“Vladimir Voronin utilizează şi Consiliul Suprem de Securitate pentru uzurparea Puterii”AMN

Moldova.ORG — În R. Moldova gruparea în frunte cu Preşedintele Voronin comite acte grosolane, pasibile de a fi calificate drept uzurpare a suveranităţii poporului, exercitare a Puterii în nume propriu şi cu dispreţ faţă de Constituţie, se arata în declaratia adoptată de Fracţiunea AMN şi prezentată vineri în Parlament de deputatul Alexandru Lipcan.

În cadrul declaraţiei este adus exemplu „dintre mecanismele de substituire a puterilor, formal separate, din cadrul statului – Consiliul Suprem de Securitate (CSS). Săptămâna trecută noi toţi, stimaţi parlamentari, am primit un document nepublicat pe pagina din INTERNET a Preşedinţiei – Decizia nr. 05/1-03-18 adoptată de acest Consiliu la 22 decembrie, 2006. Pe agendă s-au aflat două chestiuni: prima viza exploatarea subsolului, iar a doua – participarea militarilor moldoveni la acţiunile post-conflict din Irak”.

Potrivit declaraţiei, agenda Consiliului de Securitate de pe 22 decembrie, anul trecut, ilustrează următoarea metodă: Se ia o temă din gama largă de interese ale grupărilor, ce stau în spatele conducerii de vârf – cum ar şi exploatarea subsolului.

„Mai întâi, desigur, se elaborează schema de satisfacere a acestor interese – de exemplu, identificarea şi eliminarea concurenţilor de tot felul, legali şi ilegali, centrali şi locali – de la mari companii cu capital străin până la hoţii mărunţi de lut, furat din carierele micilor localităţi”, se menţionează în declaraţia AMN. Apoi, tema se ridică la rangul de problemă de securitate a statului, chiar dacă e vorba de simple cariere şi afaceri, pe care au pus ochiul capitaliştii comunişti. Tema a fost umflată ca să sune în felul următor – „asigurarea legalităţii, securităţii economice şi ecologice în domeniul exploatării subsolului. Iar în final, vine partea aplicativă – o decizie abuzivă a CSS pe care o iau sub chipiu fără crâcnire cu toţii: prim-ministru, procuror, primar şi poliţist de sector…”, se menţionează în declaraţia AMN.

Autorii declaraţiei susţin, „De altfel, fiecare dinte ei are responsabilităţi de a asigura respectarea legii şi ar trebui să pună hârtia ilegală la fundul sertarului, cu tot cu semnătura lui Voronin. Dar toţi se tem pentru propriul… interes, ca să zicem aşa – şi, prin urmare: schema funcţionează. Se dau indicaţii Guvernului, Academiei, Poliţiei, Procuraturii, Primăriilor şi aşa mai departe, sub egida CSS – un fel de instituţie-fantomă, fără lege proprie de organizare, fără statut şi alte atribuţii, decât cele de a-l sfătui pe Preşedintele ţării. Oare nu-şi dau seama unii membri ai acestui organ, care sunt jurişti şi responsabili prin funcţie de menţinerea ordinii de drept, că devin complici la un act de uzurpare a Puterii?..”

„Fiţi atenţi: Punctul 1 – “activitatea organelor abilitate… se apreciază ca nesatisfăcătoare”. Şi punctul 2 – “se atenţionează… miniştrii Economiei şi Comerţului, Ecologiei şi Resurselor Naturale, Finanţelor, directorul Serviciului Standardizare şi Metrologie, directorul general al Camerei de licenţiere şi (iarăşi) Procurorul General”. Acestuia din urmă, prin alt punct, i se ordonă: “va efectua controlul,… va realiza măsuri concrete pentru recuperarea prejudicciilor din contul vinovaţilor”. Deci, se indică apriori faptul că există vinovaţi!..”, susţin reprezentanţii AMN.

Potrivit autorilor declaraţiei, internele, Camera de Licenţiere şi autorităţile locale au primit indicaţia de a “depista şi a anihila exigent cazurile de extragere a zăcămintelor minerale în lipsa licenţelor, cu ignorarea condiţiilor de licenţiere”. Şi, de parcă aceasta n-ar fi de ajuns, Consiliul Superior de Securitate decretează “să suspende eliberarea de licenţe şi autorizări”.

„Bun venit investitori străini în Republica Moldova, unde aveţi un climat atractiv, cum spunea chiar ieri Premierul Tarlev, numai dacă afacerea dumneavoastră nu ţine, desigur, de extragerea nisipului, farmaceutică, transporturi, construcţii, crearea de hipermarkete, telecomunicaţii, bănci, vinificaţie, exporturi agricole, creşterea oilor sau alte domenii ale securităţii naţionale”, se menţionează în declaraţia AMN.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.