capi de listă, conform veniturilor declarate în anii 2012-2013.

Datele sunt incluse în declaraţiile privind veniturile şi averea pentru perioada 2012-2013 depuse pe propria răspundere de candidaţii la funcţia de deputat la Comisia Electorală Centrală.

Astfel, primul în lista celor mai înstăriţi este Renato Usatâi, nr.1 în lista de candidaţi ai Partidului „Patria”. Poate fi considerat lider incontestabil al celor mai înstăriţi pretendenţi la funcţia de deputat. În ultimii doi ani, Renato Usatâi a câştigat circa 119 milioane de lei.

Deţine 580.000 de acţiuni sau 0,01% din capitalul Gazprom, care i-au adus lui Usatâi doar în anul 2013 dividende de peste 5,6 milioane de ruble ruseşti (150.000 de dolari). Mai are şase automobile, patru loturi de pământ în regiunea Moscovei, 2 case de locuit cu o suprafaţă de 340 metri pătraţi şi, respectiv, 545 metri pătraţi, de asemenea, în regiunea Moscovei.

A doua poziţie îi revine liderului PLDM, Vlad Filat, care a obţinut în ultimii doi ani circa 15 milioane de lei, dintre care 14,5 mil. lei reprezintă dividende la firma din Iaşi Kapital Invest. Mai are un apartament de 75 metri pătraţi şi o casă de 180 metri pătraţi, două garaje, un lot de pământ, 2 automobile.

A treia poziţie îl ocupă liderul PL, Mihai Ghimpu, care în ultimii doi ani a acumulat 1,59 milioane lei. Are două apartamente, unul de 63 metri pătraţi, iar altul de 160 metri pătraţi. Are un automobil şi mai deţine 33,3 procente din firma Eurosim.

La polul opus:

Primul pe listă este Vasile Costiuc, liderul Partidului „Democraţia Acasă”, care a declarat că în ultimii doi ani nu a avut niciun venit, nu are casă, nu are automobil, ci doar un lot de 2400 de metri pătraţi. Vasile Costiuc este profesor de istorie şi este reprezentantul companiei „UNIO” pentru Europa de Est.

Pe poziţia a doua este Ruslan Popa, liderul Partidului Comunist Reformator, care a indicat un venit de 150 mii lei, nu are casă, nu are automobil. De asemenea, nu este indicată profesia acestuia.

Pe poziţia a treia figurează preşedintele PPCD, Iurie Roşca, care a indicat un venit de doar 4.667 lei şi este deţinătorul a 70 la sută din tipografia Prag -3.

La identificarea acestui top nu au fost luate în calcul datele ultimilor doi candidaţi înscrişi în cursa electorală PAD şi Partidul Ecologist. ale căror declaraţii pe propria răspundere deocamdată nu au fost afişate.

Solicitat să comenteze această situaţie, Stanislav Madan, analist economic la BIS Moldova, a spus că declaraţiile pe venit ale politicienilor este una din cele mai bune ilustraţii a existentei unei economii tenebre paralele. „Prin urmare, acest top este unul relativ, iar clasamentul real probabil ar fi serios distorsionat”, a menţionat expert.

Potrivit lui, ar fi extrem de interesant daca s-ar putea vedea si nivelul cheltuielilor, dar mai ales „cu cât contribuie cu taxe şi impozite la buget fiecare din cei ce se vor a fi aleşi ai poporului”.

Totodată, el a spus că datele din declaraţiile de venit depuse la CEC de candidaţi nu sunt atât de detaliate ca şi cele din declaraţiile anuale de avere depuse la CNI, unde sunt incluse datele şi averea soţiilor.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.