Anatol Şalaru: Socialiştii trebuie să se obişnuiască că americanii vor veni, vor pleca, iar vor veni…//INTERVIU

Dle Şalaru, aţi surprins astăzi opinia publică, declarând că la evenimentul din PMAN au fost invitaţi şi pacificatorii ruşi. De ce ultimii au refuzat?

Nu au dat curs invitaţiei. Probabil că au avut argumente justificate. Noi am vrut să facem o acţiune simbolică, să-i invităm pe toţi cei care au luptat şi care astăzi sunt la fel aliaţi. Două mari puteri au luptat: Uniunea Sovietică şi SUA şi datorită lor a fost câştigat războiul împotriva fascismului. Nu vrem să politizăm această acţiune. Am vrut ca împreună să comemorăm victimele. Nu au putut, mă rog. Mâine vor participa la alte acţiuni, cei de la Ambasada Rusă.

Însă din cauza aceasta noi am decis să facem această acţiune de comemorare, astăzi, 8 mai, când toată lumea civilizată sărbătoreşte sfârşitul războiului, atât SUA, cât şi Europa.

Dle ministru, cum comentaţi atitudinea înverşunată a socialiştilor faţă de acest eveniment, în condiţiile în care a fost clar spus că pe 20 mai, militarii şi tehnica americană vor pleca din Moldova?

Socialiştii trebuie să se obişnuiască că americanii vor veni, vor pleca şi iar vor veni şi iar vor pleca. Socialiştii se lansează în campania electorală.  Începe campania pentru alegerea preşedintelui şi socialiştii vor să-şi consolideze adepţii, să-i adune în jurul lor. Ei au nevoie de o idee şi de câţiva duşmani. Şi au decis să se folosească de această ocazie. Nimeni nu aruncă cu pietre în câinii morţi, de aceea şi Dodon şi Usatîi mă atacă în fiecare zi, fiindcă aceasta le permite să-şi identifice un duşman.

Cum au reacţionat însă militarii americani la faptul că socialiştii i-au întâmpinat cu megafoane şi proteste la vama Sculeni?

Pentru ei nu au fost o problemă. pentru că ei consideră că într-o ţară democrată toţi au dreptul la opinie proprie. Cât priveşte  socialiştii, noi le respectăm opţiunea lor, dar condamnăm acţiunile violente ale acestora. Militarii americani nu au venit cu intenţie de război, au venit cu intenţie de pace. Sunt trupe de geniu, care se ocupă cu deminarea, lichidarea materialului exploziv, grenadelor, bombelor din perioada celui de-al doilea Război Mondial. Din cauza acestor materiale explozive mor oameni paşnici  şi ceea ce vedeţi aici în PMAN nu este o tehnică de luptă, ci una de deminare.

Fracţiunea PSRM a solicitat convocarea unei şedinţe extraordinare a Parlamentului în problema acestor aplicaţii militare comune. Ce le-aţi spune oponenţilor din Parlament?

Dacă vor să se manifeste, că sunt patrioţi, să meargă în Transnistria şi să protesteze la poarta Armatei a 14-a. Să le ceară plecarea din Republica Moldova şi să ceară Rusiei să recunoască neutralitatea Moldovei.

Aţi fost contactat cumva de omologul dvs rus Serghei Şoigu sau de aţi oficiali ruşi în această problemă?

Nu, nici nu a fost nevoie. Ei nu îşi cer voie de la noi să facă aplicaţii militare şi nici noi nu cerem de alţii, pentru că suntem stat independent. Cetăţenii noştri trebuie să scape de sentimentul de inferioritate , de mentalitate de rob, de mentalitatea de învins. Noi suntem o ţară care are drepturi şi toţi trebuie să le respecte. Aşa cum ne respectă pe noi americanii, aşa trebuie să ne respecte pe noi ruşii.

Cu ce va rămâne Armata Naţională după finalizarea acestui exerciţiu moldo-american?

Cu încredere, experienţă şi relaţii. Şi cunoştinţe pe care le au americanii şi pe care noi nu le avem. Să ştiţi că mulţi militari de-ai noştri au făcut studiile în SUA şi pentru ei este o ocazie să –şi demonstreze cunoştinţele.

Mai sunt preconizate astfel de exerciţii comune?

Da, vor fi şi anul acesta şi anul viitor. Oamenii trebuie să se obişnuiască cu ideea organizării unor astfel de aplicaţii. Aşa cum au loc congrese ale stomatologilor sau istoricelor aşa vor fi organizate aceste întâlniri ale militarilor.

Şi în final, miniştrii liberali sunt cei mai „zgomotoşi” în Guvernul Filip, ţinând cap de afiş periodic în mass-media. Există vreo explicaţie?

Am venit în partid cu aceste calităţi. Aici ne-am adunat persoane cu aceleaşi idei şi principii. Noi am fost aşa întotdeauna şi nu primim indicaţii de la partid.

Mulţumesc!

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.