Conducerea de la Chisinau stie sa faca fata situatiei din Transnistria, afirma un cunoscut analist politic occidental

MOLDPRES/. in prezent avem pentru prima data la Chisinau o conducere care stie sa faca fata situatiei din regiunea transnistreana, a afirmat cunoscutul analist politic occidental Vlad Socor intr-un interviu acordat in seara zilei de ieri pentru "Radio Moldova", informeaza MOLDPRES.

"Care sa fie raspunsul Chisinaului la tot ce se intimpla si se declara astazi la Tiraspol? intii si intii – nici o concesie la capitolul democratie. Republica Moldova este un stat democratic cu aspiratii europene. Din acest motiv ar fi cu totul nefiresc ca Moldova sa accepte organizarea alegerilor in Transnistria sub monitorizare internationala cu scopul ca rezultatele acestor alegeri sa fie recunoascute. Anume aceasta este esenta planului ucrainean", a declarat Socor.

"Prin vocea lui Smirnov nu vorbeste Smirov, ci Kremlinul. Reprezentantii oficiali ai Rusiei au participat la festivitatile din Tiraspol si din 1992-1993 si pina astazi tot aceleasi personaje se perinda pe acolo: Mitrofanov, seful lui Mitrofanov, Jirinovscki, Zatulin, Baburin. Deosebirea este ca acum zece ani ei erau in opozitia Kremlinului, iar acum dinsii sint o parte a puterii", a spus analistul.

Socor afirma ca Republica Moldova, societatea civila din Chisinau, autoritatile, prietenii Republicii Moldova din Occident, trebuie sa inceapa urgent sa ajute societatea civila din stinga Nistrului, sa creeze structuri politice, incepind cu organizatiile neguvernamentale. "Unele cancelarii occidentale, diplomati occidentali care cunosc foarte slab situatia din Moldova, dar care din pacate au responsabilitatea de a rezolva aceasta problema, spun ca nu au alt partener de dialog, decit autoritatile de la Tiraspol. Noi trebuie sa le oferim un partener legitim de dialog. Populatia regiunii nu este reprezentata in sistemul politic de pe malul sting al Nistrului si mai ales nu este auzita in cadrul negocierilor pentru solutionarea conflictului", a comunicat Socor.

"in timpul unei intruniri cu invatatorii la care am participat la sfirsitul lunii iulie a fost facuta propunerea de a infiinta un forum al cetatenilor Republicii Moldova de pe malul sting al Nistrului. La aceasta intrunire au fost prezenti si doi reprezentati ai unei importante fundatii americane care intentioneaza sa sprijine societatea civila din Republica Moldova, indeosebi pe malul sting", a comunicat Socor.

"Smirnov doreste ca Washington-ul si Bruxelles-ul sa se adreseze Tiraspolului. Asta este partea cea mai caraghioasa din declaratiile lui Smirnov. Este exact lucrul la care ne puteam astepta de la Smirnov, el este salariatul Federatiei Ruse. Nu doar Smirnov personal, dar si Antiufeev si toata gruparea din jurul lor. Dinsii nu reprezinta Transnistria", a apreciat Socor.

"Ofiterii, subofiterii, armamentul, instructia, care se afla in regiune – toate au venit si vin din Rusia. Cind vorbim despre demilitarizarea Transnistriei, avem in vedere nu numai retragerea trupelor militare rusesti, dar si dizolvarea structurilor militare si securiste ale Transnistriei. Acestea sint structuri ale Federatiei Ruse sub drapel transnsitrean", a apreciat analistul.

"Republica Moldova a ajuns in pragul lichidarii ca stat prin asa-numita federalizare, datorita deciziei presedintelui de atunci Lucinschi. Dar, deizia lui Lucinschi a fost sustinuta mai tirziu de persoane importante de la Chisinau. Aceasta a fost a doua incercare de a transforma Moldova intr-un poligon. Ma bucur foarte mult ca presedintele Voronin, guvernarea de la Chisinau, majoritatea parlamentara, societatea civila au reusit sa infringa pina la urma planul federalizarii care ar fi condus la lichidarea Republicii Moldova ca stat", a afirmat Socor.

"Avem astazi la Chisinau o conducere mult mai patriota, mult mai constienta de interesele statului, decit a fost pina nu de mult. Din cauza acestei schimbari Republica Moldova va reusi sa reziste incercarilor de a fi transformata inca o data intr-un poligon de experinete. in Parlament, Voronin a declarat ca Moldova nu va mai fi niciodata obiectul jocurilor geopolitice ale altora", a conchis Socor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.