Interviu // Cum se înlocuiește pâinea cu patriotismul în Rusia

Isaev Alexei, salvator din cadrul Serviciului Situațiilor Excepționale în Moscova, rus get-beget și mare patriot al țării sale, ne-a arătat cum se văd acțiunile lui Vladimir Putin pe interior, care sunt efectele sancțiunilor împotriva Rusiei și cum își pregăteșe Federația poporul pentru diverse schimbări și eventuale conflicte:

  • Mă strădui să nu urmăresc presa rusă. Din păcate, din punctul meu de vedere, este foarte puțină informație veridică. Sau, dacă să fiu mai corect, informația este părtinitoare.
  • După cum s-a simțit, în cadrul campaniei electorale, în Rusia nu sunt partide de opoziție. Adică, toate partidele care au fost lăsate să participe la alegeri… Chiar și publicitatea electorală a fost atât de neinspirată, încât se observa că întreg procesul nu era interesant nici măcar partidelor implicate. Era clar că nimeni pentru nimic nu dorea să lupte. Se pare că totul a fost hotărât dinainte și era clar că nimeni dintre ei nu avea nevoie de această campanie și că nimeni nu are de gând să spună ceva sau să lupte pentru ceva. Vorbeau despre niște lucruri mărunte, despre niște pretenții personale, totul era meschin și plictisitor, și nici alegătorii nici candidații nu erau interesați de asta. Respectiv, nu prea am urmărit campania electorală.
  • Partidul Liberal Democrat, care se consideră opoziționist, dar de fapt este un vasal absolut al Partidului „Edinaia Rosia”, au încercat să câștige voturile radicalilor, naționaliștilor ruși. Asta e partea lectoratului pe care au încercat s-o acopere. Partidul Comunist nu a făcut nimic nou. Totul a fost ca de obicei. Au un electorat foarte clar, care-i votează din an în an. Partidul își cunoaște votanții. Desigur, critica nu a lipsit, dar ea era foarte limitată. Adică, nimeni nu a ieșit la tribună să zică adevărul curat. Unul care să zică: „Oamenilor, eu o să vă zic totul cum este în realitate!”. A fost critică, dar una foarte cizelată.
  • Rusia a luat o poziție de reconciliere, de încetare a conflictului din Ucraina. Desigur, acest lucru ni-l spune presa și cred că pare a fi adevărat. Deși, văzând ce arată cei din Donbas, cei din formațiunile separatiste, Se vede că beneficiază de mare ajutor umanitar din partea Rusiei. Se vede că depind foarte mult de Rusia și că fără ajutorul acesteia,  ar fi mult mai complicat din punct de vedere umanitar. Se vede că Rusia se implică în acest conflict, însă nu într-un fel armat, ci umanitar. Aceasta este poziția oficială și cred că așa și este.
  • Despre implicarea armată mi-este greu să mă pronunț. Cred că într-adevăr acolo luptă foarte mulți voluntari din Rusia, care luptă pentru o idee anume, o idee pentru care ei sunt gata să lupte cu arma în mână. Cât despre trupe oficiale nu pot spune nimic. Deocamdată dovezi oficiale nu sunt, cel puțin în presa rusă ele nu sunt arătate. Distribuie aceiași informație. Dacă e adevărată sau nu, nu știu. Dar asta este. Și, din punctul meu de vedere, nu avem presa independentă. Vorbesc de presa TV. Dar este un postul RainTV, care este mai accesibil online și alte surse online.
  • Începând cu 2012, am observat că treptat au început să arate la TV tot mai multe filme despre război. Arătau filme vechi, niciodată nu s-au turnat atâtea filme despre Cel de-al II-lea Război Mondial. Ele erau cu adevărat populare, oamenii se uitau cu interes. Doar că era neclar de ce numărul lor era atât de mare. Era clar doar că se lucra la creșterea dragostei de patrie. Cred că se așteptau deja la sancțiuni și la situații de conflict și, ca de obicei, au încercat să înlocuiască pâine cu patriotismul.
  • Ultimii 2-3 ani, cred că are legătură cu sancțiunile împotriva Rusiei, satele au început să prindă viață. Foarte mulți tineri au început să revină în sate și nu neapărat în satele de baștină. Tineri, familii cu copii, bărbați își unesc forțele, iar credite, cumpără aparatură agricolă, prelucrează câmpiile. Acum, nu au mai rămas câmpii goale. Cinci ani în urmă acestea erau pârloagă, unde nimic nu creștea. Acum totul s-a schimbat radical. Pământurile sunt lucrate și aduc un venit foarte bun. Cred că acesta este efectul direct al sancțiunilor.
  • Noi încă nu am simțit toate efectele negative ale sancțiunilor. Din păcate, în Rusia, producere și industria sunt la un nivel foarte scăzut. Foarte puține medicamente, electronică se produc aici. Multe lucruri necesare pentru viață erau importate, iar analoagele lor nu se produc în Rusia. Dolarul a crescut de două ori, salariile au rămas aceleași. Desigur că prețurile nu au crescut de două ori, însă creșterea lor a fost mult mai mare decât de obicei. Veniturile oamenilor au scăzut. Să găsești de lucru este mai complicat. Se pare că lipsesc bani în bugetul statului, mulți angajați publici au rămas fără lucru. Ei numesc acest lucru optimizare, dar oamenii sunt dați afară. Fie la atingerea vârstei de pensionare sau cei cu experiență redusă de muncă rămân fără lucru. Oamenii sunt într-adevăr îngrijorați, pentru că să găsești de lucru este tot mai greu.
  • Pensionarilor, desigur, le este cel mai greu. Celor din Moscova le este mai simplu, pentru că primăria achită un adaos la pensie. Însă odată ce te îndepărtezi de capitală, pensionarilor le este mai greu. Produsele alimentare sunt scumpe, serviciile comunale – la fel. Desigur, sunt multe istorii triste, când oamenii economisesc foarte mult. Dar cred că, din păcate, acest lucru se întâmplă în fiecare țară. Inclusiv în Moldova sau Europa se întâmplă ca oamenii să supraviețuiască la limita sărăciei. Dar acest lucru nu s-a întâmplat în special din cauza sancțiunilor. Așa a fost și înainte, așa este și acum, doar că a devenit mai evidentă diferența dintre cei bogați și cei săraci. Pentru că cei bogați au avut de câștigat în urma sancțiunilor, iar cei săraci – de pierdut.
  • Nu tuturor le place ceea ce el (n. Red.: Vladimir Putin) face, asta o spun cu siguranță. Sunt multe pretenții în adresa lui, dar toți înțeleg că cu alt președinte ar fi fost mai rău. El este coloana vertebrală, datorită lui, lumea înțelege ce se întâmplă în țară. Dacă în presă se zice una, guvernarea zice alta, atunci mulți au încredere în părerea lui Vladimir Vladimirovici. Chiar dacă multe nu le plac, oamenii au încredere în el. Așadar, mulți votează sincer pentru el. Nu toți îi susțin acțiunile în politicile internă și externă. Dar majoritatea are încredere în el, chiar dacă nu înțelege sau știe tot. Procentul de încredere este foarte mare.
  • Eu cred că, la fel ca în Rusia, în Europa, oamenii simpli înțeleg totul. Ei văd lucrurile nu cum sunt arătate în presă, ei înțeleg ce se întâmplă și nu au impresia că Rusia este un urs agresiv față de toată lumea. Ei înțeleg care sunt acțiunile SUA. Însă, din păcate, părerea acestor oameni, la fel ca la noi în Rusia, nu este luată în calcul în luarea deciziilor politice. Politica este de-o parte, iar părerea oamenilor de altă parte.