Trotinete avem, dar când vom avea și reguli de circulație pentru ele?  

Prezența pe străzile din oraș a mijloacelor alternative de deplasare noi – trotinete, segway sau biciclete electrice și obișnuite devine din ce în ce mai sesizabilă. Dacă în privința bicicletelor, scooterelor electrice și tricicletelor există o reglementare expresă în Regulamentul Circulației Rutiere, pentru o gamă largă de dispozitive folosite mai nou pentru deplasare practic nu există nici o reglementare. Autoritățile nu au nici statistici în privința accidentelor în care a fost implicat acest tip de transport alternativ, ele fiind incluse la categoria „altele”.  

8 aprilie 2020. Clipe de coșmar pentru un bărbat din Chișinău. Acesta a fost lovit violent de un taxi, în timp ce se deplasa cu trotineta sa electrică pe o stradă din Chișinău. 

15 iunie 2020. Un bărbat de 71 de ani a ajuns la spital în stare gravă, după ce a fost accidentat în trafic, în timp ce se deplasa pe o trotinetă electrică. Incidentul a avut loc pe strada Hîncești din capitală, în fața sediului Ministerului Apărării. 

29 iunie 2020. O femeie a ajuns la spital, după ce trotineta cu care se deplasa a fost lovită de un automobil. Șoferul automobilului de marca Toyota Avensis vira la stânga de pe strada Nicolae Zelinski când a lovit trotineta electrică condusă de o femeie care traversa strada Hristo Botev. 

28 iulie 2021. O persoană care se deplasa cu o trotinetă electrică a fost tamponată de un troleibuz. Detalii despre starea fetei nu se cunosc. Autorul postării precizează că victima ar fi fugit de la fața locului după ce a fost tamponată de troleibuz.

12 septembrie 2021. Un copil a fost lovit de o trotinetă ce se deplasa cu o viteză excesivă într-un parc din Chișinău. 

Ceea ce am scris mai sus sunt 5 accidente despre care presa a scris și pe care le-am găsit pe prima pagină a motorului de căutare Google. Problema acestui mijloc de transport este că a apărut practic peste noapte, iar autoritățile încă nu au reușit să le reglementeze.  

Ce scrie în Regulamentul Circulației Rutiere

Regulamentul Circulației Rutiere reglementează în prezent câteva aspecte ce țin de circulația doar a unor mijloace de transport alternativ. În primul rând, e vorba de bicicletă sau tricicletă și ciclomotor. La ultimul termen se include orice „vehicul cu două sau trei roți, dotat cu motor cu ardere internă sau electric. Capacitatea cilindrică a motorului cu ardere internă nu depășește 50 cm³, puterea motorului, atît a celui cu ardere internă, cît şi a motorului electric, nu depăşeşte 4kW, iar viteza constructivă a acestuia nu depășește 45 km/h”. În această categorie intră doar o serie de scootere electrice și pe motoare cu un cilindru de o capacitate de până la 50 de centimetri cubi, dar și hibriduri dintre biciclete și scootere.  

Trotinetele, segway-urile sunt din altă lume și nu pot fi incluse în categoria de mai sus sau în oricare altă categorie. Astfel, acestea ajung să se deplaseze în lipsa unei reglementări, atât pe trotuar, cât și pe carosabil, nerespectând regulile impuse altor mijloace de circulație alternativă.  

De exemplu, în prezent bicicliștii trebuie să:  

  • circule doar într-un singur rând (nu se admit două alături); 
  • să nu se afle la o distanță mai mare de 1 metru de la bordură; 
  • să fie îmbrăcați în vestă fluorescentă reflectorizantă;  
  • să nu conducă în stare de ebrietate; 
  • cu excepția copiilor supravegheați de adulți, să nu circule pe trotuare, alei din parcuri și grădini publice; 
  • să nu circule pe carosabil, dacă pe același segment de drum există deja o pistă de bicicliști.  

         Citește și: Quiz: ce trebuie să știi ca biciclist/ă în Moldova

Dilema trotinetelor 

Trotinetele electrice sunt ceva relativ nou și asupra lor nu pot fi aplicate regulile existente pentru bicicletă/tricicletă sau ciclomotor. Totodată, unele din ele pot dezvolta o capacitate de 30-40 km/h. Altele, mai performante, pot ajunge chiar și la 60 pe oră. Respectiv, accidentele în care sunt implicate trotinetele au loc inclusiv din cauza lipsei oricărei reglementări.  

Primii pași în acest sens au fost întreprinși anul trecut. În august 2020, deputatul socialist Nichita Țurcan a creat un grup de lucru din care făceau parte reprezentanți ai MAI, Poliției, Federației de Ciclism și un grup de automobiliști pentru a propune un set de reguli de trafic.  

Astfel, printre sugestiile acestora era obligația de a deține un permis de conducere de categoria A pentru conducătorii trotinetelor care pot atinge anumite viteze. Totodată, se mai propunea interzicerea accesului cu trotinete electrice pe drumuri publice pentru persoanele care nu au atins vârsta de 14 ani și introducerea obligativității de a purta cască și echipament reflectorizant în timpul deplasării.  

Cu propuneri similare a venit și Grupul de lucru pentru transport alternativ – introducerea în legislație a mai multor termeni noi: gyroscooter, monociclu electric și trotinetă.  

Pentru ca aceste lucruri să se întâmple, este necesară introducerea în regulamentul circulației a termenului de trotinetă electrică ca și mijloc de transport. Grupul de lucru însă nu a venit până în prezent cu nici un document clar de politici, deși au fost desfășurate mai multe întruniri.

Documentul este doar un proiect 

Regulamentul Circulației Rutiere este în esență o hotărâre de guvern. Respectiv, procedura de modificare a acestuia nu este neapărat complicată, așa cum se întâmplă în cazul unui proiect de lege. Asta nu înseamnă însă că nu trebuie consultări.  

Existența unui proiect de modificare a regulamentului a fost confirmată de către purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Național de Securitate Publică, Natalia Golovco. „Acum este doar un proiect. Încă nu a fost publicat, e doar un proiect la nivel de concept. E dat la coordonare cu alte instituții”, a spus aceasta.  

Deocamdată, proiectul adună propuneri de la mai multe instituții. „Așteptăm și noi să se desfășoare procedura, pentru că observăm cum în ultimii ani apar tot mai multe trotinete și nu e nici în avantajul cetățenilor sau al poliției să nu putem reglementa, să putem ține o statistică sau să venim cu recomandări”, a mai precizat Golovco. 

Totuși, chiar și în lipsa unor reglementări expres prevăzute de RCR, celor care circulă pe trotinete sau alte mijloace de transport alternativ li se recomandă să respecte aceleași reguli ca și pentru biciclete. 

Însă Republica Moldova nu ar trebui să se simtă prost dacă nu are un cadru legal bine definit pentru aceste categorii de autovehicule, întrucât în mai multe țări acest aspect încă nu e clar și bine reglementat. Însă țările care au investit din timp în piste de bicicliști, care pot fi folosite și de cei care dețin trotinete, deja au un avantaj major față de noi.  

Totuși, în țările care au pus restricții sau au reglementat cât de cât acest domeniu, în mare parte s-au introdus reguli similare cu cele pentru circulația bicicletelor. 

 

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.