Vlad Filat: Forţa motrice pentru realizările R.Moldova este aderarea la UE

Forţa motrice a multora dintre realizările Republicii Moldova este dorinţa ţării de a adera la Uniunea Europeană. Aproape 70% din populaţie sprijină aderarea la UE, peste 50% din comerţul exterior este cu UE, limba este o limbă oficială a UE, având în vedere că România a aderat la UE în 2007.

R.Moldova este o ţară europeană cu cetăţeni europeni. Acest factor determină politica internă şi externă a ţării într-un mod mult mai substanţial decât este cazul practic cu toţi ceilalţi vecini ai UE, este de părere premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, care semnează un comentariu în ediţia de marţi a EUobserver.

R.Moldova a lansat în această primăvară, la Bruxelles, o strategie de reformă pe termen mediu intitulată ”Regândeşte R.Moldova”, care a obţinut angajamente de sprijin în valoare de 1,9 miliarde de euro din partea UE, SUA, FMI, Băncii Mondiale şi altor donatori. Ţara a reuşit totodată să îmbunătăţească mediul de afaceri şi climatul investiţional prin reducerea birocraţiei şi simplificarea sarcinilor administrative în ceea ce-i priveşte pe investitorii străini. Banca Mondială a plasat R.Moldova printre cei zece reformatori de top din lume, atunci când vine vorba de costurile pentru a face afaceri. Totodată, guvernul a înfiinţat un ”Centru de E-Guvernanţă” pentru a reduce drastic formalităţile, birocraţia şi corupţia atunci când vine vorba de orice interacţiune între stat şi cetăţenii săi.

UE şi R.Moldova negociază în prezent un Acord de Asociere, iar Chişinăul va semna şi un amplu acord de liber schimb cu UE, a amintit Filat.

Premierul R.Moldova a remarcat de asemenea importanţa unui regim fără vize cu UE, autorităţile lucrând la punerea în aplicare a tuturor condiţiilor tehnice necesare pentru a face posibil acest lucru. De la 1 ianuarie 2011, R.Moldova va fi primul partener estic al UE care va trece la eliberarea exclusivă de paşapoarte biometrice. Oficialii vamali ai Republicii Moldova şi poliţiştii de frontieră au lucrat în mod activ împreună cu o misiune a UE pentru modernizarea infrastructurii de frontieră. R.Moldova este un vecin din ce în ce mai sigur pentru UE şi un bun partener în gestionarea fluxurilor migraţiei, apreciază Filat.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.