Vasile Dâncu: Pro-europenii, tinerii, cei din străinătate şi cei instruiţi au determinat schimbarea în Moldova

Sociologul Vasile Dâncu consideră că scrutinul din Republica Moldova este unul istoric, pentru că n-au mai ieşit comuniştii pe primul loc la alegeri, şi spune că schimbarea au determinat-o pro-europenii, tinerii, cei mai instruiţi şi cei din străinătate.

‘Datele noastre au surprins oarecum opinia publică, pentru că aici există o dominaţie simbolică a comuniştilor. Este clar că a fost o mare surpriză, deoarece comuniştii n-au fost niciodată învinşi în Republica Moldova. Este un moment istoric din acest punct de vedere. Niciun alt partid nu s-a situat deasupra comuniştilor. De aceea am senzaţia că nici cei care au câştigat nu sunt foarte convinşi de ceea ce s-a întâmplat’, a declarat, pentru AGERPRES, Vasile Dâncu, preşedintele Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), institut care a realizat unul dintre exit-poll-uri la alegerile parlamentare de duminică din Republica Moldova.

Vasile Dâncu spune că din datele cercetării sociologice rezultă că în favoarea partidelor pro-europene au votat mai ales cei din centrul ţării, populaţia mai omogenă din punct de vedere etnic, românească, şi că PLDM a reuşit să echilibreze balanţa electorală în nordul şi sudul ţării, care sunt zone tradiţionale ale comuniştilor. De asemenea, partidele din alianţă au primit voturi mai multe în special de la populaţia urbană.

‘Cei care au votat cu comuniştii sunt mai în vârstă, mai degrabă din mediul rural. Filat şi PLDM au câştigat mai mult în mediul urban. Pe segmentele de populaţie care au legături cu cei care au lucrat în străinătate, în UE sau România, a câştigat detaşat Filat, partidul său şi celelalte partide din alianţă, pe când în cazul celor care au rude în Rusia, care lucrează în CSI sau care n-au mers niciodată în străinătate a câştigat Partidul Comuniştilor din Republica Moldova’, susţine preşedintele IRES, care a subliniat faptul că ‘este o victorie a atitudinii pro-europene’.
Din analiza datelor sociologice rezultă că a fost şi o luptă politică între reformişti şi conservatori.’Cei care au votat partidele din alianţă au fost cei care apreciază guvernul, cei care apreciază direcţia pro-europeană, pe când cei care i-au votat pe comunişti sunt cei care au votat după principiul loialităţii de partid. Este clar un vot reformator, o schimbare în cazul alianţei, iar în cazul PCRM a fost mai degrabă un vot conservator’, a menţionat Vasile Dâncu.
În opinia sa, un rol important în înfrângerea comuniştilor l-au avut şi fondurile europene primite de Republica Moldova, dar şi contactele externe ale premierului Vlad Filat şi susţinerea primită de acesta din partea liderilor occidentali.’Alianţă a avut o campanie centrată pe beneficiile integrării, pe deschiderea externă, premierul Filat fiind prezent în ţările europene şi s-a întâlnit cu mai mulţi lideri vestici, dar şi cu Putin. Fondurile europene primite în această perioadă au stabilizat o atitudine pro-europeană. Cred că aici s-a jucat bătălia cea mai importantă şi aici s-a jucat miza acestor alegeri’, apreciază Vasile Dâncu, potrivit căruia PLDM a reuşit numai într-un an să facă reforme şi să dezvolte un program pentru Republica Moldova.

Un alt atu este şi tinereţea premierului Vlad Filat, care a reuşit să mobilizeze la urne electoratul tânăr.’A contat foarte mult liderul Vlad Filat, un lider tânăr, dinamic, care a polarizat o mare parte din electoratul tânăr. De fapt, pe acest electorat tânăr, între 18-35 de ani, PLDM are 41 la sută. Este clar că a reuşit să se consolideze pe acest segment, iar prezenţa tinerilor la vot a fost masivă, a fost invers oarecum de ce se întâmplă în general, când persoanele vârstnice au o prezenţă mai mare la vot’, a explicat Vasile Dâncu.
‘Toţi aceşti tineri s-au mobilizat pentru a putea menţine oarecum cursul european al Republicii Moldova. Integrarea europeană au fost cuvintele cheie pentru această campanie’, a conchis sociologul Vasile Dâncu.Conform exit-poll-ului realizat de IRES, PLDM a obţinut 34,6%, PCRM 25,7%, PL 15,7%, PDM 15,1%, iar AMN 3,1%. Pe de altă parte, sondajul realizat de CBS-Axa arată că PCRM a obţinut 33,8% din voturi, PLDM 32,2%, PL 10%, iar PD 14%. Prezenţa la urne a fost de 59,1%.

Verifica ultimele date referitor la Alegerile parlamentare din Republica Moldova din 28 noiembrie 2010: Rezultate exit-poll si Rezultate preliminare si finale.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.