Un chinez a fost obligat să achite compensații soției pentru treburile casnice. Care este situația în Moldova

Un tribunal de divorț din Beijing a ordonat unui bărbat să achite compensații soției pentru treburile casnice pe care le-a făcut în timpul căsătoriei lor. Femeia va primi 50.000 de yuani (6 300 euro) pentru cinci ani de muncă neremunerată. 

Dar ce se întâmplă în Moldova? Câte ore petrec femeile și bărbații pentru a face munca casnică? Specialiștii au observat că pandemia de COVID-19 a adâncit prăpastia dintre remunerarea financiară și munca casnică într-o familie. 

Cazul a generat o dezbatere uriașă online cu privire la valoarea muncii casnice, unii spunând că suma compensației a fost prea mică. Hotărârea vine după ce China a introdus un nou cod civil.

Potrivit dosarelor instanței, bărbatul cu numele de familie Chen depusese anul trecut actele pentru divorț de soția lui Wang, după ce s-a căsătorit în 2015, scrie BBC.com 

Ea a fost reticentă față de divorț la început, dar ulterior a solicitat despăgubiri financiare, argumentând că Chen nu și-a asumat responsabilitățile pentru gospodărie sau îngrijirea fiului lor. 

Judecătoria districtului Fangshan din Beijing a decis în favoarea ei, obligându-l să-i plătească pensia alimentară lunară de 2 000 de yuani (254 euro), precum și plata unică de 50 000 de yuani (6 364 euro). (Salariu mediu, lunar, net în Beijing constituie 9 319 yuani, adică 1 186 euro.) 

Judecătorul a declarat reporterilor luni, 22 februarie, că împărțirea proprietății comune a unui cuplu după căsătorie implică de obicei împărțirea bunurilor palpabile. „Dar treburile casnice constituie o valoare imobilizată intangibilă. 

Hotărârea a fost luată în conformitate cu noul cod civil din țară, care a intrat în vigoare în acest an. Conform noii legi, un soț este îndreptățit să solicite despăgubiri într-un divorț, dacă acesta are mai multă responsabilitate în creșterea copilului, îngrijirea rudelor în vârstă și ajutorul partenerilor în munca lor. 

Anterior, soții divorțați puteau solicita o astfel de despăgubire numai dacă ar fi fost semnat un acord prenupțial – o practică neobișnuită în China. 

Pe rețelele de socializare, cazul a stârnit dezbateri aprinseUnii utilizatori de rețele sociale au subliniat că 50 000 de yuani pentru cinci ani de muncă e prea puțin. „Nu am cuvinte, munca unei gospodine cu normă întreagă este subestimată. La Beijing, angajarea unei bone pentru un an costă mai mult de 50 000 de yuani”, a spus un comentator. 

Alții au subliniat că bărbații ar trebui să își asume mai întâi sarcini gospodărești. 

Potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), femeile din China petrec aproape patru ore pe zi făcând o muncă neremunerată – de aproximativ 2,5 ori mai mult decât bărbații. 

MOLDOVA 

Ustudiu din 2012 arată că într-o familie mamele alocă 5,9 ore/pe zi pentru muncile neremunerate în timp ce tații au doar 3,5 ore/pe zi.

Potrivit studiului Importanţa muncii neremunerate în Moldova, femeile alocă esențial mai mult timp decât bărbații pentru activitățile din interiorul gospodăriei percepute drept „femeiești” (pregătire hrană, copt alimente, conservare, spălare vase, curățenie, spălat și îngrijire fiecare zi și supravegherea copiilor). Totodată, timpul alocat de femei pentru activitățile percepute drept „bărbătești” este similar cu cel alocat de bărbați. Astfel, discrepanțele de gen atestate la activitățile efectuate preponderent de femei sunt mult mai mari față de cele observate la activitățile realizate de către bărbați. Spre exemplu, în cazul creșterii animalelor domestice sau grădinăritului diferențele nu sunt atât de pronunțate în comparație cu cele observate la prepararea bucatelor, spălatului veselei, pentru care bărbații dedică mult mai puțin timp. 

Munca casnică făcută preponderent de femei este un factor determinant al diferențelor salariale. În 2020, diferența de gen în salarizare a atins valoarea de 14,1%. În valoare monetară, pierderea financiară anuală pentru o femeie, în mediu, a atins valoarea de 17 079 MDL în 2020, ceea ce presupune că o femeie trebuie să lucreze cu două luni mai mult pentru a atinge salariul mediu anual al bărbatului pentru anul precedent, potrivit studiului Inegalitatea salarială între femei și bărbați în 2020 

Studiul anticipa că criza COVID-19 riscă să transforme diferența de remunerare între femei și bărbați într-o prăpastie. Ca efecte primare ale crizei pandemice și restricțiilor impuse de către autorități în perioada de carantină, femeile au devenit mai puțin active pe piața muncii, au lucrat mai puține ore sau au trecut la munca la distanță. Toate acestea au avut impact direct asupra remunerării, discrepanța salarială între femei și bărbați devenind și mai mare.  

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.