Connect with us

Politică

Andrian Candu: Proiectul de lege privind modificarea sistemului electoral al Republicii Moldova va fi votat

Publicat

pe

Președintele Parlamentului Andrian Candu a declarat, sâmbătă, într-o conferință de presă că proiectul de modificare a sistemului electoral urmează a fi votat, în pofida opiniei critice a Comisiei de la Veneţia. Totodată, Andrian Candu a ţinut să precizeze că autorităţile de la Chişinău şi-au luat angajamentul să implementeze în totalitate recomandările tehnico-juridice ale Comisiei pentru schimbarea sistemului electoral.

Noi vom acţiona cum am promis cetăţenilor şi aşa cum îşi doresc majoritatea lor. Da, bineînţeles vom lua în considerare recomandările Comisiei de la Veneţia, ca să îmbunătăţim proiectul de lege. Este un angajament pe care ni l-am asumat şi, cu siguranţă, îl vom îndeplini.”, a menționat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Referindu-se la polarizarea subiectului modificării sistemului electoral, Andrian Candu a menţionat că pentru guvernare contează ce vrea majoritatea şi că într-o societate cum este cea din Republica Moldova, polarizată, nu va fi unanimitate sau consens pe majoritatea subiectelor de actualitate.

Dacă am ține cont dacă există polarizare sau nu, nu ar trebui să facem nici reformele economice, nici reformele în pensii, nici reformele în Guvern căci toate sunt polarizate. Chiar dacă există și opinii să nu fie schimbat sistemul electoral, pentru noi contează ce vrea majoritatea“, a spus preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Preşedintele Parlamentului a vorbit şi despre recomandările Comisiei de la Veneția în ceea ce ţine de stabilirea criteriilor clare de formare a circumscripțiilor electorale, votul în regiunea transnistreană și în diasporă, reprezentarea femeilor în politică.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Politică

Pavel Filip: Vedem apropierea de UE cu mai puține declarații și fluturări de drapele, dar cu mai multe acțiuni concrete

Publicat

pe

De către

Premierul Pavel Filip a participat, în seara zilei de ieri, la recepția organizată la Chișinău cu ocazia Zilei Europei. Cu acest prilej, prim-ministrul a adresat un mesaj de felicitare tuturor celor care susțin valorile europene, menționând că UE este cel mai ambițios proiect de cooperare dintre state.

„Uniunea Europeană înseamnă, în primul rând, democrație, libertate și prosperitate. Așa o privim noi și așa ne dorim să construim Republica Moldova bazată pe aceste valori”, a declarat Pavel Filip.

În context, premierul a exprimat recunoștință pentru suportul constant acordat de către UE țării noastre și pentru intenția de a intensifica cooperarea, demonstrată inclusiv în cadrul Consiliului de Asociere RMUE, din 3 mai curent.

„Vedem apropierea cu UE anume așa – cu mai puține declarații și fluturări de drapele, dar cu mai multe acțiuni concrete și rezultate obținute. Obiectivul ambițios pe care și la pus din prima zi acest Guvern a fost ca parcursul european al țării noastre să devină ireversibil. Sunt sigur că deja suntem foarte aproape de acest scop” , a spus primministrul.

La rândul său, șeful Delegației UE în Republica Moldova, Peter Michalko a apreciat evoluţiile pozitive din ţara noastră: „Rămânem angajați în relația de asociere politică și integrare economică cu Republica Moldova și ne bucurăm de rezultate concrete care subliniază această cooperare”.

Citește mai departe

Politică

Pavel Filip a cerut o achetă privind posibila confiscare a tirajului ziarului local din Rezina

Publicat

pe

De către

Prim-ministrul Pavel Filip a cerut conducerii Ministerului Afacerilor Interne să declanșeze de urgență o anchetă internă în legătură cu cazul semnalat în mass-media privind o posibilă confiscare a unui autoturism în care s-ar fi aflat tirajul unui ziar local din Rezina.

Premierul a cerut, de asemenea, ca opinia publică să fie informată în legătură cu acest caz și cu rezultatul anchetei, iar în cazul în care se va constata că au existat abateri din partea polițiștilor, aceștia să fie sancționați în conformitate cu legea.

Amintim că redactorul-șef al ziarului ”Cuvântul” a declarat astăzi că la indicaţia secţiei poliţiei economice a Inspectoratului de poliţie Rezina, a fost sechestrat tirajul săptămânalului care era transportat de la tipografie la centrul de poştă din Rezina. Tot astăzi ONG-urile de media au cerut Guvernului să intervină pentru a face lumină în acest caz.

Citește mai departe

Politică

Reghina Apostolova, candidata Partidului Șor, ar putea fi exclusă din cursa electorală

Publicat

pe

De către

Reghina Apostolova, candidata Partidului Șor la funcția de primar al capitalei, ar putea fi exclusă din cursa electorală.

Aceasta după ce astăzi Consiliul Electoral de Circumscripție Chișinău (CECC) a decis, în cadrul unei ședințe extraordinare, în urma unei sesizări depuse de Partidul Unității Naționale (PUN) să sesizeze instanța de judecată să se pronunţe pe marginea excluderii candidatului vizat, din cursa electorală.

Astfel, Partidul Unității Naționale a prezentat la CECC acte care ar arăta despre încălcări ale candidatei Partidului Șor- finanțarea din bani proveniți din Federația Rusă și susținerea acesteia de către persoane străine.

Potrivit PUN, compania mixtă moldo-rusă Air Klassika Grup ar fi transferat pe contul Air Klassika SRL 200.000 de lei, iar apoi banii au fost transferați, cu titlu de donație, pe contul electoral al Reghinei Apostolova.

O altă abatere, care i se impută candidatului Partidului Șor, este susținerea din partea unor cetățeni străini.

La rândul lor, reprezentanții Partidului Șor au respins acuzațiile și au declarat că este vorba despre un atac asupra formațiunii.

Alegerile locale în Chișinău vor avea loc pe 20 mai. În cursă sunt înregistrați 12 candidați.

Citește mai departe