Connect with us

Politică

Cooperarea Republica Moldova-NATO discutată de ministrul Apărării Eugen Sturza la Bruxelles

Publicat

pe

Ministrul Apărării Eugen Sturza a avut, joi, 23 noiembrie, la Bruxelles, o întrevedere cu locţiitorul asistentului secretarului general NATO pentru Politici de Apărare şi Planificare, Jonathan Parish.

Dialogul a cuprins subiecte referitoare la proiectele derulate de NATO în ţara noastră şi participarea contingentelor Armatei Naţionale la misiunea KFOR din Kosovo.

Ministrul Apărării a apreciat contribuţia Alianţei Nord-Atlantice la implementarea fazei I a Iniţiativei de Consolidare a Capacităţilor de Apărare (DCBI), prin expertiza oferită la elaborarea documentelor strategice în domeniul apărării – Strategia Naţională de Apărare (SNA) şi Strategia Militară (SM). În acest sens, Eugen Sturza l-a informat pe Jonathan Parish că SNA a fost aprobată de Guvern, iar SM este în proces de finalizare.

De asemenea, ministrul Sturza s-a referit la Proiectul NATO/PpP privind distrugerea pesticidelor şi produselor chimice periculoase din Republica Moldova, demarat în 2006, în rezultatul căruia au fost colectate 956 tone de pesticide de pe întreg teritoriul ţării şi evacuate pentru a fi distruse în Polonia.   

Eugen Sturza a accentuat că Republica Moldova are ca obiectiv strategic reformarea sectorului de apărare şi a solicitat, în acest sens, sprijinul NATO pentru implementarea fazei a II-a a DCBI, ce presupune dezvoltarea capabilităţilor militare nemijlocite.

Un aspect important al dialogului l-a constituit intenţia ţării noastre de a continua contribuţia la misiuni şi operaţiuni internaţionale.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Politică

Comisia juridică va elabora proiectul de lege privind modificarea Constituției, ca judecătorii să fie aleși de cetățeni

Publicat

pe

De către

Judecătorii ar putea fi aleși direct de către popor. Parlamentul a aprobat, în ședința de astăzi, Hotărârea pentru elaborarea proiectului de lege cu privire la modificarea şi completarea Constituţiei Republicii Moldova privind alegerea judecătorilor direct de către popor.

Inițiativa aparține deputatului Sergiu Sîrbu și a fost susținută de majoritatea deputaților prezenți la ședință.

Hotărârea prevede ca Comisia juridică, numiri şi imunităţi să elaboreze proiectul de lege cu privire la modificarea şi completarea Constituţiei Republicii Moldova privind alegerea judecătorilor direct de către popor.

Proiectul de lege cu privire la modificarea şi completarea Constituţiei Republicii Moldova privind alegerea directă a judecătorilor de către popor urmează a fi prezentat Parlamentului în termen de 30 de zile.

Totodată, Comisia va consulta public proiectul și va putea antrena în elaborarea acestuia specialişti din cadrul Secretariatului Parlamentului, Cancelariei de Stat, Ministerului Justiţiei, Consiliului Superior al Magistraturii, Comisia Electorală Centrală. De asemenea, va putea apela la asistenţa specialiştilor şi experţilor independenţi din Republica Moldova şi din străinătate.

Hotărârea intră în vigoare la data adoptării.

Citește mai departe

Politică

Ministrul Tudor Ulianovschi va întreprinde o vizită de lucru în Grecia

Publicat

pe

De către

Aprofundarea dialogului politic și a relațiilor comercial-economice, precum și colaborarea în cadrul diferitor organizații regionale și internaționale, vor fi discutate de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, cu oficiali din Republica Elenă, în cadrul vizitei de lucru, organizate în perioada 11 – 12 octombrie.

Agenda vizitei include întrevederi oficiale cu omologul elen, ministrul Afacerilor Externe, Nikos Kotzias, conducerea Parlamentului, Uniunii Camerelor de Comerț din Grecia, etc.

La Atena, șeful diplomației moldovenești va susține o lecție publică „Prioritățile de politică externă a Republicii Moldova”, pentru corpul diplomatic, acreditat în Grecia, autoritățile centrale ale statului elen, mediul academic și de afaceri, reprezentanți ai societății civile și mass-media.

Programul vizitei mai include și o întrevedere cu liderii diasporei moldovenești din Grecia.

Citește mai departe

Politică

Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii Kirill va vizita R.Moldova în perioada 25-28 octombrie

Publicat

pe

De către

Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii Kirill va vizita Republica Moldova în perioada 25-28 octombrie. Detaliile privind pregătirile vizitei pastorale în Moldova au fost discutate astăzi de președintele Igor Dodon cu mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove, Vladimir.

Șeful statului a menționat că, pentru prima dată, Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii va vizita nordul şi sudul Moldovei.

Programul prealabil al vizitei prevede, pentru data de 25 octombrie, un Te Deum oficiat de Sanctitatea Sa Patriarhul Kirill în Catedrala „Nașterea Domnului” din Chişinău.

La 26 octombrie, Patriarhul va vizita orașul Bender, la 27 octombrie – Comrat, iar la 28 octombrie – Bălţi.

„Am menţionat că vizita Patriarhului Kirill este aşteptată de tot poporul ortodox al Moldovei. Mi-am exprimat convingerea că Mitropolia Moldovei îşi va păstra pentru totdeauna unitatea cu Biserica Ortodoxă Rusă”, a spus Igor Dodon.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com