Turist în Moldova: Naslavcea, Ocnița – păstrăvărie, insula-inimă și lacul albastru

Sursa foto: Facebook/ Rosian Vasiloi Sursa foto: Facebook/ Rosian Vasiloi

Despre Naslavcea știm încă din școală – e cea mai nordică localitate din Moldova. Turiștii spun că e un loc unic în Moldova, care lasă impresia unui sat de munte, fiind situat pe un deal și înconjurat de coline pitorești. 

Aici se află și „inima Moldovei”, faimoasa insulă sub formă de inimă. Dar și „Lacul albastru”, format într-o fostă carieră. De vreo șase ani la Naslavcea activează și singura păstrăvărie din Moldova, unde poți savura păstrăv de râu, preparat în mai multe feluri.

Agropensiunea e numită oficial MD Village, dar e cunoscută mai mult ca „La păstrăvărie”. Aici există un hotel cu bazin acoperit și o zonă de odihnă cu foișoare, care se află în zona rupturii tectonice, cu peisaje unice.

Unde este și cum ajungi

Naslavcea se află la circa 240 kilometri de Chișinău. Cu mașina ajungi în vreo patru ore. Cu autobuzul Chișinău – Ocnița sau Chișinău – Otaci ajungi până în localitatea Bârnova, iar apoi mai faci 2,5 km pe jos. Biletul costă între 175,5 -184,5 lei.

Sursa foto: Facebook/ Pastrav Moldovenesc
Sursa foto: Facebook/ Pastrav Moldovenesc

Ultimii trei kilometri spre pensiune sunt o pantă abruptă, care trece printr-o carieră de piatră, dar proprietarul spune că a reușit cu forțe proprii să repare drumul, „ca orice automobil sa treacă ușor”.

Sursa foto: Facebook/ Pastrav Moldovenesc
Sursa foto: Facebook/ Pastrav Moldovenesc

Ce oferă și cât costă

Păstrăvăria de la Naslavcea e singurul loc de acest fel din Moldova. Pe teritoriu vei vedea șapte bazine care au forma unor piste de piscină de vreo 25 de metri în lungime, unde înoată păstrăvii.

Sursa foto: Facebook/ Pastrav Moldovenesc
Sursa foto: Facebook/ Pastrav Moldovenesc

Pensiunea are hotel, zonă de grătar, unde se afumă păstrăvul, dar și slănina de casă. 

Sursa foto: Facebook Pastrav Moldovenesc
Sursa foto: Facebook Pastrav Moldovenesc

Hotelul are 7 camere pentru 2/3/4/6 persoane, amenajate în stil modern, dar cu elemente tradiționale moldovenești și ucrainești. Acestea nu au numere, ci nume: la mama, la tata, la bunica sau bunelul. 

Sursa foto: Facebook Pastrav Moldovenesc
Sursa foto: Facebook Pastrav Moldovenesc

O cameră de două persoane costă între 1100 și 1250 lei. Prețul include micul dejun și accesul la bazinul acoperit. Costul crește nițel în funcție de numărul de persoane cazate.

Pe teritoriu se află o zonă de camping, unde pot fi instalate corturi. Proprietarul pensiunii spune că zona este securizată, iar cei care își vor instala aici corturile vor avea acces la baie și apă. 

Dacă nu ai nevoie de cazare, dar vrei să petreci ziua la păstrăvărie, vei achita costul mâncării și 280 lei per persoană pentru întreaga zi la bazin.

Și zona de spa e specială. Pe lângă tradiționala saună cu lemne, există și niște vase speciale de îmbăiat, folosite de obicei după ieșirea din saună de oamenii din zona Carpaților. Aici ele sunt numite „ceaun carpatinean”, traducere din limba rusă – „карпатский чан”. 

Sursa foto: Facebook Pastrav Moldovenesc
Sursa foto: Facebook Pastrav Moldovenesc

Acestea au forma unor cazane mari, încorporate în sol, umplute cu apă rece, care se încălzește treptat cu lemne. Plăcerea de a te cufunda în aceste vase se oferă în comun cu sauna și costă 2000 de lei pentru patru ore. 

Ce poți mânca la păstrăvăria de la Naslavcea?

Pensiunea nu are un preț fix anume pentru o masă, acesta variind în funcție de comanda clientului. Iată câteva exemple: o salată Cezar cu păstrăv slab sărat costă 100 de lei, file de păstrăv copt cu legume și ierburi în sos cremos – 180 de lei, tartar de păstrăv cu chipsuri de orez – 200 de lei. Pentru o ciorbă de păstrăv cu rasstegai (pateu cu umplutura la vedere) vei achita 75 de lei, iar pentru un kebab de păstrăv – 155 de lei. 

Sursa foto: Facebook Pastrav Moldovenesc
Sursa foto: Facebook Pastrav Moldovenesc

Poți alege și feluri din carne de pasăre sau porc. 

Locuri frumoase de văzut

Naslavcea este un sat cu o concentrație de locuri unice și ai putea avea nevoie de câteva zile ca să poți admira frumusețea peisajelor de acolo. În primul va trebui să parcurgi câțiva kilometri pe trasee aproape montane, ca să urci dealul și să vezi cu ochii proprii insula „inima Moldovei”. Iată câteva detalii: pe lângă faptul că are o formă de inimă, aceasta este nelocuită, nu are un nume oficial, este practic neatinsă de om și acoperită în întregime cu copaci. În total Nistrul are 42 insule, din care 26 sunt ale Republicii Moldova. Naslavcea este cunoscută drept cea mai frumoasă dintre toate.

Sursa foto: Facebook/ Visit Moldova
Sursa foto: Facebook/ Visit Moldova

Un alt loc la care neapărat ar trebui să ajungi este „Lacul albastru” de la marginea satului. Este o fostă carieră de argilit (o rocă mai dură decât argila), care cu timpul s-a transformat într-un lac de culoare turcoaz. Înainte de a vizita acest loc ar trebui să precizezi la Poliția de Frontieră dacă este permis accesul în această zonă. Dar pe rețelele sociale poți găsi cu ușurință poze de la cei care au ajuns recent acolo.

Sursa foto: Facebook/ Galuşca Maria
Sursa foto: Facebook/ Galuşca Maria

Printre alte locuri de admirat sunt: rezervația peisagistică „La 33 de vaduri”, o arie protejată  în partea sudică a localității. Este acoperită de o pădure cu carpeni și stejari răsăriți pe la mijlocul secolului trecut. 

La vest de Naslavcea se află râpele „Karpov Iar” și „Rudîi Iar”, ambele fiind monumente paleontologice. Aici nu există trasee oficiale de hiking, de aceea monumentele naturii pot fi admirate la distanță sau te poți aventura pe cont propriu, cu ajutorul localnicilor.

În sat funcţionează Biserica Adormirii Maicii Domnului, ridicată la finele secolului XVIII din lemn, dar apoi reconstruită din piatră în 1905. Hramul ei se sărbătorește la 28 august.

Imagini de la NaslavceaSursa foto: Facebook/ Ludmila Podgurschii
Imagini de la Naslavcea
Sursa foto: Facebook/ Ludmila Podgurschii

În centrul satului se află monumentul dedicat jertfelor răscoalei de la Hotin din anul 1919, care a avut loc la mai puțin de un an de la Unirea Basarabiei cu România. Lista monumentelor din raionul Ocnița mai include și moara de piatră din Naslavcea, de la începutul secolului XX. Se zice că la Naslavcea au funcționat 13 mori de apă, însă niciuna nu a ajuns pînă în zilele noastre.

Ce spun oamenii care au fost

„Aș mai reveni pentru acest păstrăv slab sărat”, 

 „Un loc pitoresc cu gazda primitoare”, 

„Ne-a plăcut foarte tare. Și cazarea și mâncarea, atitudinea, personalul”

„Noi, cei din partea de nord a țării, dorim să avem așa locații, unde te poți odihni frumos și în liniște.” 

Sunt și recenzii în care oamenii spun că e „scump pentru Moldova” și că, de exemplu, în Turcia sau Cehia odihna ar costa mai ieftin. 

Moderatorii paginii de Facebook a pensiunii au grijă să răspundă la aceste comentarii în mod tacticos, iar unele cazuri chiar aduc argumente economice prin care își motivează prețurile.

Călătorie plăcută!

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.