Partidul Liberal va contesta la Curtea Constituțională legea prin care a fost modificat Codul Electoral, fiind introdus sistemul de vot mixt. Liberalii susţin că „modificarea sistemului electoral încalcă mai multe norme ale Constituției şi a afectat principiul egalității votului în alegerile Parlamentului”.

Astfel, liderul PL Mihai Ghimpu a declarat că noua lege creează drepturi inegale pentru alegători, în funcţie de locul aflării acestora. “În această lege scrie că o circumscripție va fi formată dacă va fi un anumit număr de locuitori. Nu același principiu va fi respectat și în cazul regiunii din stânga Nistrului și diaspora”.

Lberalii au mai menționat că vor exista principii diferite şi la crearea circumscripțiilor uninominale în Găgăuzia, dat fiind faptul că legea prevede că circumscripțiile formate aici „nu pot fi completate cu localități din alte unități administrativ-teritoriale”.

Totodată, PL a invocat numărul inegal de semnături pe care trebuie să le prezinte candidații independenți în funcție de sex – 2000 pentru bărbați și 1000 pentru femei.

Valeriu Munteanu a spus că liberalii vor să fie restabilit echilibrul constituțional care funcționa până la aprobarea acestei legi.