UE a lansat un parteneriat de mobilitate cu RM

Uniunea Europeană şi Republica Moldova au lansat astăzi, 5 iunie 2008, la Bruxelles, un parteneriat de mobilitate, prin semnarea unei Declaraţii comune în şedinţa Consiliului "Justiţie şi Afaceri Interne". Astfel, Moldova, alături de Republica Capul Verde, sînt primele două state cu care UE s-a angajat în acest proces, comunică MOLDPRES cu referire la Delegaţia Comisiei Europene la Chişinău.

Parteneriatele de mobilitate reprezintă noi instrumente comunitare-pilot, menite să gestioneze fluxurile migraţionale, în interesul Uniunii Europene, al ţărilor partenere şi al migranţilor.

Prezent la Consiliul "Justiţie şi Afaceri Interne", vicepreşedintele Comisiei Europene, Jacques Barrot, a menţionat că "odată cu lansarea parteneriatelor de mobilitate, UE se implică în procesul de gestionare comună a fluxurilor migratorii, care trebuie să permită atît UE, cît şi partenerilor săi să facă mult mai bine faţă provocărilor pe care le implică migraţia".

Totodată, Comisarul Benita Ferrero-Waldner, responsabilă de relaţiile externe, a salutat semnarea parteneriatului de mobilitate dintre Moldova şi UE. "Această nouă generaţie de parteneriate va permite Moldovei şi UE să abordeze împreună problemele migraţiei şi dezvoltării. Comisia va oferi suportul deplin la realizarea acestui parteneriat, inclusiv prin asistenţă financiară", a conchis comisarul european.

Declaraţia comună cu privire la lansarea parteneriatului de mobilitate dintre UE şi R. Moldova a fost semnată de miniştrii responsabili din statele-membre UE. Documentul reprezintă o declaraţie de intenţii, cu caracter politic, care conţine în anexă o serie de iniţiative concrete propuse de către semnatari.

Iniţiativele vizează sporirea beneficiilor migraţiei şi aportul pentru dezvoltare, atenuarea efectelor negative ale migraţiei de muncă, în special, pentru persoanele înalt calificate, facilitând migraţia circulară, revenirea şi reintegrarea acestor persoane. Parteneriatul include, de asemenea, iniţiative bilaterale care favorizează transferul beneficiilor de securitate socială, programe durabile de reintegrare, schimb, instruire de muncă temporară ş.a., notează MOLDPRES, cu referire la Delegaţia Comisiei Europeane din Moldova. //Moldpres.md

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.