Victimele din 1941 susținute de conducerea Republicii Moldova

De Victoria Ungureanu

În cadrul unei întrevederi, a președintelui interimar  Mihai Ghimpu cu Valentina Sturza, președintele Asociației foștilor deportați și deținuți politici, au declarat că dosarele, care vizează deportările în masă sau represiunile politice ale cetăţenilor Republicii Moldova, trebuie să fie publice, cu acces liber la ele, atît din partea celor care au avut de suferit, cît şi a întregii societăţi.

De asemenea, Mihai Ghimpu şi Valentina Sturza, au făcut un schimb de opinii privind realizarea unor proiecte de susţinere a acestei categorii de cetăţeni cu implicarea atît a structurilor de stat, cît şi a societăţii civile. Au fost discutate şi unele momente legate de organizarea comemorării la 13 iunie a aniversării a 69 de ani de la deportările în masă din 1941, precum şi necesitatea elaborării unui amplu program de acţiuni pentru anul 2011, cînd se vor împlini 70 ani de la acele deportări. În acest context, Mihai Ghimpu a declarat că pentru anul viitor este planificată dezvelirea unui monument în memoria cetăţenilor deportaţi, care va fi instaurat în faţa Gării Feroviare din capitală.

Amintim că potrivit datelor de arhivă, în noaptea de 13 iunie, din Basarabia au fost ridicate circa 18.392 persoane – 4507 "capi de familie" arestaţi (4342 din considerente politice şi 165 cu dosare penale) şi 13.885 persoane deportate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.