Watznow – aplicația care îți va permite să vezi ce se întâmplă în localitățile din țară

Un grup de tineri din Republica Moldova elaborează o aplicație mobilă, care îți va permite să vezi ce se întâmplă în localitatea ta sau să urmărești un eveniment ce are loc în timp real din altă localitate. 

Pentru scepticii care spun că rețelele de socializare deja oferă astfel de posibilități, tinerii au singur răspuns – prin intermediul watznow, filmulețele vor putea fi vizionate de utilizatori fără ca ei să aibă conexiuni cu persoanele care postează, doar explorând virtual localitatea interesată. În plus, utilizatorii vor avea șansa să urmărească realitatea nefiltrată, fără ca aceasta să fie influențată de interesele anumitor persoane sau grupuri.

„Vrem să transmitem realitatea, nu păreri influențate”

Adrian Troșin, unul din cei patru membri ai echipei care lucrează la noua aplicație, spune că rețelele de socializare promovează foarte multă informație incorectă și „influențată de anumite persoane pentru anumite scopuri”. Însă conceptul aplicației watznow este să ofere mai multe perspective asupra aceluiași eveniment. „Vrem ca oamenii să-și poată expune opinia colectivă. Vrem să transmitem realitatea, nu păreri influențate”, explică el. De asemenea, prin intermediul unui chat, utilizatorii vor putea discuta între ei despre evenimentul distribuit în rețea.

Aplicația va fi și foarte simplu de utilizat. Pentru asta, va trebui dintâi s-o instalezi în telefon.

„Cu niște pași foarte simpli, vei putea să creezi video-urile scurte și să le distribui în comunitate. Iar cu ajutorul unei hărți interactive, ceilalți utilizatori vor putea să selecteze regiunea dorită și să urmărească evenimentele care au loc acolo”.

Potrivit lui, aplicația este în proces de elaborare și urmează să fie lansată la începutul anului viitor, fiind gratuită pentru utilizatorii obișnuiți. Totuși, deoarece este vorba de o afacere, tinerii își propun să obțină profit prin parteneriate cu diverse companii, pentru a promova evenimentele organizate de acestea.

Avantajele noii aplicații

Deși există aplicații care au anumite similitudini cu aplicația watznow, Adrian spune că ideea și conceptul sunt diferite. 

Avantajele aplicației sunt:

  • utilizatorii vor fi la curent cu ceea ce se întâmplă într-o localitate fără a avea conexiuni cu oamenii care transmit video-urile;
  • utilizatorii vor putea urmări ceea ce se întâmplă acum, și nu ceea ce a fost ieri sau ce va fi mâine;
  • conținutul difuzat în aplicație nu va fi influențat de persoanele care promovează evenimentul.

Întrebat care ar fi dezavantajele noului startup, Adrian ezită un pic și răspunde sincer că nu vede dezavantaje – „poate o să le observăm pe parcurs”.

Pe urmele lui Zuckerberg

„Suntem patru persoane: trei foști colegi de la facultatea matematică și informatică USM, iar a patra persoană este o tânără care ne ajută cu testarea aplicației”, povestește Adrian Troșin, cel care răspunde nemijlocit de realizarea noii aplicații. Artiom Ceban este directorul creativ, care va răspunde de designul aplicației și promovarea acesteia. Victor Logoș va răspunde de componenta business a startup-ului, iar Iuliana Matveicenco este responsabilă de testarea produsului.

Tinerii visau la o afacere comună încă de pe băncile universității. După universitate, au lucrat la diferite companii, au obținut experiență, iar ulterior au decis să creeze ceva împreună. Iar acum eu se ocupă de ideea lor de startup în timpul liber. „Acum nu avem nevoie de resurse financiare semnificative pentru realizare, folosim forțele intelectuale. Ulterior, vor fi necesare cheltuieli pentru promovarea produsului și, dacă va fi nevoie, vom apela la investitori”, explică Adrian.

Tot el ne mai spune că membrii echipei sunt conștienți că la prima etapă nu vor putea avea utilizatori în toate regiunile. „De aceea, vom face campanii de marketing regionale. Același Facebook a început de la universitatea unde învăța Zuckerberg, apoi s-a extins. Acesta este și scopul nostru, ca aplicația să funcționeze într-o localitate, apoi să ne extindem”.

Mentorat la Dreamups

Pentru că înființarea unei companii este dificilă, cei patru s-au înscris la programul Acceleratorul Upcelerator by Dreamups, care ajută startup-urile la început de cale. În cadrul acestuia, participanții beneficiază de asistența mentorilor și obțin răspunsuri la o serie de întrebări  – de la analiza pieței, până la strângerea de fonduri.

Potrivit lui Adrian, programul a ajutat participanții să-și îmbunătățească ideile. „Este un program util mai ales pentru începători, pentru ca aceștia să afle toate nuanțele unui startup. Am creat conexiuni noi, care ulterior pot să ne ajute la implementarea produsului sau atragerea investițiilor”, ne mai spune el.

Dreamups este o comunitate de tineri care încurajează inovația și susține startup-urile din Republica Moldova, pentru a asigura crearea unui mediu de afaceri corect, competitiv și sustenabil.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.