Veaceslav Platon: Sunteți cu toții o grămadă de fraieri// RISE

Reporterii RISE Moldova s-au întâlnit cu Veaceslav Platon într-un hotel de lux din Kiev. Fost deputat şi unul dintre cei mai controversați businessmani din Republica Moldova, Platon locuiește în capitala Ucrainei. Interviul a avut loc pe 24 martie 2016, cu patru luni înainte ca autoritățile moldovene să-l includă în lista celor mai căutate persoane.

Ieri, 25 iulie, procurorii moldoveni au anunțat oficial că businessmanul este suspectat de implicare în delapidare și spălare de bani prin intermediul sistemului bancar din Republica Moldova. Tot ieri, procurorii și serviciile secrete ucrainene l-au reținut pe interlopul Veaceslav Platon. Procuror general interimar al Republicii Moldova, Eduard Harunjen, a declarat pentru RISE că în timpul reținerii „Platon avea asupra sa un pașaport fals ucrainean”.

Îmbrăcat modest, în blugi, asortați cu o bluză gri cu guler negru, controversatul bancher s-a făcut comod pe un fotoliu din barul hotelului de lux Hyatt, situat în centrul Kievului. Timp de aproape trei ore a vorbit despre interesul față de sectorul bancar din Republica Moldova, despre fraudele bancare, folosirea persoanelor proxy și a companiilor offshore în tranzacții dubioase, dar și despre „Laundromatul rusesc”. În discuția cu reporterii RISE, Platon a anticipat faptul că, la un moment dat, organele de drept îl vor anunța în căutare generală.

MOLDOVA, UN FEL DE ISIS ÎN CENTRUL EUROPEI

De când nu aţi mai fost în Moldova?

Ultima dată am fost în Moldova în februarie 2014…

Și de ce nu aţi mai revenit?

Pentru că în Moldova nu există lege, nici ordine, nici justiție, nici democrație. Nu există nimic. Moldova e un fel de ISIS (statul islamic – n.r.) în centrul Europei. E un loc unde domnește fărădelegea. La noi (în R. Moldova – n.r.), legile şi realitatea sunt două lucruri diferite, fără ca una cu alta să aibă vreo legătură. Adică există două realități: o realitate virtuală, formată din legi, parlament, președinte, şi una reală, unde totul e decis, de fapt, de o singură persoană.

De ce vă interesează Ucraina?

Eu sunt cetățean al Ucrainei. Aici am o soție, un copil.

Ați făcut investiții în țările europene?

Lucrez pe piețele pe care le cunosc. Nu are rost să lucrezi pe o piață pe care nu o cunoști și unde nu reprezinți nimic.

Și unde este mai simplu să faci afaceri?

În Letonia și Rusia. Vă explic, de exemplu, de ce Rusia. În Rusia, dacă ai active industriale, ai suport și tot felul de privilegii. În ultimii 7-8 ani atitudinea puterii față de business s-a schimbat foarte mult. […] Guvernatorii luptă pentru prosperarea regiunilor şi aleargă ca nebunii după investitori, ca să fie în măsură să scape de locurile de la coada listei. Acolo competiția este foarte dură.

LAUNDROMATUL RUSESC: ACEASTA ESTE O INVESTIȚIE FINANCIARĂ

În ceea ce privește Republica Moldova, interese aveţi doar la Moldindconbank?

Am un interes în Moldova în sine. Ca această țară să trăiască după norme europene, ca în ţară să fie democrație, oamenii să nu fie închiși ilegal, ca să fie ordine. Aceasta este preocuparea mea. Afacerile din Moldova le închid cât mai mult posibil. Mai există o anumită sferă de interese, dar eu nu voi comenta. De ce? Pentru a nu crea alte probleme oamenilor. Nu este nevoie să expun oameni sau companii.

În povestea cu spălarea a 18,5 miliarde de dolari din Rusia (Laundromat – n.r.), multe companii ce figurează în anchetă, sunt legate de numele Dvs. Ce aveţi totuşi cu aceste firme?

Este o aiureală. În Moldova se petrec lucruri teribile: oamenii sunt lipsiți de dreptate, libertate, sunt întemnițați, luați ostatici. Și nimeni nu vede asta. Din păcate, aceştia sunt prezentați public ca fiind nişte dușmani, nişte ticăloşi, pentru a se distrage atenția. Și în loc să fie investigat cazul cu dispariția miliardului, li se povestește despre 18 miliarde de dolari care chipurile ar fi fost spălate prin Moldova.

Există suficiente dovezi că banii din Rusia au trecut prin Moldindconbank, bancă care direct și indirect este asociată cu numele Dvs.

Știi, cu această ocazie vreau să spun doar un singur lucru: de ce, în statele baltice, prin care trec de zeci de ori mai mulți bani din Rusia sau Cipru, în general, nu există niciun scandal.

În Letonia acum e scandal după scandal, legat de participarea băncilor letone în spălătoria rusească.

De vină este partea moldovenească. Astfel de procese au loc şi în prezent în statele baltice. Oamenii de afaceri ruşi ţin acolo banii, retrași din Rusia. În Cipru – la fel. Și nimeni nu face din asta tam-tam. De ce? Pentru că ei salută faptul că banii au venit din alte țări în care legislația este mai aspră și oamenii preferă să păstreze banii în străinătate. Aceasta este o investiție financiară. Problema e în altceva: de ce din cele 18 miliarde, măcar 10-20% nu au rămas în Moldova şi investiţi în dezvoltarea ţării?

Și de ce nu au rămas în Moldova?

Şi mie îmi este interesant de ce oamenii de afaceri scot banii din Rusia și nu îi investesc în Republica Moldova. Poate facem ceva greșit? Poate climatul investițional nu este unul adecvat?

SUNTEȚI CU TOȚII O GRĂMADĂ DE FRAIERI

Ați mai menționat anterior că cineva ar avea interes să lege numele Dvs. de cei peste 20 de miliarde de dolari proveniți din Federația Rusă și spălați cu ajutorul magistraților din Moldova.

Îmi pare rău să spun asta, dar sunteți cu toții o grămadă de fraieri. Ați citit Codul Penal? Nu ați citit nimic, ați auzit doar… Voi nu știți ce e aia spălare de bani. Dacă tot trebuie să vă învăț, vă explic: Este o cale de legalizare a veniturilor obținute ilegal. Este o infracțiune permisă, adică trebuie să fie precedată de o altă infracțiune, în rezultatul căreia au fost obținute proprietăți în mod ilegal, dar cărora le-a fost atribuit un aspect legal. Din cauza faptului că am fost acuzat, am cercetat amănunțit subiectul. Am ajuns la concluzia că, probabil, este vorba despre retragerea de capital din Federația Rusă. În țările în care nu există o circulație liberă a capitalului și există restricții, oamenii folosesc diferite canale de retragere a fondurilor care pot fi legale, parțial legale sau absolut ilegale. Dar aici nu este vorba despre spălare de bani. Da, este retragere de capital pentru țara respectivă. Însă țara gazdă, cum ar fi Țările Baltice sau Cipru, au doar de câștigat din asta, pentru că atrag capital financiar.

Dar e posibilă componenta corupțională?

Da, doar atunci când este vorba de ceva deliberat. În cazul în care bancherul a știut că banii au origine criminală, aceasta se numește componentă subiectivă a crimei. E o înţelegere pentru legalizarea crimei. Dacă el nu a știut în mod obiectiv, iar banii nu au fost primiţi ca urmare a unei infracțiuni, nu există nicio legalizare. Prieteni, nu a fost nicio spălare. Faptul că a fost o sumă mare – nu este o crimă. O cantitate mare de bani la cele mai multe bănci e un fel de marker pentru care banca este obligată să notifice autoritățile competente de aplicare a legii.

Astăzi, în sistemul bancar al Moldovei există o regulă clară – pentru orice plată mai mare de trei sute de mii de lei, informaţia instantaneu, la sfârșitul zilei, ajunge la CNA. Zilnic. Și Moldindconbank a informat zilnic Centrul. Dacă este un organ specializat, care în fiecare zi spune că totul e în regulă, şi așa patru ani, atunci de ce să ne deranjăm?

Textul integral al interviului poate fi citit AICI.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.