Connect with us

Politică

Igor Dodon a înmânat decorații de stat la 16 preoți ai Mitropoliei Moldovei

În ziua canonizării lui Ștefan cel Mare, preşedintele Igor Dodon a înmânat astăzi decorații de stat la 16 preoți ai Mitropoliei Moldovei, inclusiv unor preoți din Găgăuzia şi din regiunea transnistreană. “Religia creștină ne unește, iar noi trebuie să fim uniți în jurul ei“, a declarat şeful statului.

Igor Dodon a anunţat că în dimineaţa zilei a participat la slujba bisericească oficiată de mitropolitul Vladimir, după care a depus flori la monumentul marelui voievod.

Ștefan a luptat în războaie pentru a proteja religia noastră creștin-ortodoxă. Datoria noastră e să o păstrăm pe timp de pace, ceea ce nu este simplu în aceste timpuri, dar nouă ne va reuși“, a scris pe pagina sa de Facebook Igor Dodon.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Politică

Igor Dodon despre Traian Băsescu: Trebuie să fie absolut conştient că va sta după gard, în sensul direct al cuvântului

Igor Dodon a declarat că nu va permite ca Traian Băsescu să năucească populaţia R.Moldova.

Preşedintele Igor Dodon a adus critici dure în adresa preşedintelui de onoare al Partidului Unităţii Naţionale Traian Băsescu, declarând că pentru tot ce face fostul preşedinte român în Republica Moldova, în orice altă ţară serviciile de securitate, care acţionează în interesul statului, l-ar fi expulzat din ţară.

Criticile au fost aduse în contextul în care Traian Băsescu a avut în ultima perioadă mai multe întâlniri cu cetăţenii R.Moldova, în cadrul cărora a făcut declaraţii unioniste.

“Cu cât mai mult va cutreiera localităţile Moldovei, cu atât lumea va înțelege mai bine că unirea cu România nouă nu ne trebuie”, a declarat Igor Dodon la postul NTV Moldova.

În context, şeful statului a menţionat că a doua zi, după alegerile prezidenţiale, Băsescu l-a sunat pentru a stabili o întrevedere, însă a declinat această iniţiativă. “Dar eu nu am ce discuta cu domnia sa. Dezaprob categoric ideile pe care le promovează”, a argumentat Dodon..

Potrivit lui Igor Dodon, Traian Băsescu trebuie să fie absolut conştient de faptul “că va sta după gard, în sensul direct al cuvântului”, amintind că fostul preşedinte nu deţine cetăţenia R. Moldova.

“Dacă e atât de deştept, s-o facă pe deşteptul acasă la el, noi însă nu-i vom permite să ne năucească populaţia”, a adăugat Igor Dodon.

De notat că anterior, fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, într-o emisiune televizată la Chişinău, că Dodon este omul care ar da mâine ţara ruşilor.

“Cu preşedintele Dodon nu am avut niciun fel de relaţii. Dar, este o deosebire fundamentală între Voronin şi Dodon. Voronin nu a fost un pro-rus, nu şi-ar fi dat ţara ruşilor, pe când Dodon ar da-o mâine. Noroc că nu se grăbeşte Putin să o ia. Mare deosebire. Voronin era un statalist, cu statul lui, mic, mare, cu problemele lui, nu a acceptat până la urmă  Dodon cred că şi mâine ar accepta federalizarea”, a spus Traian Băsescu.

Citește mai departe

Politică

Comunistul Vasile Panciuc și-a depus mandatul de deputat

Deputatul PCRM, Vasile Panciuc, și-a depus mandatul de parlamentar, invocând motive de sănătate. Informația a fost confirmată pentru CrimeMoldova de către deputata PCRM, Elena Bodnarenco.

Potrivit sursei citate, cererea urmează să fie examinată la următoarea ședință a Legislativului.

Totodată, deputata Elena Bodnarenco a precizat că fotoliul de deputat va fi preluat de Alla Mironic, președintele Asociației Obștești Uniunea Veteranilor din Republica Moldova.

Fracțiunea PCRM în Parlament numără în prezent 7 deputați.

Citește mai departe

Politică

Guvernul şi Delegaţia UE confirmă deschiderea pentru avansarea cooperării RM-UE

Realizarea angajamentelor din Acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană au fost discutate la întrevederea de astăzi a premierului Pavel Filip cu şeful Delegaţiei UE în ţara noastră, Peter Michalko.

Oficialii au analizat progresele şi restanţele din agendă, constatând că multitudinea de reuniuni RM-UE din ultimele săptămâni a oferit o radiografie clară a actualei stări de lucruri.

 În acest sens, şeful Cabinetului de miniştri l-a asigurat pe oficialul european despre efortul, în mod special, în impulsionarea agendei de reforme. În particular, a fost pus accentul pe aprobarea legilor prevăzute de Acordul de Asociere şi pe condiţiile pentru obţinerea asistenţei macrofinanciare.

„Condiţionalităţile pentru acordarea asistenţei macrofinanciare vor fi îndeplinite până la sfârşitul anului. Suntem foarte ambiţioşi şi determinaţi în atingerea acestui scop”, a spus Pavel Filip.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, la rândul său, ambasadorul Peter Michalko a apreciat acţiunile Guvernului în ceea ce priveşte implementarea reformelor şi progresele înregistrate în diverse domenii. Totodată, oficialul european a încurajat Executivul să continue reformele în domeniul justiţiei, lupta împotriva corupţiei şi consolidarea statului de drept.

 Pavel Filip şi Peter Michalko au discutat, de asemenea, despre implementarea reformei administraţiei publice, menţionând importanţa asigurării unor instituţii de stat puternice.

„Scopul reformei Guvernului este să avem instituţii publice competente, toate politicile elaborate să fie vizionare şi calitative”, a punctat premierul. În această ordine de idei, ambasadorul Peter Michalko a încurajat folosirea plenară a expertizei misiunii consilierilor de nivel înalt UE, care se află în Moldova pentru a oferi asistenţa necesară în vederea bunei implementări a reformelor.

 De asemenea, Pavel Filip s-a referit la crearea Agenţiei Serviciilor Publice, care are menirea nu doar să asigure servicii mai calitative şi în timp optim, dar şi să excludă necesitatea obţinerii şi prezentării diferitor certificate de către cetăţean. „Singurul document al cetăţeanului în raport cu statul trebuie să fie buletinul de identitate, restul informaţiei să se regăsească în registrele de stat”, a precizat prim-ministrul.

 Oficialii au făcut, de asemenea, un schimb de opinii privind soluţionarea conflictului transnistrean în formatul de negocieri 5+2, menţionând importanţa consolidării încrederii între populaţia de pe cele două maluri ale Nistrului.

Citește mai departe

Ultimile Știri

Politică23 de minute în urmă

Igor Dodon despre Traian Băsescu: Trebuie să fie absolut conştient că va sta după gard, în sensul direct al cuvântului

Igor Dodon a declarat că nu va permite ca Traian Băsescu să năucească populaţia R.Moldova.

Externe1 oră în urmă

Kazahstanul trece de la alfabetul chirilic la cel latin

Kazahstanul își va schimba alfabetul oficial pentru a treia oară în mai puțin de 100 de ani, în cadrul unei...

Externe12 ore în urmă

Decizie fără precedent: jurnaliștii celui mai cunoscut ziar rusesc de investigații vor fi înarmați

După ce redactorul-șef adjunct al Ecoul Moscovei, Tatiana Felghenhauer, a fost înjunghiată în gât în sediul postului de radio în...

Economie13 ore în urmă

Până la finele anului, în zonele economice libere vor fi atrase investiții de circa 115 milioane

Până la finele anului curent volumul investițiilor atrase în Zonele Economice Libere (ZEL) va depăși suma de 115 milioane USD,...

Externe14 ore în urmă

Ce mesaje transmite regina Elisabeta a II-a cu ajutorul genţii

S-au făcut multe speculații cu privire la conținutul genților Elisabetei a II-a, un accesoriu de care regina Marii Britanii nu...

Social14 ore în urmă

Doi moldoveni – trei cărţi de identitate românești false

Trei cărți de identitate românești false au fost descoperite de poliţiştii de frontieră la doi cetățeni moldoveni, în cadrul formalităților...

Social16 ore în urmă

40 de minori din penitenciare au învățat meseria de bucătar, cofetar, frizer și cizmar

Timp de un an, minori din Penitenciarele nr. 10 Goian și nr. 13 Chișinău au urmat cursuri de comunicare și...

Advertisement

Opinii