Ministrul afacerilor externe şi integrării europene  Andrei Galbur l-a primit astăzi pe ambasadorul Federaţiei Ruse, Farit Muhametşin.

Ministrul Galbur a reconfirmat intenţia ţării noastre de a promova includerea pe agenda sesiunii a 72-a a Adunării Generale ONU a unui subiect suplimentar privind retragerea completă a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova.

Andrei Galbur a subliniat faptul că această iniţiativă nu vizează retragerea militarilor ruşi care fac parte din forţa trilaterală de menţinere a păcii ce operează în zona de securitate din regiunea transnistreană.

În cadrul întrevederii au fost abordate unele aspecte legate de promovarea procesului de negocieri privind reglementarea transnistreană.

Autoritățile Republicii Moldova au solicitat Organizației Națiunilor Unite să includă subiectul scoaterii trupelor militare străine de pe teritoriul țării noastre, pe agenda celei de-a 72 sesiuni a Adunării Generale a ONU, care se va desfășura pe 12 septembrie.

Chișinăul a declarat că prezența militarilor ruși “reprezintă o amenințare la adresa păcii și securității internaționale”, cerând ONU să sprijine eforturile Republicii Moldova în vederea finalizării procesului de „retragere necondiționată, ordonată și completă a forțelor armate străine de pe teritoriul național”.