Avertizarea lui Petro Poroșenko: “Statul republica moldovenească nistreană nu există”

„Statul republica moldovenească nistreană (rmn) nu există. Există doar segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene”, a declarat președintele ucrainean, Petro Poroșenko, în cadrul unei ședințe cu reprezentanții forțelor de ordine în Odessa.

Precizarea preşedintelui ucrainean a fost făcută, după ce șeful de direcţie din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei, Iuri Artiuhov, în raportul său privind combaterea contrabandei a folosit denumirea rmn fără calificativul „nerecunoscuta”.

„Aș dori să vă atrag atenția, mai ales că avem aici în sală camere video – un stat ca rmn nu există. Folosirea unei denumiri ca aceasta, în prezența camerelor de luat vederi, este o greșeală politică. Această porţiune a frontierei se numește segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene. Cred că v-ar fi util să cunoașteți acest lucru”, a precizat Poroșenko citat de unian.net.

Moldova.ORG reaminteşte că Ucraina a început, vara aceasta, a săpa tranşee la graniţa cu Republica Moldova, pe porţiunea de frontieră aflată sub controlul separatiştilor transnistreni. Autorităţile ucrainene au declarat că este vorba de un „şanţ de protecție” care să împiedice trecerea ilegală a frontierei cu echipamente militare.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.