Vlad Filat merge la Curtea Supremă de Justiţie

Avocaţii ex-premierului Vlad Filat au anunţat miercuri,14 decembrie, că vor solicita achitarea deplină și eliberarea acestuia la Curtea Supremă de Justiție. Mai mult, avocaţii fostului premier au declarat că, în cazul în care nu se va face dreptate și prin decizia instanței supreme, din numele lui Vlad Filat se vor adresa la CEDO.

Declaraţia a fost făcută după ce, în noiembrie, Curtea de Apel a hotărât să mențină sentința de condamnare a politicianului la nouă ani de închisoare.

Astfel, avocatul ex-premierului, Igor Popa, a emis astăzi o declaraţie în care spune că decizia Curţii de Apel este “ilegală, absolut incompetent scrisă, nemotivată, pune la bază probe neconcludente şi nepertinente”.

Comentând decizia motivată emisă de magistraţii de la Curtea de Apel, Igor Popa a menţionat între altele că instanța de apel “operează cu neadevăruri, falsuri, pe care le-a inclus în decizie”. “În conținutul deciziei motivate se indică că martorul Frunze a făcut declarații în ședința instanței de apel. În realitate, acest martor nu a fost citat și nu a făcut careva declarații în apel”, a spus Popa.

De asemenea, potrivit lui Popa, instanţa de apel ar fi operat cu legi abrogate la momentul adoptării deciziei. “De exemplu, se face referire la Legea cu privire la conflictul de interese, însă acest act normativ a fost abrogat cu mai bine de 2 luni până la emiterea deciziei”, a menţionat avocatul.

Cât priveşte caracterul neveridic al probelor puse la baza condamnării lui Vlad Filat, Igor Popa a făcut referire la declarațiile lui Victor Bodiu.

“Pentru a proba scopul infracțiunii de corupere pasivă se indică la declarațiile lui Victor Bodiu, care afirmă că s-a întâlnit cu un oarecare Neumîvachin în luna februarie 2013. Însă, conform răspunsului Departamentului Poliției de Frontieră, prin punctele de trecere controlate de autoritățile oficiale ale Republicii Moldova în privința lui Neumîvachin, în perioada 01.01.2013-01.11.2016, nu a fost fixată nicio traversare”,  a mai spus Popa.

În final,avocatul ex-premierului şi-a exprimat speranţa că magistrații de la instanța supremă vor aprecia corect toate circumstanțele importante și vor oferi o soluție justă și echitabilă. “Vrem să credem că instanța supremă va da dovadă de profesionalism și va repara încălcările grave admise de instanțele ierarhic inferioare”, a adăugat acesta.

Ex-premierul Republicii Moldova Vlad Filat a fost reţinut pe 15 octombrie pentru corupere pasivă și trafic de influență. Politicianul a fost lăsat fără imunitate parlamentară cu votul a 79 de deputați, la solicitarea fostului procuror general Corneliu Gurin. Cererea a survenit în urma unui autodenunţ al primarului de Orhei Ilan Shor.

Atât societatea civilă, cât şi Vlad au solicitat ca procesul să fie public, cu toate acestea toate ședințele s-au desfășurat cu ușile închise.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.