UE pregăteşte mecanisme de acţiune rapidă în caz de catastrofe naturale

De Cristian Ştefănescu, Ovidiu Suciu

UE are nevoie de un mecanism de avertizare timpurie şi intervenţie rapidă în caz de catastrofe naturale. Comisarul european Kristalina Georgieva a vorbit despre acest subiect în conferinţa de presă de la Bruxelles.

Europa, crede comisarul pentru asistenţă umanitară, Kristalina Georgieva, are nevoie de o reţea care să asigure o mai rapidă şi mai eficientă intervenţie în cazuri de catastrofe naturale. Este vorba, a explicat comisarul european, despre un sistem de avertizare, care să permită acordarea de ajutor în interval de ore de la declanşarea stării de necesitate – atât în interiorul Uniunii Europene cât şi în afara spaţiului comunitar.

Georgieva a discutat despre acest subiect cu reprezentanţii statelor membre ale Uniunii: "Ne trebuie o imagine mai clară a capacităţilor de care dispune fiecare membru pentru a interveni atunci când o ţară nu poate face singură faţă situaţiei. Trebuie să ştim exact pe ce specialişti şi pe ce tehnică ne bazăm".

Comisarul Bulgariei a dat ca exemplu experienţa acumulată de Italia în administrarea situaţiilor post-seism şi, respectiv, de Polonia sau România în managementul de criză în caz de inundaţii.

În contextul creşterii riscului de catastrofe naturale, amplificat de modificările climatice, statelor europene le este necesar un mecanism operativ de cooperare întru prevenţia crizelor. Bruxelles-ul a refuzat să dea însă curs invitaţiei preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy, de constituire a unei forţe militare rapide de intervenţie în zone calamitate.

În schimb, Comisia Europeană a anunţat o cvasi-dublare a contribuţiei financiare la reconstrucţia Pakistanului. Dacă iniţial a fost vorba despre 40 de milioane de euro ce urmau a fi donaţi, Georgieva – care se va afla în Pakistan pe 23 august – a vorbit, miercuri, despre 70 de milioane puse la dispoziţie pentru asistenţa de urgenţă a zonelor afectate de inundaţii în statul asiatic.

"Este vorba despre bani pentru ajutorul umanitar imediat. Nu ajunge, însă, pentru a repune Pakistanul pe picioare", a explicat responsabilul european, apreciind că Uniunea îşi propune să coordoneze un sprijin de durată, lansat cu ocazia unei conferinţe a donatorilor.

Conform estimărilor Naţiunilor Unite, inundaţiile din Pakistan au afectat în jur de 20 de milioane de oameni. Aceeaşi organizaţie estimează necesarul financiar la aproximativ 460 de milioane de dolari.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.