Un an de la dispariția misterioasă a avionului Malaysia Airlines, cu peste 200 de pasageri la bord

La un an de la cea mai misterioasă dispariție a unui avion de pasageri – avionul companiei Malaysia Airlines care efectua zborul MH370, Malaezia și Australia au dat, duminică, asigurări că își păstrează speranța de a localiza epava Boeingului 777, pentru a putea oferi răspunsuri familiilor îndoliate.

Nava a dispărut fără urmă pe 8 martie 2014. Au urmat luni de zile de căutări fără nici un rezultat, deşi 26 de ţări s-au implicat în operaţiuni. Lipsa oricărui indiciu în anchetă a alimentat teorii dintre cele mai bizare, verificate totuşi de anchetatori. Autorităţile malaeziene promit că, dacă aeronava nu va fi găsită până la sfârşitul primăverii, specialiştii vor reanaliza toate datele existente până în acest moment, notează digi24.ro.

Pe 8 martie 2014, cursa MH370 cu 239 de oameni la bord, care făcea legătura între Kuala Lumpur şi Beijing, a pierdut legătura cu controlorii de zbor la scurt timp de la decolare, în timp ce se afla deasupra Mării Chinei de Sud. Imediat a început o amplă acţiune de căutare a avionului în zona unde fusese anunţată dispariţia.

Planurile s-au schimbat în mod neașteptat după ce datele de zbor furnizate din satelit au arătat că aeronava a virat brusc spre sud-vest în Marea Chinei de Sud, imediat după ce dispozitivul care permite localizarea fusese deconectat. Apoi, avionul ar fi virat spre vest, în Oceanul Indian. Cu aceste informaţii pus cap la cap, a început o adevărată vânătoare după orice urmă a aeronavei. Nu mai puțin de 26 de ţări şi-au pus la dispoziţie cele mai sofisticate dispozitive de cercetare a fundului marin.

Teoriile despre dispariţia aeronavei s-au înmulţit odată cu trecerea timpului. Una dintre ele spune că în cabina pilotului a izbucnit un incendiu care nu le-a mai lăsat pasagerilor timp să transmită un S.O.S. Potrivit altei teorii, avionul a fost deturnat de terorişti ruşi sau islamişti. Alţii cred chiar că aeronava a fost doborâtă din greşeală în urma unui exerciţiu militar. S-a spus şi că deturnarea avionului a fost pusă la cale de unul dintre piloţi, care după ce i-ar fi omorât pe pasageri s-ar fi sinucis. Toate ipotezele au fost luate în calcul de anchetatori care nu au găsit însă nicio informaţie veridică.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.