Politică
CPR Moldova a realizat un spot în care autoritățile recunosc efectele negative ale noului sistem electoral
Centrul pentru Politici și Reforme a realizat un spot în care autoritățile recunosc efectele negative ale noului sistem electoral.
Astfel, în cadrul emisiunii “Important”, de la TVC 21, Iurie Ciocan, director al Centrul de Implementare a Reformelor, de pe lângă Guvernul Republicii Moldova, s-a referit explicit la patru subiecte despre care am bătut alarma – votul tinerilor, votul diasporei, crearea circumscripțiilor și legitimitatea unei persoane devenită deputat din primul tur (acumulând numărul cel mai mare de voturi față de contracandidații săi, chiar dacă a acumulat mult sub 50%).
Subiectele care nu au fost abordate, dar care, de asemenea, afectează negativ reprezentativitatea: reprezentarea femeilor, a minorităților, finanțarea netransparentă a partidelor, dezavantajarea partidelor mici (deci a pluralismului de idei
CPR Moldova, împreună cu alte organizații neguvernamentale, a preîntâmpinat despre faptul că introducerea unui sistem electoral mixt va afecta negativ democrația, pluralismul de opinie și reprezentarea cetățenilor.
Deși aceste efecte negative au fost negate de autorități pe parcursul anului, după schimbarea sistemului electoral, efectele sunt recunoscute ca și realitate de către reprezentanții guvernului.
Politică
Coraportorii APCE, în vizită în Republica Moldova

Președintele Parlamentului a avut astăzi o întrevedere cu coraportorii Comisiei de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Egidijus Vareikis și Maryvonne Blondin, care efectuează o vizită în Republica Moldova, în perioada 2-5 aprilie.
Președintele Parlamentului a făcut o trecere în revistă a evoluțiilor din țară, mulțumind pentru decizia coraportorilor de a merge în Comrat.
În context, el a menționat că grupul de cooperare dintre Parlament și Adunarea Populară din Găgăuzia funcționează, la fel ca și programul de stagii pentru funcționarii din autonomie la Parlamentului Republicii Moldova. Vorbind despre importanța colaborării, Andrian Candu s-a referit la proiectele pentru îmbunătățirea legislației mass-media, inclusiv noul cod, elaborat de societatea civilă pe platforma creată de Parlament cu suportul partenerilor externi.
Alte teme abordate au vizat reformele din justiție, pachetul de integritate, dezvoltarea societății civile, lupta cu corupția și reglementările pentru încurajarea implicării femeilor în procesele decizionale și politice.
Scopul vizitei coraportorilor este de a evalua gradul de onorare a obligațiilor și angajamentelor asumate de Republica Moldova față de Consiliul Europei.
Potrivit programului, coraportorii APCE vor mai avea întrevederi cu prim-ministrul Pavel Filip și președintele țării Igor Dodon.
Agenda vizitei mai include întrevederi separate cu președinții fracțiunilor parlamentare, directorul CNA, Președintele Curții Constituționale, Procurorul general, Președinta CEC, Președintele CCA, reprezentanții societății civile și ai mass-media, precum și cu partidele extraparlamentare.
Politică
Pavel Filip: Nu avem planul “A” sau “B”, avem un singur plan – apropierea de Uniunea Europeană

Premierul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu europarlamentarii din Comisia pentru Afaceri Externe și Comisia pentru Bugete, care se află în vizită de lucru în Republica Moldova, în perioada 3–6 aprilie. Scopul vizitei este de a evalua nivelul de implementare a Acordului de Asociere cu UE și a monitoriza eficiența utilizării sprijinului financiar din partea UE.
Pavel Filip a menționat că agenda de transformare a țării este ghidată de prioritățile Acordului de Asociere cu UE. Atât Guvernul, cât şi Parlamentul au toată determinarea să mențină drept prioritatea numărul unu- implementarea Acordului de Asociere şi vor continua eforturile comune de realizare a angajamentelor asumate.
„Pentru noi este importantă susținerea în continuare din partea UE. Nu avem planul „A” sau „B”, avem un singur plan-apropierea de Uniunea Europeană, astfel încât parcursul european al țării să devină ireversibil”, a spus Pavel Filip.
În context, premierul a menționat că Guvernul depune toate eforturile pentru îndeplinirea acțiunilor convenite pentru alocarea asistenței macrofinanciare din partea UE.
Totodată, pentru a asigura o utilizare mai eficientă a asistenței externe a fost schimbat mecanismul de coordonare a acesteia.
„În prezent banii publici sunt cheltuiți cu multă prudență și eficiență maximă”, a precizat prim–ministrul.
Europarlamentarii au confirmat dorința de întărire în continuare a cooperării Uniunii Europene cu Republica Moldova, pentru ca cetățenii să se bucure de avantajele oferite de apropierea de UE.
Totodată, deputații Parlamentului European au încurajat autoritățile să continue eforturile pentru consolidarea statului de drept, a sectorului justiției și mass–media, pentru investigarea fraudei bancare și recuperarea activelor fraudate, precum și pentru asigurarea condițiilor pentru desfășurarea unor alegeri parlamentare libere și democratice.
Politică
PDM despre alegerile pentru Primăria capitalei: Maia Sandu ar avea mai multe şanse să câştige în faţa reprezentantului PSRM

PDM a reiterat astăzi că va susține un candidat unic al forțelor pro europene la Primăria capitalei. Totodată, potrivit formațiunii, liderul Platformei DA Andrei Năstase, susținut de PAS, în campania electorală pentru alegerile locale noi din Chișinău, nu este reprezentantul partidelor de dreapta, ci un candidat bi-partinic.
Mai mult, potrivit PDM, lidera PAS Maia Sandu ar avea mai multe şanse să câştige în faţa reprezentantului Partidului Socialiştilor în această campanie electorală.
“Este vorba de un candidat bi-partinic, nu un candidat unic, din păcate. În acest context noi ne expunem regretul din motiv că conform sondajelor, doamna Maia Sandu ar avea mai multe şanse să câştige în faţa reprezentantului Partidului Socialiştilor în această campanie electorală. Noi ne-am aşteptat ca iniţiativa să vină din partea dumneaei”, a menționat astăzi purtătorui de cuvânt PDM, Vitalie Gămurari.
Astfel, în opinia democraților, partidele pro europene nu vor să coopereze în campania electorală de la Primărie, iar dacă această lipsă de unitate va continua există riscul ca Primăria municipiului Chişinău să fie acordată Partidului Socialiştilor.
“PDM a spus foarte clar că susține un candidat unic al forțelor pro europene și este deschis să susţină această persoană”, a mai spus Vitalie Gămurari.
Până în prezent, și-au anunțat intenția de a candida pentru alegerile locale din Chișinău: Andrei Năstase, Platforma DA, Valeriu Munteanu, Partidul Liberal, Ion Ceban, Partidul Socialiștilor, Vasile Costiuc, Partidul Democrația Acasă și Reghina Apostolova, reprezentanta Partidului ȘOR.