Washingtonul va urmari procesele de democratizare din Republica Moldova

in perioada 15-22 mai liderii partidelor politice parlamentare din Republica Moldova s-au aflat intr-o vizita de lucru in capitala Statelor Unite ale Americii. Pe parcursul acestei saptamini, dnii I. Rosca (PPCD), V. Stepaniuc (PCRM), S .Urechean (AMN), D. Diacov (PDM) si O. Serebrian (PSL) s-au intilnit cu mai multi congresmani si senatori reprezentind cele doua partide parlamentare americane, cu oficiali de la Departamentul de Stat al SUA, ai USAID, precum si cu reprezentanti ai mass-media si societatii civile americane. Miercuri, 17 mai, delegatia parlamentarilor moldoveni a luat parte la Cina Libertatii, organizata de Institutul Republican International (fundatia Partidului Republican), actiune la care a luat parte si Presedintele SUA, dl G.W.Bush.

La Capitoliu liderii politici din Republica Moldova au avut o intilnire separata si cu senatorul John McCain, unul dintre liderii Partidului Republican din SUA, presedinte de onoare al Institutului Republican International. Senatorul McCain a salutat unitatea de opinie a majoritatii partidelor parlamentare din tara noastra in probleme precum integritatea teritoriala a Republicii Moldova, retragerea trupelor ruse din zona transnistreana a tarii si integrarea europeana. Totodata, liderul republican a incurajat partidul de guvernamint sa accelereze procesul de democratizare a tarii, asigurind reprezentantii opozitiei moldovenesti ca SUA vor urmari in de aproape evolutia tarii noastre in urmatorii patru ani.

in cadrul intilnirii de la Departamentul de Stat liderii politici din Republica Moldova au cerut partii americane asistenta politica in vederea solutionarii cit mai grabnice si echitabile a conflictului din zona de est a tarii noastre, precum si a retragerii trupelor ruse din regiunea transnistreana. Presedintele PSL Oleg Serebrian si presedintele PPCD Iurie Rosca au mentionat necesitatea unei interventii diplomatice americane la Kiev in vederea schimbarii opticii Ucrainei referitor la modul de solutionare a conflictului transnistrean. Ambasadorul Dan Freed, seful Directiei Noile State Independente la Departamentul de Stat al SUA, si ambasadorul John Teeft, consilier special al Secretarului de Stat al SUA, au subliniat si ei importanta cooperarii dintre putere si opozitie in zonele ce prezinta un interes national pentru tara noastra, subliniind totodata faptul ca problemele Republicii Moldova si ale regiunii Marii Negre, in general, prezinta un interes deosebit pentru politica externa americana.

Cu ocazia vizitei liderilor politici moldoveni, la Washington au fost organizate doua mese rotunde avind ca tema Republica Moldova. Prima, moderata de dl Burck Bierman, sef de directie la USAID, a fost organizata la oficiul central al USAID. La actiune au luat parte fostii ambasadori americani in Republica Moldova, reprezentanti ai unor misiuni diplomatice acreditate la Washington, cercetatori, universitari si jurnalisti. Cea de-a doua a fost organizata la Institutul Republican International si moderata de dl S. Nix, seful directiei Eurasia de la acest institut. Cele doua mese rotunde au oferit politicienilor de la Chisinau posibilitatea de a scoate in relief mai multe aspecte ale evolutiei postelectorale din tara noastra, precum si probleme legate de relatiile cu Rominia, Rusia, Ucraina si UE. Liderul PSL O.Serebrian a mentionat, printre altele, faptul ca UE, in pofida eforturilor separate ale Germaniei, este deocamdata destul de pasiva in procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Totodata, presedintele PSL a mentionat necesitatea concertarii eforturilor SUA si UE in vederea solutionarii conflictelor teritoriale din zona Marii Negre.

Liderii partidelor politice parlamentare din Republica Moldova au vizitat capitala SUA cu suportul Institutului Republican International.

Serviciul presa si relatii externe PSL

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.