Vladimir Putin a dat startul la «Razboiul Stelelor» in varianta rusa

Autor: Cornelia Rosoga

Cortina de Fier, termen folosit pentru a indica diviziunea in perioada sovietica, a fost inlocuita de scutul antiracheta. Initiativa americana de a construi un astfel de scut in Europa de Est a fost interpretata de Moscova ca un atac la adresa propriei securitati. Represalii ruse au venit prin numeroase anunturi legate de modernizarea sistemului militar rus, inclusiv apararea antiracheta. „Scutul national antiracheta“, proiect pe care presedintele american Ronald Reagan l-a denumit „Razboiul Stelelor“, este vazut ca principalul mijloc de intimidare a adversarului, fara folosirea efectiva a armamentului. In acest razboi psihologic, Romånia este partial descoperita, intrucåt scutul american proiectat nu acopera estul tarii. Militarii americani sunt asteptati la baza de la Kogalniceanu, unde vor incepe saptamåna aceasta un exercitiu militar comun cu fortele romåne si bulgare.

Presedintele rus Vladimir Putin a anuntat in acest weekend un vast program de modernizare a scutului antiracheta care protejeaza Rusia, ce ar urma sa fie finalizat pana in 2015, relateaza AFP. Presedintele rus a vizitat o statie inaugurata anul trecut care gazduieste un radar, localizata la 50 de kilometri nord de orasul Sankt-Petersburg. „Sunt fericit sa anunt nu numai ca radarul a fost construit in timpul prevazut, dar si prin eforturile intelectualilor rusi“, a spus Putin. Proiectul este o replica data intentiilor SUA de a construi un scut antiracheta bazat in Cehia si Polonia, pana in 2011. Construit intr-un an si jumatate, radarul il inlocuieste pe cel aflat in Letonia, pe timpul URSS. O statie similara urmeaza sa fie activata la Armavir, in sudul Rusiei. Sistemul antiracheta rus s-a deteriorat de la finele Razboiului Rece. Acesta se baza pe radare aflate in afara tarii, precum cel din Azerbaidjan sau cele doua din Ucraina. Situatia politica din Ucraina ar putea duce la revocarea intelegerii cu Kievul privind folosirea radarelor. In acelasi timp, realizarea efectiva a scutului american din Europa de Est ramane sub semnul intrebarii. Proiectul, care ar trebui finalizat pana in 2011, este doar o piesa din scutul american. Bulgaria, Grecia, Turcia precum si estul Romaniei nu se vor afla sub raza de acoperire a sistemului.

Primul pas s-a facut la Moscova
Moscova, considerata un punct ramas descoperit si regiunea centrala a Rusiei, este de acum la adapostul unui nou sistem de aparare antiaeriana – S400 Triumf. Anuntul a fost facut saptamana trecuta. S400 poate distruge tinte care ating o viteza de pana la cinci kilometri pe secunda, inclusiv avioane si rachete cu raza medie de actiune, dar nu rachete intercontinentale, care au o viteza mai mare. Raza de actiune este de pana la 400 de kilometri.

Armata pune presiune in negocierile cu SUA
SUA si Rusia poarta mai multe runde de negocieri pana in octombrie pe marginea principalelor tratate privind inarmarea, care au tinut in frau escaladarea Razboiului Rece. Negocierile au fost impuse de anuntul Kremlinului privind iesirea din Tratatul CFE, care limiteaza armamentul conventional in Europa. Pentru a creste presiunea, Moscova face numeroase „dezvaluiri“ legat de ofensiva militara. Marina rusa a testat cu succes o racheta balistica de pe un submarin nuclear din Oceanul Pacific; doua bombardiere strategice de tip Tu-95 au survolat zona apelor insulei Guam, unde fortele americane începusera o serie de aplicatii maritime ample în regiune; un submarin rus a infipt steagul rus pe fundul Oceanului Arctic in semn de revendicare a acestei zone bogate in hidrocarburi sunt doar cateva exemple de actualitate. // Gardianul

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.