Connect with us

Opinii

Cum ne-a păcălit grâul. O scurtă istorie a omenirii

Publicat

pe

*Pentru a citi, ascultați: 

Dacă stați acum la laptop, vă doare puțin spatele, să știți că de vină este revoluția agricolă. Asta ne spune Yuval Noah Harari în Sapiens: o scurtă istorie a omenirii. Tot el ne povestește că viața nu prea are vreun sens, că libertatea și egalitatea sunt niște mituri și că poate e bine să ne mulțumim cu ceea ce avem. Cartea a fost publicată în 2011 în ebraică și tradusă în 2014 în limba engleză. De-atunci o puteți găsi prin toate librăriile, iar prietenii voștri care o citesc vor împărtăși mereu informații din carte, de exemplu, despre fauna gigantică din Australia, care a dispărut doar prin simpla venire a omului pe continent. Cartea prezintă nepretențios istoria omenirii și ne amintește de ce nu ar trebui să ne luăm prea tare în serios. Chiar dacă unii au criticat-o pentru senzaționalism, exagerări și unele inconsecvențe, este o lectură necesară pentru orice om care vrea să înțeleagă ce se întâmplă cu el și în jurul lui.

***

Harari spune că trei revoluții au format istoria oamenilor: cea cognitivă (cam 70.000 de ani în urmă), cea agricolă (cam 12.000 de ani în urmă) și cea științifică (500 de ani în urmă).

Patru sute de mii de ani în urmă, homo sapiens era la mijlocul lanțului trofic și doar de 100 de mii ajunge în fruntea acestuia. Altor fruntași le-au luat milioane de ani, oamenii însă s-au cam grăbit. Această repeziciune îi face mai plini de frici și anxietăți, respectiv mai nemiloși și mai periculoși. Multe din calamitățile istoriei, războaie și catastrofe ecologice s-au întâmplat datorită acestei grabe.

Homo sapiens a cucerit lumea, cel mai probabil, prin limba unică. De ce doar oamenii au însușit graiul? Una din teorii este că o mutație genetică accidentală a modificat conexiunile creierului, respectiv i-a permis să gândească altfel și să comunice folosind un nou tip de limbă. O altă teorie spune că felul unic de a vorbi a evoluat din necesitatea de a împărtăși informație despre alte persoane. Un fel de bârfe. Chiar dacă teoria bârfelor sună ca o glumă, autorul ne asigură, că nenumărate studii o susțin. Astfel, omul începe să discute despre lucruri abstracte, creează mituri, care să unească mulțimi și să ajute la conviețuirea în imperii.

Harari idealizează perioada vânătorilor-culegători, iar revoluția agricolă o numește o mare păcăleală. Vânătorii (deși mai mult culegătorii) erau cei mai cunoscători și abili oameni din istorie. Supraviețuirea în acea eră cerea abilități excelente. Există dovezi care arată, creierul oamenilor chiar s-a micșorat după perioada vânătorească. În același timp, culegătorii nu se oboseau prea mult cu lucrul, cum o facem noi azi cu cele 40-45 de ore pe săptămână.

Dar perioada dietelor variate, multiplilor parteneri sexuali, copiilor crescuți în comun, hoinărelii prin lume, se termină o dată cu domesticirea grâului. Sau, cum spune autorul: noi nu am domesticit grâul, ci el ne-a domesticit pe noi. Domestica vine din latinul domus, care înseamnă casă. Cine locuiește în casă? Nu grâul. Omul. Surprinzător, dar Revoluțiile Agricole apar concomitent în diferite colțuri ale lumii.

Grâul se cultivă câteva luni, apoi roada se culege, apoi trebuie depozitată. Astfel, omul trebuie să se stabilească pe un loc anumit. Așezămintele de oameni devin tot mai aglomerate, dense și neigienice, deseori, surse de epidemii. Mai mult, studierea scheletelor antice arată că tranziția spre agricultură a adus o serie de boli ca herniile sau artrita. Cred că deja începeți să credeți autorul că înainte era mai bine.

Vânătorii-culegători au străbătut lumea în grupuri mici timp de milioane de ani. În perioada agricolă, apar orașele și imperiile, iar instinctul de masă nu prea a avut timp să se dezvolte. Pentru conviețuire, apare credința împărtășită în miturile despre zei, patrie și societăți pe acțiuni.

Harari merge mai departe spunându-ne că ideea egalității între oameni de asemenea este un mit. În ce sens oamenii sunt egali între ei? Există vreo realitate obiectivă, în afară de imaginația umană, unde suntem cu adevărat egali? Sunt oamenii din punct de vedere biologic egali între ei? Autorul ne mai spune că și libertatea există doar în imaginația noastră. Noi credem într-o anumită ordine nu pentru că obiectiv este adevărată, dar pentru că a crede în ea ne face să cooperăm mai eficient pentru o societate mai bună.

În tot acest amestec de mituri și prejudecăți, autorul spune că anume disonanța cognitivă este vitală pentru noi. Consecvența este pentru mințile monotone. Dacă oamenii nu puteau avea credințe și valori contradictorii, probabil ar fi fost imposibil de a forma și menține orice cultură umană.

Ne uităm noi la telefonul nostru, la fotografiile cu călătorii de pe Instagram și la roll-urile de sushi și ne auto-convingem că viața noastră este minunată. Cartea ne spune însă că esența Revoluției Agricole este de a menține oamenii în viață mai mult timp, dar în condiții mai rele. Încă de la Revoluția Cognitivă nu a existat vreun fel natural de viață pentru sapiens. Au fost doar alegeri culturale. Inclusiv, căsătoriile, însoțite de rate mari de divorț, sunt rezultatul forțării oamenilor de a locui în cadrul unor familii nucleare și relații monogame care nu sunt compatibile cu software-ul nostru biologic.

Cartea continuă să descifreze cum au fost inventate alfabetele și cifrele; cum religia este al treilea mare element unificator al omenirii după bani și imperii (da, musulmanii erau bucuroși să primească taxe în monede cu Hristos și Fecioara Maria); despre cum ceea ce credem că este parte a culturii noastre autentice este de fapt ceva ce imperiile ne-au adus forțat; despre cum nicio teorie științifică nu este 100% adevărată, dar nu adevărul contează, ci utilitatea teoriei; despre cum capitalismul modern a ridicat bunăstarea oamenilor prin crearea creditului, care îți permite să împrumuți bani pentru că avem încrederea că viitorul va fi mai bun decât prezentul.

Spre finalul cărții, Harari vorbește rapid despre schimbările științifice și efectele acestuia asupra oamenilor (dezvoltate apoi în cartea Homo Deus). Dacă înainte încercam să explicăm moartea, acum încercăm să o prevenim. Un gând pe care nu pot să îl uit este că, deocamdată, doar cei bogați își pot prelungi viața cu ajutorul științei. Dacă, pe vremuri, un om sărac știa că moartea îi așteaptă pe toți indiferent de avere. Moartea le va egala pe toate. Astăzi, nu mai avem această ușurare.

Revenind însă la sensul vieții și la fericirea pe acest pământ. Harari se întreabă dacă fericirea nu depinde de auto-amăgire. Fericirea este un fel de sincronizare a deziluziilor personale cu deziluziile colective. Atâta timp cât povestea personală este aliniată cu cea ale oamenilor din jurul nostru, putem să ne convingem că viața noastră este plină de sens și putem să găsim fericirea în acea convingere.

Omul, așa cum îl știm, nu are mai mult de 1000 de ani pe acest pământ. Omul se va transforma. Nu va mai fi nici uman. Nici măcar organic. Poate o inteligență colectivă. Va deveni un fel de dumnezeu. Dar unul care nu știe ce vrea.

Autorul încheie cu dilema : Însă din moment ce s-ar putea să fim curând capabili să ne creăm și dorințele, adevărata întrebare care ne stă în față nu este Ce vrem să devenim?”, ci Ce vrem să vrem?”. Cei care nu sunt speriați de această întrebare probabil că nu au reflectat suficient la ea”.

***

Asemenea lecturi ne amintesc care sunt miturile, prejudecățile și constrângerile sociale pe care trebuie să le urmăm. Le înțelegem, ne eliberăm de ele, apoi putem să le însușim relaxat. Sau nu.

Versiunea Kindle în limba engleză poate fi cumpărată cu 13USD, sau în limba română prin librăriile românești cu aproximativ 50 de roni.

Recenzie semnată de Vlada Ciobanu

Opinii

La revedere, Dorin

Publicat

pe

De către

La revedere, Dorin. Drum bun mai departe. Mai departe de Primărie. Ai fost un primar prost, dar câțiva ani ai fost primarul meu. Te-am ales eu și alții ca mine, care, de îndată ce am împlinit 18 ani, am mers la vot pentru tine și PL. Unii am reușit chiar să ne convingem și părinții să voteze cu tine. Ți-am strigat numele în piață în aprilie 2009.

Te vedeam președinte, dar s-au băgat Lupu cu Filat în față. Plahotniuc era mai mult un mit, iar noi știam că tu ești viitorul. Erai tânăr-tânăr, aproape ca noi. Ai învățat în România și chiar la Sorbona. Sorbona! Numai numele acesta cât prestigiu îți dădea în ochii noștri. Gata, tu erai schimbarea adevărată. Tu nu ai fost educat în URSS. Aveai patriotismul celor din mișcarea de renaștere națională, dar fără rămășițe de mentalitate sovietică. Erai Omul Nou.

Președinte n-ai ajuns, dar ce bucurie când ai câștigat al doilea mandat! Cum l-ai bătut pe Dodon la limită! Ca la fotbal – gol în minutul 91! Cântam cu prietenii „Treceți batalioane române” și ciocneam berile în cinstea ta!

Ce-i drept, era cam ciudat că, la un moment dat, mai mult apărea Ghimpu pe la televizor decât tine. Dar mă învățasem să-l plac. Avea haz, cum ar zice frații de peste Prut. Lupu era Lupu, Filat era corupt, Urecheanu era mort, cu cine să ții?

Pe de altă parte, limba română, desigur, era frumoasă, dar orașul parcă rămânea la fel. Clar, îți puneau bețe în roate Filat și Lupu. Sau, mă rog, Plahotniuc, care s-a dovedit a fi neplăcut de real. Și tu cu Ghimpu erați suspicios de apropiați de acest Plahotniuc.

Apoi lucrurile au cam luat-o la vale. Gheretele au continuat să se înmulțească, lumea a început să plece din PL. Nu prea mai înțelegeam cine e de partea cui. Filat a ajuns la închisoare, liberalii tăi ba au ieșit, ba au revenit la guvernare. Până la urmă, în ajunul noilor alegeri locale, nu mai erai tânărul cu diplomă de Sorbona. Erai nepotul lui Ghimpu, iar Ghimpu era în buzunarul lui Plahotniuc. Eram trist. Nu te-am mai votat.

Suntem mai mulți ca mine. În 2009, îți strigam numele în PMAN, în timp ce Greceanîi amenința că ne împușcă. În 2015, nu mai puteam alege între tine și Greceanîi. Aș vrea să zic că ai fost un fel de Roșca al generației mele. Dar, trebuie să recunosc, Roșca e la un alt nivel. Tu, însă, ai distrus sau măcar stins idealismul tineresc al multora ca mine.

Și totuși, acum că pleci, vreau să-ți mulțumesc. Am învățat multe de la tine. Am învățat că incompetența e la fel de periculoasă ca tancurile rusești. Am învățat că mocirla corupției înghite deopotrivă dinozauri sovietici și tineri pro-europeni. Am învățat că limba română nu repară drumuri și că tricolorul nu salvează parcurile.

Și da, îți mulțumesc că ți-ai dat demisia. Mai bine mai târziu, decât niciodată. Aștept noile alegeri și sper să nu uităm lecțiile pe care ni le-ai dat. La revedere, Dorin.

Citește mai departe

Opinii

Armata rusă din Osetia de Sud și legătura cu GOTR din Transnistria

Publicat

pe

De către

Acest articol a fost scris de către domnul Rosian Vasiloi, expert în securitate națională și management de frontieră la IDIS “Viitorul”. Opinia poate să nu coincidă cu poziția editorială a redacției Moldova.org.

***

Pe 5 februarie 2018, Vladimir Putin a semnat decretul pentru integrarea armatei autoproclamatei Osetia de Sud în Forțele Armate Ruse, după ce a fost ratificat de Duma de Stat a Federației Ruse la 24 ianuarie curent și aprobat de Consiliul Federației.
Acest acord a fost semnat de Prim-Ministrul Dmitri Medvedev cu pretinșii lideri separatiști la 30 martie 2017, la Moscova. Prin acest document Federația Rusă crează un precedent, care poate avea reflecții asupra zonelor de conflict din spațiul post-imperiu. În particular în Republica Moldova şi Ucraina, peste noapte toate forțele paramilitare sau separatiste vor fi integrate în Forțele Armate ale Federației Ruse. IDIS “VIITORUL” a informat despre acesta posibilitate încă în anul trecut. În studiul “Riscuri de securitate și apărare în contextul reglementării transnistrene” experții au constatat următoarele, care sunt actuale şi în situația zilei de azi:
– Completarea cu personal este din 2 surse, ca și pregătirea personalului, inclusiv și în cadrul GOTR;
– O parte din efectivul combatant a trecut prin diferite conflicte regionale;
– Zona de Securitate este împânzită de “structuri militare sau paramilitare” separatiste, ce contravine tuturor acordurilor în vigoare.
– Nu putem trece cu vederea și acțiuni de sfidare a autorităților constituționale, prin activități premeditate de încorporare în GOTR, ulterior acest contingent fiind folosit ca o rezervă de cadre pentru așa-zisele structuri de forță al regiunii transnistrene.
– Federația Rusă și regiunea separatistă și-au unit forțele pe dimensiunea apărării, securității și ordinii publice, chiar și dacă nu au declarat asta deschis;
– Federația Rusă „pompează” surse financiare în regiune, inclusiv și în domeniul apărării, securității și ordinii publice, pentru ca să organizezi asemena aplicații este foarte costisitor, în special în condițiile de azi extrem de dificile pentru regiune. În comparație, până în anul 2011, forțele paramilitare separatiste organizau 2-3 aplicații cu trageri de luptă pe an.
– Pretinsele forțe armate ale regiunii au nivel înalt de pregătire și dotate cu armament din arsenalele militare ale Armatei a 14-a;
– Toate aceste activități ale GOTR vin în contradicție cu principalul document în domeniul reglementării conflictului – Acordul cu privire la principiile de reglementare pașnică a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, semnat de Republica Moldova și Federația Rusă la 21 iulie 1992, și în particular prevederilor articolului 4, care prevede că “Unitățile Armatei a 14-a a Forțelor Armate ale Federației Ruse, dislocate în Republica Moldova, vor respecta cu strictețe neutralitatea. Cele două părți în conflict își asumă obligația de a respecta neutralitatea și de a se abține de la orice acțiuni ilicite față de patrimoniul militar, față de militarii acestei armate și membrii familiilor lor. Problemele privind statutul armatei, procedura și termenele retragerii ei pe etape vor fi soluționate în cadrul tratativelor dintre Federația Rusă și Republica Moldova.”
– Susținerea politică, economică, militară, informaționala din partea Federației Ruse care privea și privește regiunea transnistreană ca o zonă de interese strategice.
– În regiunea transnistreană avem trupe militare cu un nivel înalt de pregătire și dotate cu armament din fostele arsenale ale Armatei a 14-a;
– Avem o susținere politică, economică, militară, informaționala din partea Federației Ruse care privea și privește regiunea transnistreană ca o zonă de interese strategice.
– Nu este clară reacția mediatorilor și o explicație de ce mediatorii, tac și se fac că nu se întâmpla nimic De fapt, răspunsul e clar – “De ce să facem noi ceva, când voi sunteți maleabili!”
Îngrijorător este că autoritățile noastre, în special Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, nu au venit cu nici o reacție. Oare asta este adevărata susținere pentru partenerul nostru, Georgia?
De ce întreb? Pentru că Georgia a avut o reacție la acest capitol încă pe 24 ianuarie curent, în care se menționează:
“Printr-un astfel de demers provocator, Federația Rusă încearcă să împiedice rezolvarea pașnică a conflictelor și progresul potențial în cadrul discuțiilor internaționale de la Geneva. În plus, acțiunile Rusiei subminează arhitectura securității europene și sunt îndreptate spre destabilizarea situației într-o regiune mai largă”.
La rândul său Ucraina, vine și ea cu o poziție la acest capitol, pe data de 29 ianuarie curent, în care se menționează că “aceasta este următorul pas provocator și o continuare a politicii Kremlinului de a destabiliza situația din regiunea Mării Negre și de a submina arhitectura securității europene.
Am căutat pe pagina oficială a MAEIE o poziție la acest subiect și am găsit în total 46 comunicate de presă în perioada 24 ianuarie curent – 10 februarie curent, marea majoritate de comunicate, dar mai precis 36 sunt poze protocolare a conducerii MAEIE cu diferite ocazii. Şi nimic despre acest decretul lui Putin, nimic. Dacă cineva înțelege că comunicarea strategică constă în imagini protocolare, acel cineva greșește.
Citește mai departe

Opinii

Securitatea energetică a Republicii Moldova are nevoie de venirea Transgazului românesc

Publicat

pe

De către

Dependența Republicii Moldova de o singură sursă de gaze naturale, cea rusă, pune în pericol securitatea energetică a țării. Or, venirea companiei românești, Transgaz, pe piața energetică moldovenească ar duce la creșterea securității energetice a Republicii Moldova.

Ba mai mult, ar facilita și accesul la piața gazelor din UE, după ce aceasta și-a anunțat intenția de a contribui la realizarea proiectului de interconexiune pe gaze naturale dintre Republica Moldova și România. Inclusiv prin extinderea gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău, care urmează a fi dat în exploatare la începutul anului 2019.

„Odată cu venirea Transgazului, securitatea energetică a Republicii Moldova va fi diversificată și va fi redusă dependența ei de gazul rusesc. Interconectarea cu România există deja prin gazoductul Iași-Ungheni, dar acest lucru este insuficient pentru a contribui la asigurarea securității energetice a Republicii Moldova deoarece acesta aprovizionează cu gaze naturale doar câteva sate din raioanele Ungheni și Nisporeni”, a explicat în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”, expertul IDIS „Viitorul”, Ion Tăbârță.

Capacitatea gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău este estimată la 1,5 miliarde metri cubi de gaz.

Republica Moldova, în momentele de vârf, în perioada de iarnă, a consumat cel mult 1,3 miliarde metri cubi de gaz, exceptând regiunea transnistreană. Însă deocamdată nu se cunoaște ce se va face cu aprovizionarea cu energie electrică în condițiile în care Republica Moldova importă 75% din curent de la Cuciurgan, hidrocentrală situată pe malul stâng al râului Nistru. Astfel, pe lângă conducta de gaz e necesară și interconectarea întregului sistem energetic al Republicii Moldova cu cel al Românei.

Dacă se va reuși acest lucru, atunci vom putea vorbi de o alternativă energetică reală a Republicii Moldova și o independență a ei față de Federația Rusă.

„Gazprom, prin intermediul Moldovagaz, controlează securitatea energetică a Republicii Moldova. Iar acest lucru a făcut ca regiunea din stâna Nistrului să fie un actor important pe piața energetică din Republica Moldova. Enclava nu-și achită plățile pentru gazul livrat, iar în consecință s-a acumulat o datorie de 6 miliarde USD pusă de către Federația Rusă pe contul Republicii Moldova”, a mai precizat Tăbârță.

Potrivit lui, Republica Moldova trebuie să se miște foarte repede cu construirea conductei Ungheni-Chișinău, deoarece Gazprom urmează să dea în folosință conducta de gaz care va transporta gaz în Europa ocolind Republica Moldova – Turkish Stream, care va aproviziona cu gaze țările din Balcani. Evident, acest lucru va lăsa Republica Moldova fără statutul de țară tranzitară de gaze, ceea ce o va face și mai vulnerabilă în fața Kremlinului.

În concluzie, Ion Tăbârță a spus că venirea Transgazului în sectorul energetic este vitală pentru securitatea energetică Republica Moldova. Va fi una dintre cele mai mari investiții economice ale unei companii de peste Prut, dar lucrurile pot fi date peste cap în Republica Moldova ca urmare a faptului că anul 2018 este unul electoral, cu rezultate incerte, sau de interesele oculte ale cercurilor oligarhice de la Chișinău implicate în schemele energetice cu participarea actorilor decizionali din stânga Nistrului.

Citește mai departe
Advertisement moldova.travel

Ultimele Știri

Politică30 de minute în urmă

Viorica Dăncilă: Pe 27 februarie voi merge la Chişinău unde voi avea convorbiri cu premierul Filip

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, luni, că va efectua, pe 27 februarie, o deplasare oficială la Chişinău, unde va avea...

Social2 ore în urmă

Identifică minori bolnavi, adună bani din donații și-i trimite în Turcia, unde medicii simulează intervenții chirurgicale// RISE

Identifică minori grav bolnavi, le fac publică povestea și adună sume impunătoare de bani din donațiile oamenilor. Ulterior, beneficiarii sunt...

Social2 ore în urmă

A vrut să-și cumpere BMW! Un tânăr a rămas fără 3000 euro, fiind tras pe sfoară de un deținut din Leova

Un tânăr, în vârstă de 26 ani, din Chișinău, a anunțat polițiștii capitalei că a rămas fără bani, fiind înşelat...

Securitate3 ore în urmă

Security Trend Hunter #6 – Trupele de ocupaţie ale Federaţiei Ruse în Transnistria

Moldova.org va publica săptămânal rapoarte de monitorizare a activității trupelor de ocupație ale Federației Ruse (TOFR sau GOTR) staționate ilegal în...

Social4 ore în urmă

O femeie, reținută în timp ce primea un colet cu produse alimentare din Italia. Ce au depistat polițiștii

Polițiștii din Chişinău au reţinut în flagrant delict o femeie în vârstă de 36 ani, în momentul primirii unui colet...

Social4 ore în urmă

Un membru activ ai grupării ”Patron”, reținut. Prin șantaj estorca bani pentru vistieria clandestină a grupării// VIDEO

Oamenii legii l-au reținut pe așa numitul ”supraveghetor” al grupării, domiciliat în satul Sireți, r-ul Strășeni, în vârstă de 50...

Externe5 ore în urmă

Arestare surpriză: Guvernatorul Băncii Naţionale a Letoniei a fost reţinut, fiind acuzat de corupţie

Guvernatorul Băncii centrale din Letonia, Ilmars Rimsevics,  şi membru al consiliului de conducere al Băncii Centrale Europene, a fost reţinut...

Advertisement

Opinii