Valeriu Streleţ: Dacă protestatarii nu vor veni cu inițiative, în afară de demisii, atunci vom veni noi cu o inițiativă

Premierul Valeriu Streleţ admite că în următoarele zile membrii Guvernului se vor întâlni pentru discuţii cu liderii Platformei Civice DA, care își continuă de 11 zile protestul în PMAN. Ba mai mult, Streleţ declară că dacă în următoarele zile protestatarii nu vor veni cu inițiative de a discuta alte subiecte, în afară de demisii, atunci membrii Guvernului vor veni cu o nouă inițiativă.

„Dacă în următoarele zile nu vor veni din partea protestatarilor inițiative de a discuta alte subiecte, în afară de demisii, atunci vom veni noi cu inițiativa și le vom propune noi o foaie de parcurs în care le vom descrie pașii pe care urmează să îi facem: o reformă a întregului sistem anticorupție care vizează și reforma conceptuală a Centrului Național Anticorupție, locul, rolul, competențele, care se referă și la Comisia Națională Anticorupție, la modul de declarare a averilor și intereselor personale și o serie de alte amendamente, inclusiv crearea instanțelor specializate.

De aceea, le vom propune această foaie de parcurs. Și sperăm să găsim înțelegerea cuvenită, ca să avem și calendarul stabilit”, a declarat ieri pentru presă Valeriu Streleţ.

Întrebat despre una din revendicările înaintate de protestatari, în care este solicitată convocarea unei ședințe extraordinare a Legislativului, Valeriu Streleț a declarat că susține această idee, dar cu anumite condiţii.

„Parlamentul ar trebui să se întrunească mai repede, pentru a discuta situația social-politică din țară și agenda de reforme pe domeniul anticorupție, pe domeniul justiție, pe domeniul financiar-bancar. Dar nu am menționat că revendicările protestatarilor includ aceste solicitări”, a relatat premierul.

Potrivit lui, membrii Executivului înțeleg care este gravitatea situației din țară și au propria agendă, constatând faptul că revendicările protestatarilor se referă doar la demisii în lanț.

„Asemenea subiecte într-o ședință de Parlament la care să se discute: ce facem; demitem guvernul; ne autodizolvăm, evident că ele deocamdată nu au sens, fiindcă nu este un subiect care să fie oficial înaintat pentru discuție. Noi vom discuta doar în baza propriei agende de reformă”, a ţinut să precizeze premierul Valeriu Streleţ.

Moldova.ORG reaminteşte că pe 6 septembrie curent Platforma Civică Demnitate şi Adevăr a organizat un amplu protest faţă de guvernarea actuală. La acţiune, potrivit organizatorilor, au participat peste 100 de mii de oamenii. Din 7 septembrie protestul s-a transformat în unul continuu, în Piaţa Marii Adunări Naţionale fiind inaugurat un „Oraş al Demnităţii”. O nouă acţiune de protest a avut loc şi pe 13 septembrie, fiind prezenţi zeci de mii de oameni. Printre revendicările protestatarilor se numără: demisia preşedintelui Timofti, alegeri anticipate, întoarcerea miliardului furat şi pedepsirea celor vinovaţi, dar şi demisia şefilor de la BNM, PG, CNA, CSJ, CEC şi CCA.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.