Trei tineri au o afacere de dragul naturii

Biodiversitate, analiza apei, a solului și a aerului, plantarea copacilor. Toate acestea sună atât de plictisitor pentru unii, dar nu și pentru Alexandru, Mihai și Felicia, trei tineri din Republica Moldova, care au făcut din asta o afacere.

Felicia: „Dacă nu ar exista mediul și nu l-am proteja, restul lucrurilor pe această lume și-ar pierde valoarea. Noi depindem direct de mediul înconjurător.”

Îngrijorat de starea mediului din Republica Moldova, Alexandru Ișcenco a creat platforma online „Mega”, dedicată persoanelor cu același interes. Asta se întâmpla încă în 2013, după ce a terminat masteratul în Economie, Protecția mediului și Resurse umane, în Danemarca. Acesta a înțeles că în Moldova nu există o rețea precum Facebook-ul, unde persoanele din domeniul mediului să poată face schimb de idei. În urma creării acestei platforme, a început să construiască o mică comunitate cu persoane interesate de mediul înconjurător.

Numărul tinerilor care sunt îngrijorați de starea mediului este mare, dar opportunități pentru elevi și studenți de a obține un stagiu sau de a lansa un proiect în domeniul mediului sunt foarte puține, mai ales dacă provin din mediul rural. „Iată de ce am creat platforma „MEGA”, menționează Alexandru.

MEGA sau Academia de Guvernare a Mediului din Moldova este o  platformă online și offline de joc. Ea oferă tuturor studenților din Moldova și altor țări din Europa Centrală și de Est posibilitatea de a-și aprofunda cunoștințele și abilitățile în domeniul  mediului, de a planifica și realiza împreună proiecte de mediu și start-upuri și, în cele din urmă, de a crea un impact în societate.

„Această platformă oferă un spațiu de colaborare pentru învățarea în comunitate, sub forma unor training-uri și ateliere online și offline, club de dezbateri ecologice și pentru participarea și conducerea proiectelor de cercetare. Un student înregistrat pe platformă poate avansa la nivelul „MEGA Change Agent”, prin obținerea unui anumit punctaj, a insignei și a unor abilități specifice. Atunci aceasta va putea efectua cercetări academice, elabora politici de mediu și realiza proiecte de mediu și startupuri cu impact real și măsurat de platformă. Astfel, absolvenții MEGA acționează ca ambasadori ai mediului din Moldova și din alte țări”, explică Alexandru.

Peste patru ani de la crearea proiectului, Alexandru l-a cunoscut pe Mihail Cebanu, un alt tânăr pasionat de mediul înconjurător și în special de gamification. Cea din urmă este un procedeu care utilizează elemente des întâlnite în jocuri (etape, realizări, clasamente între jucători) și le transpune în viața reală, în așa fel încât, persoanele implicate în diferitele activități cotidiene să le perceapă într-un mod mult mai distractiv și antrenant, îmbunătățind astfel rezultatul final. „Am făcut schimb de idei, eu i-am povestit despre gamification, el – despre platforma „Mega” și mi s-a părut interesant. Respectiv, am  decis să participăm  la acceleratorul de afaceri Rockstar”, povestește Mihai. Tinerii au combinat ideea de gamification și procesul de recrutare pentru organizații non-guvernamentale și pentru companii din domeniul mediului și au denumit-o „Enverace”.

După definirea ideii companiei și stabilirea unui plan de afaceri, tinerii au început să participe la acceleratoare de afaceri, prin care ei să-și lanseze tânăra companie pe piață. După participarea la unul dintre concursuri, după multe ore petrecute în oficiu, o mulțime de idei și strategii dezbătute, băieții au reușit să înregistreze compania „Enverace”, în luna iulie a acestui an.

Enverace este o platformă de recrutare a persoanelor potrivite pentru companii și ONG-uri din domeniul mediului. Aici este analizat CV-urile candidaților, sunt selectați cei potriviți pentru interviu. Astfel, companiile angajatoare sunt scutite de un efort. „Noi ajutăm angajatorii să nu piardă timpul să citească toate CV-urile, dar preselectorul nostru selectează canditatul potrivit pentru o anumită poziție”, explică Alexandru.

După două luni, în echipa formată de Mihai și Alexandru, a apărut și Felicia Crețu, care deține poziția de cordonator pe comunicare. Felicia este mintea critică în echipă, cea care încearcă să-i trezească pe băieți la realitate. „Ei sunt foarte vizionari, gândesc foarte larg. Eu le spun să le luăm pe toate pas cu pas și să vedem dacă asta funcționează, dar ne înțelegem bine”, spune tânăra.

Natura inspiră

Compania lui Mihai și Alexandru este tânără, are doar șapte luni de activitate, însă merge cu pași încrezuți înainte. „Motivația mea pentru această afacere este natura, o sursă de energie pozitivă, relaxare și-mi oferă inspirație pentru creațiile mele robotice și literare”, recunoaște Alexandru.

Enlarge

Mihai-Cebanu-îi-place-psihologia-și-moneda-digitală-bitcoin
Lui Mihai Cebanu îi place psihologia și moneda digitală bitcoin

Kardo Sharifi

Obiectivul companiei pe anul viitor este să aducă pe platformă 100 de ONG-uri  din domeniul mediului, pentru ca ulterior acestea să  elaboreze proiecte și să dezvolte comunitatea. Tinerii își doresc și să devină mai independenți pe plan financiar, și să găsească finanțatori. „În prezent, ne bazăm pe granturi. Cel mai important ar fi să defenitivăm planul de afacere și să participăm la programe de startup, care să ne ofere posibilitatea să găsim finanțatori, care să ne ofere mai multă sustinabilitate financiară”, menționează membrii echipei.

Ei intenționează să conecteze oameni și organizații pentru rezolvarea problemelor de mediu și să facă o afacere din asta. Astăzi tânăra echipă se focusează pe protecția ecosistemelor forestiere și a biodiversității. În paralel, însă, colaborează și cu organizații de mediu specializate în schimbările climatice, remedierea solurilor și altele.

Tinerii lucrează de luni până vineri de la 9:00 până la 17:00, uneori lucrează și în weekend dacă e nevoie. Ei singuri setează obiectivul pentru ziua următoare, ce email doresc să transmită și ce aplicare pentru grant să scrie. „Noi ne gândim să mărim echipa, deoarece suntem ca omul-orchestră, care face totul – scrie granturi, face strategie, promovare, comunicare, dezvoltarea produsului, design etc.”, a adăugat Mihai.

La moment echipa Enverace lucrează asupra creării unui ajutător virtual (chatbot), pentru ușurarea lucrul companiilor.

Înainte, fără oprire

Cei trei tineri nu au un oficiu, ci lucrează într-un spațiu comun (hub), care crează o atmosferă de start-up-uri din Silicon Valley, unde mai mulți tineri ambițioși încearcă să dea lovitura pe piață cu produsele lor inovative. I-am găsit în jurul unei mese mari, încărcată, în timp ce planificau strategia companiei. „Lucrăm toți full-time la Generator Hub, la aceeași masă, suntem unul lângă altul și este simplu să adresăm întrebări, facem brainstorming dacă este nevoie de ceva”, afirmă Felicia.

Enlarge

Felicia-Crețu-a-studiat-dreptul-internațional-în-Maastricht
Felicia Crețu a studiat dreptul internațional în Maastricht

Kardo Sharifi

Când vine timpul prânzului, pleacă împreună la magazin, cumpără câte o salată la caserolă și se întorc înapoi, discută despre planurile companiei în timpul mesei. Fiecare minut este important pentru ei.

Viața unei companiii tinere ca „Enverace” în Republica Moldova nu este una din cele mai frumoase. Piața de desfacere mică, lipsa de investitori, clienții și stereotipurile sunt doar câteva din problemele pe care le întâmpină echipa. „Acum ne aflăm la etapa la care multe companii nu supraviețuiesc. Așa e când tu vrei să faci ceva, dar nu ai resurse financiare și nici condiții potrivite. La această etapă, trebuie să mergi înainte fără oprire”, spun tinerii.

Enlarge

Alexandu-Ișcenco-este-pasionat-de-robotică
Alexandu Ișcenco este pasionat de robotică

Kardo Sharifi

Potrivit echipei „Enverace”, în Moldova este simplu să înregistrezi o companie. Sunt posibilități de testare a start-up-urilor. Lucrurile se complică, însă, când vrei să creezi o afacere mai mare. Una din problemele principale este că investitorii nu sunt înteresați de domeniul tehnologiilor mediului. Din această cauză, ei sunt nevoiți să caute investitori din Olanda, Dancemarca și Marea Britanie, unde acest gen de business este mai dezvoltat.

Deși sunt tineri entuziaști și visători, cei trei înțeleg că, pentru a continua activitatea în folosul mediului, ei au nevoie de un venit stabil. Așadar, ei se gândesc cum să combine activitate acelor două platforme, una socială, iar alta comercială. Astfel, ei vor putea supraviețui pe piața Moldovei, nu vor mai depinde de granturi și investitori și vor deveni, în sfârșit, independenți.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.