Un nou mesaj pe pagina de Facebook a lui Vlad Filat!

Administratorul paginii de Facebook a liderului PLDM, Vlad Filat, a postat un nou mesaj pe rețeaua de socializare. Aceasta după ce Judecătoria Buiucani a decis să-l lase în arest preventiv pe Filat din cauza ultimelor mesaje postate pe rețeaua de socializare.

Potrivit administratorului, mesajul a fost plasat în speranţa că procurorii şi judecătorii vor reacţiona operativ şi se vor sesiza după ce vor citi comunicatul de presa făcut de BNM.

Mai jos a fost postat comunicatul de presă privind primele concluzii ale raportului Kroll în care se menţionează că prima etapă a investigației a dezvăluit dovezi clare cu privire la implicarea crucială a lui Ilan Shor, precum și a companiilor și persoanelor asociate cu dumnealui (împreună: ”Grupul Shor”) în frauda bancară din Republica Moldova.

“Banca Națională a Moldovei a primit primul raport cu privire la progresul investigației Kroll în derulare cu privire la frauda de proporții mari în sectorul bancar din Republica Moldova. În urma acestei fraude, trei bănci din Republica Moldova – Banca de Economii, Banca Socială și Unibank – s-au prăbușit la sfârșitul anului 2014.

Este o primă etapă a investigației planificate pentru o perioadă de doi ani cu privire la tranzacțiile celor trei bănci din Republica Moldova derulate pe parcursul anilor 2012-2014. În scurt timp, se intenționează începerea implementării unui plan de recuperare a activelor, în scopul recuperării la nivel mondial a fondurilor de la răufăcători. Kroll a confirmat constatările inițiale ale BNM cu privire la faptul că tranzacțiile au fost efectuate în cadrul unei fraude coordonate și lucrează asupra colectării de probe care să satisfacă cele mai înalte standarde procesuale ale instanțelor internaționale. Cu scopul de a dovedi pagubele și a recupera fondurile, echipa Kroll a identificat, a stocat și a analizat mii de documente obținute cu suportul băncilor centrale din diverse țări și al altor părți, care vor sta la baza probelor principale pentru dovedirea fraudelor care au cauzat prăbușirea celor trei bănci din Republica Moldova.

Kroll s-a concentrat inițial asupra perioadei mai-noiembrie 2014, deoarece anume în această perioadă creditele acordate persoanelor afiliate de către cele trei bănci din Republica Moldova au crescut de peste două ori și au atins volumul de 13 miliarde lei pe data de 24 noiembrie 2014. Scopul investigației pe termen lung este recuperarea fondurilor furate, precum și identificarea tuturor părților care au participat conștient și au profitat de pe urma fraudei, inclusiv a părților și instituțiilor financiare din Republica Moldova.

Prima etapă a investigației în curs a confirmat concluziile inițiale raportate la finalizarea investigației preliminare anterioare și a dezvăluit dovezi clare cu privire la implicarea crucială a dlui Ilan Șor, precum și a companiilor și persoanelor asociate cu dumnealui (împreună: ”Grupul Șor”) în frauda dată. În special, informația colectată și analizată de Kroll a confirmat că Grupul Șor a avut tangență cu achiziționarea acțiunilor celor trei bănci din Republica Moldova în anii 2012-2014, a controlat direct deciziile importante ale celor trei bănci, inclusiv deciziile cu privire la acordarea ”creditelor” în favoarea companiilor interconectate, fără vreo intenție de returnare din partea acestora, a creat o rețea de companii prin care fondurile obținute prin fraudă au fost sustrase și spălate, și a obținut o parte semnificativă din fondurile furate. La această etapă, Kroll a identificat tranzacții în sumă de peste 350 milioane dolari SUA, care pot fi direct atribuite fraudei care a avut loc în cele trei bănci din Republica Moldova.

Este clar că spălarea și disiparea fondurilor fraudate s-a efectuat printr-o rețea extinsă de companii și conturi bancare în multiple jurisdicții, inclusiv prin conturi ale băncilor din Republica Moldova, Letonia, Estonia, Rusia și Cipru. Sunt întreprinse măsuri pentru urmărirea fluxului fondurilor pentru a identifica toate persoanele care au profitat de pe urma fraudei, precum și pentru a iniția toate procedurile judiciare necesare pentru recuperarea activelor. Este de așteptat că, pe lângă dl Ilan Șor există și alte persoane care au profitat de pe urma fraudei în cele trei bănci din Republica Moldova.

BNM are încrederea deplină că dispune în prezent de o bază fermă pentru accelerarea investigației. BNM cooperează strâns cu Kroll și compania juridică internațională ”Steptoe and Johnson” pentru a implementa un plan eficient de investigație și o strategie de recuperare a activelor în folosul Republicii Moldova.”

Reamintim că mandatul de arest pe numele fostului premier Vlad Filat, acuzat de corupție și trafic de influență, a fost prelungit astăzi pentru 30 de zile. Potrivit avocatului politicianului, Igor Popa, la baza deciziei au stat mesajele postate pe pagina oficială de pe Facebook a politicianului.

Foto: europalibera.org

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.