Guvernul – radiografiat! 9 oficiali au uitat să-şi declare afacerile

RISE Moldova a radiografiat Guvernul Leancă, aflat la sfârşit de mandat, şi a scos la lumină afacerile ascunse ale miniştrilor, nedeclarate la Comisia Naţională de Integritate (CNI). Potrivit acestei investigaţii, nouă din cei 16 membri ai Cabinetului de Miniştri au afaceri, pe care le-ar fi uitat să le treacă în declaraţiile de avere şi venit.

Printre cei vizaţi în investigaţie figurează ministrul Construcţiilor, Marcel Răducan, ministrul de Interne, Dorin Recean, ministrul Culturii, Monica Babuc, ministrul Tehnologiilor Informaţionale Pavel Filip, ministrul Muncii Valentina Buliga,ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, ministrul Tineretului, Octavian Bodişteanu, başcanul UTA Gagauz-Yeri, Mihail Formuzal, preşedintele AŞM, Gheorghe Duca.

În cea mai mare parte afacerile sunt trecute pe numele rudelor-soţi, soţii, copi i- şi acestea vizează firme, imobile nedeclarate sau prestări de servicii.ş.a. În plus, jurnaliştii de investigaţii au constatat că businessul nu are culoare politică, oficialii din Guvern având legături de afaceri cu oponenţi politici.

De exemplu, RISE Moldova scrie că ministrul Marcel Răducan s-a folosit de firma Moldprodinest pentru a tăinui Centrul Comercial „Budapest”, mai multe proprietăți imobiliare, dar și pentru a crea alte trei companii în 2014.

Ministrul de Interne Dorin Recean deține o cotă de participare de 2,7% la „Progestact” SRL, iar asociați în această companie mai sunt: Iurie Muntean – deputat comunist; Emil Guţu – vicepreşedinte al Consiliului Concurenţei (anchetat penal în 2009 pentru luare de mită); Vitalie Iurcu – director Moldtelecom SA, Liviu Gumovschi – directorul unei instituții guvernamentale.

Articolul integral îl puteţi citi AICI.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.