Connect with us

Politică

Clarificări ale Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova

Publicat

pe

În urma apariției în mass media din Republica Moldova a mai multor știri în care este atribuit Comisarului pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, un anunț privind deblocarea asistenței macrofinanciare pentru Republica Moldova și disbursarea primei tranșe în primul trimestru al anului 2018, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova a adus următoarele clarificări:

Comisarul pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, nu a anunțat ieri, 23 noiembrie 2017, deblocarea asistenței macrofinanciare și nici disbursarea cu certitudine a primei tranșe din cele 100 milioane Euro în primul trimestru al anului 2018. Comisarul Hahn a făcut referire la Bruxelles, în cadrul unei conferințe de presă cu jurnaliști din statele Parteneriatului Estic, la semnarea Memorandumului de Înțelegere cu Guvernul Republicii Moldova, care a avut loc ieri, și a explicat că asistența macrofinanciară poate fi oferită în trei tranșe, doar în baza îndeplinirii unor condiționalități.

Semnarea Memorandumului de Înțelegere reprezintă primul pas al unui proces de durată și nu asigură sau anuntă automat disbursarea niciunei tranșe.

Memorandumul conține 28 de condiții care includ acțiuni legate de politicile următoare: guvernanța sectorului public, guvernanța sectorului financiar, lupta împotriva corupției și impotriva spălării banilor, reforme în sectorul energetic, mediul de afaceri și implementarea Acordului Aprofundat și Cuprinzator de Liber Schimb (DFCTA) dintre Republica Moldova și UE.

Aceste condiții din Memorandumul de Înțelegere sunt în concordanță cu principalele reforme economice agreate între Republica Moldova și UE în cadrul Acordului de Asociere, inclusiv DCFTA, Agendei de Asociere, Planului Național de Acțiune pentru Implementarea Acordului de Asociere și altor documente strategice. Memorandumul de Înțelegere asigură sinergia cu programul agreat de Republica Moldova cu FMI, Banca Mondială și alți donatori, precum și cu programele de politici asociate cu operațiunile de sprijin bugetar al UE.

Memorandumul trebuie ratificat de către Republica Moldova, Comisarul Hahn făcând referire ieri în cadrul discuției mai sus amintite la procesul administrativ care urmează în acest sens.

Ulterior ratificării, va avea loc o evaluare de către Comisia Europeana și Serviciul de Acțiune Externă al UE a îndeplinirii de către autoritățile Republicii Moldova, a condițiilor politice privind respectarea mecanismelor democratice, statul de drept și drepturile omului, luând în considerare recomandările Comisiei de la Veneția și ale OSCE. Comisia Europeană va analiza și implementarea condițiilor privind politicile economice și financiare de care depinde acordarea primei tranșe a asistenței macrofinanciare.

Doar în cazul în care aceste evaluări sunt pozitive în urma îndeplinirii condiționalităților, Comisia Europeană va disbursa prima tranșă din asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro. În cazul în care analiza este negativă, disbursarea primei tranșe se suspendă până când Republica Moldova îndeplinește obligațiile asumate și condițiile aferente disbursării banilor.”

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Politică

Igor Dodon i-a propus lui Emmanuel Macron ca Franța să participe mai activ la consultările pe marginea subiectului transnistrean

Publicat

pe

De către

Președintele Igor Dodon a discutat cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, în ultima zi a summit-ului Francofoniei, care și-a desfășurat lucrările la Erevan. Șeful statului a anunțat că i-a propus președintelui Macron ca Franța să participe mai activ la consultările pe marginea subiectului transnistrean.

„Am discutat cu președintele Franţei perspectivele de reglementare a conflictului transnistrean. În special, am propus părții franceze să participe mai activ la consultările pe marginea acestei probleme alături de Germania, Rusia și alți actori externi, participanți ai formatului oficial recunoscut, 5+2”, a declarat Igor Dodon.

Șeful statului a opinat că implicarea Parisului, inclusiv în cadrul politicii Uniunii Europene, va oferi un nou impuls procesului de reglementare, ceea ce, într-un final, va contribui la identificarea unei soluţii eficiente „care va marca primul succes pașnic și diplomatic din ultimele decenii, în rezolvarea conflictelor „îngheţate” din spaţiul post-sovietic și în general din spațiul OSCE”.

Președintele Dodon a precizat că în cadrul întrevederii cu Emmanuel Macron a remarcat faptul că Franţa, fiind una din „locomotivele” Uniunii Europene, rămâne a fi unul din partenerii strategici ai Republicii Moldova în Europa.

„În cei 26 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice, dialogul dintre ţările noastre a cunoscut o dezvoltare dinamică practic în toate domeniile: politică, economie, comerţ, cultură, educaţie, etc”, a mai spus Igor Dodon.

Igor Dodon a condus o delegație a R.Moldova la cel de-al XVII-a summit al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei. La eveniment au participat mai bine de 90 de delegații străine, inclusiv 43 de președinți și prim-miniștri.

Citește mai departe

Politică

Dereck J. Hogan a depus jurământul la Washington în calitate de ambasador al SUA în Republica Moldova

Publicat

pe

De către

Dereck J. Hogan a depus jurământul la Departamentul de Stat din Washington în calitate de Ambasador al Statelor Unite în Republica Moldova.

Ambasadorul Hogan va sosi la Chişinău la sfârşitul lunii curente, a anunțat Ambasada SUA la Chișinău.

Derek J. Hogan, care este originar din statul Virginia şi a activat în calitate de diplomat din anul 1997. El îl va înlocui pe James D. Pettit, numit în funcţie pe 22 mai 2014 de preşedintele american Barack Obama, al cărui mandat a expirat luna trecută.

Dereck J. Hogan are o experiență de diplomat de circa 20 de ani.

Hogan este unul dintre experții departamentului de stat SUA pe țările din Europa de Est, inclusiv Rusia. A deținut funcții de conducere înalte, atât la misiunile Statelor Unite ale Americii, cât și la nivel național pentru Departamentul de Stat.

Dereck J. Hogan vorbește rusă și spaniolă.

Citește mai departe

Politică

Parlament: Votul privind introducerea sintagmei „integrare europeană” în Constituție a fost AMÂNAT

Publicat

pe

De către

La solicitarea președintelui Parlamentului, Andrian Candu, votul privind introducerea sintagmei „integrare europeană” în Constituţie a fost amânat pentru săptămâna următoare.

Aceasta după ce deputații PSRM, iar apoi și cei PLDM au părăsit sala de ședința, iar președintele PL Mihai Ghimpu a declarat de la tribuna Parlamentului că fracțiunea sa va părăsi sala ședinței înainte de procedura de vot.

La rândul său, șeful Legislativului s-a arătat dezamăgit de cele întâmplate, „deoarece confruntarea politică şi frustrările au prevalat faţă de interesul naţional al Republicii Moldova”.

Andrian Candu a lăsat să se înțeleagă că acest timp a fost acordat ca opoziția pro-europeană din Parlament să se răzgândească și să voteze modificarea Constituţiei.

„Mă arăt foarte dezamăgit de cele întâmplate astăzi aici, deoarece confruntarea politică şi frustrările au prevalat faţă de interesul naţional al Republicii Moldova. Deoarece se spune că uneori înţelepciunea vine în ceasul al doisprezecelea şi că uneori oamenii trebuie să mai doarmă o noapte cu ideea, propun în mod regulamentar votul să fie amânat pentru săptămâna viitoare”, a spus preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Potrivit proiectului, Legea Supremă a țării va fi completată cu un articol nou care stipulează că integrarea europeană a Republicii Moldova reprezintă obiectivul strategic de dezvoltare a tării, iar procedura de aderare la tratatele constitutive ale Uniunii Europene vor fi stabilite de Parlament prin lege organică.

Totodată, autorii au propus completarea preambulului Constituţiei cu o propoziţie nouă prin care se va scoate în evidenţă aspiraţiile de integrare europeană a ţării şi promovarea orientării Republicii Moldova spre spaţiul valoric democratic european.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com