Cooperare armonioasă şi susţinere reciprocă// INTERVIU

Cu ocazia aniversării de 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între Republica Moldova și Georgia, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al țării noastre în Georgia, Gheorghe LEUCĂ, reliefează unele aspecte ale cooperării bilaterale, argumentând cum aceasta este armonioasă și cum ambele state se susțin reciproc pe plan internațional și regional.

Domnule Ambasador, Republica Moldova și Georgia în acest an marchează 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice. Care au fost momentele cele mai importante în cooperarea acestor două țări ?

Exact un sfert de secol în urmă, la fel ca în cazul Azerbaidjanului, după aderarea în aceeași zi a Republicii Moldova și Georgiei la ONU, cele două țări imediat au stabilit relații diplomatice care au pus temelia unei cooperari eficente, atât în cadrul mutilateral al organizațiilor internaționale și regionale la care ambele țări au devenit pe parcurs parte, dar mai ales pe plan bilateral pe toate dimensiunile – politică, economică, cultural-umanitară și altele.

Pornind de la problemele majore și de interes comun, precum cele ce țin de asigurarea suveranității și integrității teritoriale a statelor și pe aceeași linie a conflictelor prelungite cu care ambele țări se confruntă, acestea s-au sprijinit și continuă să se susțină reciproc în context internațional și regional. Un exemplu concret în acest sens este susținerea de mai mulți ani prin vot favorabil de către Republica Moldova a Rezoluției georgiene în Adunarea Genrală a ONU – Statutul persoanelor intern strămutate și a refugiaților din Abhazia, Georgia și regiunea Tskinvali/Osetia de Sud, Georgia, ultima dată aceasta fiind adoptată la 1 iunie curent în cadrul sesiunii 71 a Adunării Generale  ONU.

De asemenea, alături de alte state GUAM, Georgia și Republica Moldova conlucrează și promovează de câțiva ani Rezoluția bienală privind Cooperarea ONU cu Organizația pentru Democrație și Dezvoltare Economică (GUAM), care ultima dată a fost adoptată prin consens în octombrie anul trecut. O cooperare mutual benefică pentru ambele țări se desfășoară în permanență pe mai multe direcții atât în cadrul GUAM, precum și în alte organizații regionale, precum Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Consiliul Europei (CoE) și Organizația pentru Cooperare a Mării Negare (OCEMN).

Pe plan strict bilateral, pe parcursul cursul celor 25 de ani au avut loc peste 10 vizite reciproce la cel mai înalt nivel și tot atâtea întrevederi a înalților oficiali din ambele țări în marja unor foruri internaționale majore, în cadrul acestora fiind discutate și luate decizii importante cu privire la relațiile bilaterale și cooperarea pe toate dimensiunile. În prezent cadrul juridic bilateral numără mai mult de 25 de documente care reglementează cooperarea pe domeniile relevante, acesta fiind în permanență perfecționat în funcție de dezvoltarea prin care trec ambele țări, inclusiv în parcursul lor de integrare europeană.

În perioada de referință au avut loc, de asemenea, mai multe consultări politice cu efecte practice imediate pe tot spectrul relațiilor bilaterale, ultimele la nivel de viceminiștri de externe, fiind organizate în februarie a acestui an aniversar, care pe lângă evaluarea stării actuale a relațiilor bilaterale, au trasat perspective concrete pentru ameliorarea acestora pe mai multe aspecte. Și în mod deosebit, în acest sens, trebuie de remarcat desfășurarea în acest an, pentru prima dată de la stabilirea relațiilor diplomatice a primei Reuniuni a Comisiei mixte interguvernamentale pentru cooperare economică moldo-georgiană (CM) și a Primului For al oamenilor de afaceri din cele două țări (FOA).

Atât Republica Moldova, cât și Georgia au optat pentru calea europeană de dezvoltare. Ambele țări trebuie să facă reforme în diverse domenii pentru a se apropia de standardele europene. Se fac schimburi de experiență pe această dimensiune?

Este evident că prin însăși alegerea acestui parcurs al integrării europene, ambele țări au acceptat să se alinieze la principiile și valorile democratice europene, iar odată cu stabilirea și adoptarea unor obiective strategice în acest sens, mai ales după semnarea acorduirilor de Asociere (AA) și de Liber schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA), și-au asumat angajamente clare de a-și ajusta politicile și cadrul legal la standardele europene prin realizarea reformelor necesare în domeniile prevăzute de aceste documente. Astfel, să asigure democratizarea, modernizarea și dezvoltarea durabilă a celor două țări.

Întru realizarea progresivă a acestor scopuri majore, este necesară o cooperare eficientă între toți participanții la proces, la nivel multilateral, inclusiv a celor două țări cu statele europene și alți parteneri, dar și la nivel bilateral între ambele state. În acest sens cel mai propice cadru fiind cel al Parteneriatului Estic (PaE), în programele și proiectele dezvoltate și implementate sub egida căruia se regăsesc cele mai importante domenii și activități de conlucrare, inclusiv la nivel regional.

Drept exemplu în acest sens poate servi Programul de Cooperare Teritorială al PaE, care este orientat spre consolidarea cooperării regionale între țările Parteneriatului, acesta incluzând  4 programe bilaterale, între țări aparte ale acestuia, precum  și promovarea contactelor între cetățenii acestor țări (people-to-people) și intensificarea dialogului între cele 6 state ale Parteneriatului, inclusiv între Republica Moldova și Georgia. Un alt program UE la care cele două țări sunt parte ține de Cooperarea Transfrontalieră în Regiunea Mării Negre la nivelul organizațiilor neguvernamentale, în special în sectoarele turuismului, mediului, culturii și al afacerilor.

Corespunzător, fiind nevoie de o conlucrare strânsă și susținere reciprocă pe toate segmentele în vederea avansării agendelor de asociere în acest context pe prim plan este pus imperativul unui schimb extins și eficient de experiență și bune practici, îndeosebi în domeniile în care cele două țări sau fiecare în parte au avansat mai mult și au avantaje comparative.

Prin urmare, ambele țări cooperează cu succes în procesul de asigurare a implementării prevederilor acordurilor de Asociere (AA) și a celui de  Liber schimb aprofundat și cuprinzător (DCFTA), în această accepțiune de interes pentru Georgia fiind spre exemplu experiența pozitivă a Republicii Moldova de aplicare a majorității prevederilor DCFTA pentru regiunea Transnistreană și a implementării regimului liberalizat de vize cu UE, iar pentru țara noastră cea a Georgiei de reformare a justiției, de combatere a corupției sau de dezvoltare a unor proiecte sociale în Georgia pentru populația de ambele părți ale frontierelor cu regiunile separatiste.

O cooperare și schimb de experiență similare este realizată, de asemenea, și prin organizarea și desfășurarea în comun a mai multor evenimente în domeniul integrării europene cu participarea oficialilor și experților din UE și celelalte țări partenere, între acestea fiind de menționat îndeosebi unele mai recente sau apropiate, precum Conferința a 8-a Ministerială – Un mediu pentru Europa, desfășurată la Batumi, Georgia între 8-10 iunie 2016 și a 14-a Conferință Internațională de la Batumi Calea Europeană a Georgiei, care va avea loc în perioada 13-14 iulie curent.

De importanță majoră s-au dovedit a fi și Forul Georgia Creativă, desfășurat la Tbilisi între 8-9 decembrie 2016 în cadrul Programului Europa Creativă a Parteneriatului Estic și sub auspiciile Uniunii Europene și a Ministerului Culturii și Protecției Monumentelor al Georgiei, Conferința Internațională – Acordurile de Asociere cu Georgia, Moldova și Ucraina: prin Cooperare spre Integrare (Tbilisi 26-27 aprilie 2017), precum și   Reuniunea ordinară a Dialogului Neoficial al Parteneriatului Estic, care va avea loc la Chișinău pe dat de 10 iulie curent.

În aceeași conexiune, mai este de remarcat, că în pofida faptului că actualmente Republica Moldova și Georgia au avansat mai mult decât alte țări din Parteneriatul Estic în promovarea agendelor de asociere, la această etapă, cele două țări aflându-se la un nivel aproape similar de realizare a acestora, ambele state continuă să acționeze consecvent, atât în vederea înlăturării unor restanțe, dar și asupra implementării consecvente a foilor de parcurs pentru 2017-2018.

Vorbind de relațiile economice dintre țările noastre,  un exemplu de referință ar fi prima Reuniune a Comisiei mixte interguvernamentale pentru cooperare economică moldo-georgiană,  desfășurată la sfârșitul lunii aprilie la Tbilisi. Ce aspecte principale ale cooperării economice bilateral au fost discutate?

Întocmai cum am mențiomat mai sus, în zilele de 27-28 aprilie curent la Tbilisi a avut loc prima Reuniune a Comisiei mixte interguvernamentale pentru cooperare economică moldo-georgiană (CM), iar în marja acesteia și alte reuniuni și întrevederi bilaterale, care au avut drepr scop revigorarea relațiilor commercial-economice dintre țările noastre.

Delegația noastră oficială a fost condusă de co-președintele părții moldovenești, Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor Vasile Bâtca, care pe lângă facilitarea celor două foruri a avut întâlniri separate cu Ministrul Economiei și Dezvoltării Durabile, co-președintelele georgian al CM, Giorgi Gaharia, și Ministrul Dezvoltării Regionale și Infrastructurii, David Aveladze, iar vice-copreședintele părții modovenești a CM, Viceministrul Economiei, Vitalie Iurcu, cu Viceministrul Energeticii a Georgiei, Mariam Valișhvili. În contextul acestor întrevederi au fost abordate cu partenerii georgieni chestiuni privind perspectivele de cooperare în domeniile corespunzătoare dintre cele două țări.

Respectiv, în cadrul ședințelor oficiale ale Comisiei mixte interguvernamentale sau a celor neoficiale ale Grupului de lucru, dar și a altor reuniuni conexe participanții, reprezentând conducători și experți ai diferitor structuri statale, indepedente sau private, precum și oameni de afaceri din ambele țări, a avut loc un schimb succesiv de informații, păreri și idei în discursuri și prezentări generale privind cooperarea în sfera comercial-economică, precum și intervenții pe subiecte specifice de cooperare în domeniile relevante, care au permis o evaluare detaliată a stării actuale a relațiilor bilaterale pe toate dimensiunile, identificarea unor concluzii pertinente asupra acesteia și a direcțiilor și ariilor prioritare și de perspectivă pentru dezvoltarea și consolidarea în continuare a legăturilor comercial-economice, dar și cultural-umanitare, științifice, în domeniile educație, social, sănătate, tineret, sport și turism.

Între concluziile principale ale acestor dezbateri a fost, în primul rând, menționată cea referitoare la faptul că starea actuală a relațiilor bilaterale, inclusiv economice și comerciale între cele două țări sunt caracterizate de prezența unui puternic parteneriat, lipsit de orice ambiguități, îndeosebi în ce privește aspirațiile, strategia și politicile de integrare europeană a celor două țări. Pe de altă parte, a fost enunțată și neconcordanța nivelului excelent al relațiilor bilaterale actuale pe multiple planuri dintre cele două țări cu volumul curent al schimburilor comerciale, concomitent accentuându-se existența unui potențial substanțial nevalorificat în domeniul comercial-economic și investițional, aceasta fiind mai degrabă și esența tezei evocate, nu doar de ministrul georgian al economiei la care ați făcut referire, dar și de co-președintele părții moldovenești al Comisiei mixte, iar în alte instanțe și de unii experți din ambele părți.

Deliberând în acest context, participanții la reuniuni din ambele părți au apreciat ca domenii prioritare de cooperare comercial-economică cele ale  agriculturii și industriei alimentare (de producere și prelucrare), a energiei, transporturilor, comunicațiilor, tehnologiilor înalte și inovațiilor, turismului, precum și ale protecției mediului, culturii și educației. O temă nouă abordată în cadrul discuțiilor a constituit-o cea a unei eventuale cooperări comercial-economice trilaterale pe domenii aparte între Republica Moldova, România și Georgia sau între cele două țări și Ucraina, acestea urmând a fi în continuare examinate în vederea identificării domeniilor de interes pentru toate aceste țări și, respectiv, a elaborării și dezvoltării consecutive a unor potențiale proiecte.

Un aspect important al discuțiilor din cadrul Reuniunii Comisiei mixte, concretizate și în contextul unor întrevederi separate ale oficialilor relevanți, l-a constituit tema colaborării celor două state și a ministerelor de resort în domeniul energiei în vederea asigurării securității energetice a celor două țări, diversificării surselor de energie (inclusiv a celor regenerabile), folosirii eficiente a acestora, dezvoltării căilor de transport și tranzit a resurselor și favorizării dezvoltării pieței energetice în corespundere cu directivele europene.

În final, ca urmare a activității Grupului de lucru al Comisiei mixte, format din reprezentanți -experți ai celor două părți, inclusiv a unor consultări și negocieri pe unele subiecte specifice în cadrul ședinței de încheiere a Comisiei mixte interguvernamentale au fost semnate Protocolul Primei Reuniuni a Comisiei, precum și alte două documente – Acordul între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Georgiei privind constituirea Comisiei mixte interguvernamentale de colaborare economică și Acordul între Guvernul Georgiei și Guvernul Republicii Moldova cu privire la cooperarea în domeniul turismului.

În aceste documente, dar mai ales în Protocolul menționat, au fost trasate obiective clare și un plan concret de acțiuni în vederea intensificării relațiilor comercial-economice între Republica Moldova și Georgia, implicit prin fixarea direcțiilor principale de activitate și cooperare comună, valorificarea oportunităților de investiții și export-import, stimularea dezvoltării și implementării unor proiecte de perspectivă în toate domeniile de interes reciproc prin extinderea contactelor directe între agenții economici de stat și privați din cele două țări, precum și asigurarea unei conlucrări eficiente în realizarea acestor măsuri la toate nivelele, implicit la cel al instituțiilor și agențiilor de stat relevante.

Pentru exemplificarea rezultatelor Reuniunii Comisiei mixte moldo-georgiene, aș mai aduce în atenție afirmațiile făcute la finalul acesteia de către cei doi co-președinți, conform cărora ”pe lângă posibilitățile de aprofundare a cooperării în domenii precum transportul, turismul, energia, comunicarea, inovarea, protecția mediului, cultura, educația există perspective de cooperare între două state în sectoarele agriculturii și tehnologiilor înalte, acestea fiind direcții în care am putea îmbunătăți indicatorii imediat”, iar reuniunea curentă a acesteia, care ”este prima în istoria cooperării comercial-economice dintre cele două țări”, precum și ”încheierea, de asemenea, pentru prima dată de la proclamarea independenței celor două țări a unor asemenea documente importante, împreună vor stimula în continuare dezvoltarea relațiilor dintre cele două țări”.

Consimțite în contextul reuniunii Comisiei mixte, dar și al Forului oamenilor de afaceri,  aceste afirmații, și în special acțiunile concrete elaborate în cadrul acestora, urmează să găsească confirmare în activitatea practică și efectivă a celor două părți în domeniile prioritare (identificate și menționate mai sus) ale cooperării comercial-economice dintre Republica Moldova și Georgia.

Concomitent cu reuniunea comisiei interguvernamentale pentru economie, la Tbilisi a avut loc și forumul economic moldo-georgian.  Ce domenii prioritare au fost identificate de oamenii de afaceri din cele două țări  ?

Da, în paralel cu activitatea Grupului de lucru a primei Reuniuni a Comisiei mixte interguvernamentale pentru cooperare economică moldo-georgiană (CM), pe 27 aprilie s-a desfășurat și primul For al oamenilor de afaceri din cele două țări (FOA), rezultatele acestuia permițând formularea și includerea unor propuneri concrete în Protocolul Reuniunii CM, care va servi drept plan de acțiune pentru ambele părți în domeniul cooperării comercial-economice.

Deschis de co-președintele părții moldave a Comisiei mixte, Ministrul Vasile Bâtca, împreună cu Viceministrul Economiei al Georgiei, Giorgi Cherkezishvili, Forul a continuat cu prezentări asupra oportunităților de afaceri în Republica Moldova și Georgia ale Vicedirectorului Organizației pentru Atragerea Investițiilor și Promovarea Exporturilor (MIEPO), Iulia Petuhov, și Vicepreședintelui Camerei de Comerț și Industrie a Georgiei (CCI) Nino Chikovani). La final au avut loc peste 50 de întâlniri și discuții fața în fața a întreprinzătorilor din cele două țări.

Discuțiile s-au axat pe ariile de interes ale întreprinzătorilor prezenți la eveniment, între acestea fiind domeniile agriculturii (complexul agroindustrial), energiei, transporturilor, comunicațiilor, tehnologiilor informaționale și inovațiilor, turismului, dezvoltării regionale, construcțiilor și al mediului înconjurător, dar și  ale cooperării bilaterale în sferele cultural-umanitară, tehnico-științifică și educațională.

În particular, mai mulți întreprinzători din ambele părți care au participat la For și întâlniri și-au arătat interesul pentru desfășurarea unor misiuni comerciale și de afaceri, participarea la expoziții specializate, organizate în ambele țări, dezvoltarea unor proiecte comune în domeniiile de interes pentru aceștea, inclusiv cele menționate mai sus, dar și din sferele creativității industriale, tehnologiilor informaționale, precum și pentru cooperarea pe  segmentele investițiilor, privatizării, dezvoltării și funcționării zonelor de comerț liber și a parcurilor industriale. Pe lângă domeniile prioritare pentru partea georgiană deja menționate ar mai fi de menționat și cele ale finanțelor, inclusiv al instituțiilor  financiare și investiționale, al construcției de drumuri și aprovizionării cu apă, al farmaceuticii și producției de dispozitive medicale, cel de producere a plasticului și polimerilor și al reciclării deșeurilor.

Cel mai important rezultat al Forului însă, în opinia participanților, a fost stabilirea legăturilor directe între reprezentanții instituțiilor și agențiilor de stat și oamenii de afaceri prezenți la For, iar prin intermediul acestora și cu alți agenți economici din ambele țări în scopul extinderii cooperării pe domeniile abordate, dar și altele relevante și în final a sporirii schimburilor comercial-economice dintre cele două țări.

La Forumul economic de la Tbilisi, oamenii de afaceri din Georgia s-a discutat și despre lansarea unei rute avia directe Tbilisi-Chișinău. Ar fi posibil acest lucru ?

Deschiderea unei asemenea rute aeriene are o istorie mai lungă, aceasta chestiune fiind pusă și anterior în discuție, nu doar de oamenii de afaceri, dar și de membrii comunităților moldovenești la Baku și a celei azere în țara noastră.

În acelașii timp, dat fiind că deschiderea și efectuarea unor zboruri pe orice traseu, inclusiv pe cel menționat, depind în mare măsură de companiile aeriene, majoritatea cărora sunt private, realizarea unui asemenea proiect nu este deloc simplă. Aceasta chiar și în eventualitatea unei cumulări cu o a două destinație, cum ar fi Chișinău-Baku, necesitatea căreia a fost de asemenea ridicată de cetățenii noștri din Republica Azerbaidjan.

În pofida acestui fapt, problema deschiderii unei linii avia directe sau cumulate a fost luată în examinare în vederea găsirii unei soluții, care ar putea deveni mai reală în timp, odată cu dezvoltarea relațiilor comercial-economice, cultural-umanitare și a turismului între Republica Moldova și aceste două țări, care ar determina și o creștere a numărului de potențiali pasageri în ambele direcții, în principal din rândul oamenilort de afaceri și  al doritorilor de a vizita aceste țări în calitate de turiști.

Moldova și Georgia sunt două țări agrare. Aceasta ar însemna că sunt concurente pentru cucerirea pieței europene sau sunt parteneri care se pot ajuta, sprijini reciproc în punerea în aplicare a standardelor europene?

Această teză a fost mai mult sau mai puțin abordată, dar de pe poziții mai favorabile, atât în cadrul Reuniunii Comisiei mixte, cât și a Forului oamenilor de afaceri.

Corespunzător, în condițiile în care structura economică, prepoderent agricolă și de produse a celor două țări este apropiată sau asemănătoare, cele două state ar putea, pe de o parte, într-o oarecare măsură și pe anumite categorii de produse să apară ca concurenți, iar pe de alta, având în vedere, volumele nu prea mari ale acestora, raportul calitate-preț, precum și distanța și căile de access diferite spre piețele de desfacere relevante, această virtualitate este destul de redusă, din care considerente în opinia multora, în acest sens, ar există mai degrabă un potențial de cooperare pe segmentele similare și între producătorii agricoli din cele două țări, implicit în realizarea unor schimburi reciproce de produse, furnizarea în vederea prelucrării și reexportului, inclusiv pe piața europeană a unor produse.

În același timp, anumite oportunități există și în sfera investițiilor în domeniul agricol și al industriei alimentare, a cercetării și selecției, a schimbului de experiență în promovarea unor produse, spre exemplu a vinurilor pe piețele internaționale, precum și pe alte segmente ale economiilor celor două țări.

În perioada sovietică, schimburile culturale, academice erau relevante. Mai mulți tinerii din Moldova studiau în Georgia, în special la instituțiile cu profil umanitar. La ce nivel este acum cooperarea în domeniul educației și culturii?

Confirmând cele spuse, aș putea aduce exemplul din anii 90, când un grup de tineri din Republica Moldova a studiat și efectuat stagieri în actorie în Georgia.

În același timp, am putea menționa că în prezent mai mulți cetățeni ai țării noastre, specialiști cu studii superioare în diverse domenii, inclusiv economie, finanțe, afaceri, pregătiți în Republica Moldova sau în alte țări, activează cu succes în sectorul guvernamental sau privat din Georgia, aceștia formând în principal comunitatea moldovenească în această țară, constituită oficial în Centrul de prietenie moldo-georgiană ”Casa Mare”.

La etapa actuală, colaborarea Republicii Moldova cu Georgia pe aspecte ce țin de educație se realizează preponderent în contextul organizațiilor internaționale, precum – Consiliul Europei, Organizația Cooperării Economice la Marea Neagră, Fondul European pentru Instruire și Inițiativele Uniunii Europene pentru țările Parteneriatului Estic. Respectiv, cele două țări conlucrează eficient în cadrul programelor Comisiei Europene, precum – TEMPUS, Erasmus Mundus și Erasmus+.

Pe de altă parte, în pofida faptului că la această etapă între cele două state nu există un cadru juridic care ar reglementa cooperarea bilaterală în domeniul educației, actualmente în instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova la diferite universități, specialități și cicluri de studiu, își fac studiile 7 cetățeni georgieni. Iar în ultimii ani, mai mulți profesori din Republica Moldova au cursuri la unele universități din Georgia, iar tineri cercetători din țara noastră desfășoară stagii în instituții din această țară.

În paralel, șapte instituții de învățământ superior din Republica Moldova, între care Academia de Studii Economice, universitățile de Stat din Chișinău, Cahul, Bălți au încheiate opt acorduri de colaborare inter-universitară cu universități georgiene, un al 9-lea fiind în curs de negociere.  Toate acestea urmând să conducă la extinderea în continuare a relaţiilor de colaborare și consolidarea cooperării pe diverse aspecte între aceste instituții, inclusiv la încurajarea mobilității academice a studenților și profesorilor.

Similar, sunt întreprinse și alte activități de consolidare a colaborării bilaterale cu Georgia în domeniul educației pe toate segmentele, inclusiv în vederea dezvoltării  și instituirii unui cadru juridic adecvat de colaborare și realizarea unor proiecte comune în domeniul educației și cercetării, intensificării cooperării în sensul implementării tehnologiilor informaționale și de comunicare în educaţie.

Un alt aspect important al cooperării ar urma să-l constituie schimbul de experiență și bune practici în sferele învățământului profesional tehnic, învățământului pe tot parcursul vieții și a ajustării formării profesionale la necesitățile pieței naționale și internaționale.

Ambasada susține aceste eforturi, pe parcursul ultimului ani fiind efectuate mai multe întrevderi și discuții pe subiecte de interes cu conducători, dar și cu alți responsabili ai Ministerului Educației, Academiei de Științe și ai unor universități din Tbilisi și Kutaisi, urmare a căror au fost stabilite relații de cooperare între acestea și instituțiile similare din țara noastră, tocmai în vederea avansării conlucrării pe toate dimensiunile.

Cum vedeți dinamica cooperării bilaterale moldo-georgiene și care ar trebui să fie prioritățile acesteia în următorii ani ?

Fără a intra prea mult în sfera pronosticurilor și perspectivelor, este firesc să estimăm că având în vedere obiectivele strategice de integrare europeană pe care și le-au adoptat ambele țări, pe prim-planul cooperării pe toate dimenisunile dintre acestea se va desfășura în mare parte anume în acest context, iar la modul practic în cadrul eforturilor comune de realizăre a acordurilor de Asociere și de Liber Schimb Atotcuprizător și Aprofundat cu Uniunea Europeană.

Continuând pe aceeași linie, putem de asemenea să accentuăm că dezvoltarea și implementarea unor proiecte și evenimente comune,  continuarea unor schimburi de informații, experiențe și practici creative pe domenii specifice, inclusiv în scopul realizării reformelor interne și a obiectivelor strategice de integrare europenaă, conlucrarea și susținerea reciprocă în soluționarea problemelor majore cu care se confruntă în diverse organizații internaționale și regionale, urmează să constituie aspecte semnificative ale cooperării dintre cele două state, iar rezultatele concrete ale acestor activități comune se vor măsura prin gradul de avansare a ambelor țări și a fiecărei în parte pe calea europeană, dar și prin nivelul relațiilor pe toate planurile dintre acestea.

În ce privește cooperarea nemijlocit bilaterală, așa cum am menționat mai înainte, consultările politice, reuniunea Comisiei mixte interguvernamentale pentru cooperare economică și a Forului oamenilor de afaceri au stabilit scopuri clare și acțiuni concrete de conlucrare pe dimensiunile prioritare actuale, care urmează a fi implementate în perioada imediat următoare în vederea consolidării cooperării politice, sporirii schimburilor comercial-economice și aprofundării legăturilor cultural-umanitare și social-umane între cele două țări.

Concomitent, întărind încrederea în oportunitățile și potențialul avansării în continuare a relațiilor de prietenie și cooperare dintre Republica Moldova și Georgia, rezultatele celor trei foruri desfășurate în anul aniversării de 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări, au arătat cu prisosință că evoluțiile actuale rapide prin care trec ambele state, implicit în parcursul lor european, necesită o atenție permanentă și ajustare promptă la acestea, eventual, prin organizarea periodică, preferabil o dată pe an, a unor asemenea reuniuni și foruri, care să adopte obiective și acțiuni concrete adaptate la timp și schimbări și să asigure o cooperare eficientă politică, economică și cultural-umanitară și o avansare perpetuă, ascendentă și pe termen lung a relațiilor bilaterale pe aceste planuri dintre Republica Moldova și Georgia.

Anatol CACIUC

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.