Un grup de observatori din CSI solicita permisiunea de a monitoriza scrutinul local

Organizatia Internationala pentru monitorizarea alegerilor din CSI "CIS-EMO" a anuntat miercuri ca va solicita Chisinaului acreditarea pentru monitorizarea alegerilor locale anticipate din capitala si ameninta ca va declansa actiuni de protest in cazul respingerii cererii lor.

O solicitare similara parvenita de la "CIS EMO" pentru alegerile parlamentare din 6 martie curent a fost respinsa de autoritatile moldovenesti pe motiv ca ar fi parvenit informatii despre intentia activistilor organizatiei respective de a se implica in procesul electoral, dar si pentru ca statele CSI sunt membre ale mai multor organisme internationale care au fost acreditate sa monitorizeze alegerile.

Seful reprezentantei Federatiei Ruse "CIS-DEMO", Alexei Kocetkov, si-a anuntat intentia de a deschide la Chisinau o reprezentanta permanenta a organizatiei in iulie a.c. Aceasta, potrivit lui, va pregati observatorii moldoveni pentru efectuarea misiunilor de observare a alegerilor in tarile CSI.

Andrei Luchian, presedintele asociatiei pentru apararea drepturilor omului "Adjuta-Civis" care a invitat observatorii CSI, afirma ca ei sunt singurii in masura sa efectueze o monitorizare obiectiva, "deoarece in virtutea motivelor de ordin istoric si geografic, acestea cunosc mai bine specificul proceselor electorale de la noi". Sursa citata a anuntat ca intentioneaza sa invite, de asemnea, observatori din Lituania, Ucraina, Belorusia, Kazahstan.

"Adjuta-Civis" s-a aratat dispusa de mobilizeze la scrutinul din capitala 30 de observatori, iar "CIS-DEMO"- 12.

Organizatia neguvernamentala CIS-EMO a fost inregistrata in anul 2003 in Rusia si este specializata in monitorizarea desfasurarii alegerilor din tarile CSI.

Pina la ora actuala Comisia Electorala Centrala nu a eliberat inca legitimatii pentru monitorizarea alegerilor locale anticipate din 10 iulie curent pentru nici o organizatie internationala.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.