Traficul ilegal de arme, în vizorul UE

Statele membre ale Uniunii Europene au adoptat o nouă legislaţie care prevede reglementări mai dure pentru combaterea eficientă a traficului ilegal de arme.

Respectiv, noua legislaţie, adoptată de miniştrii europeni de interne întâlniţi la Bruxelles, stabileşte cerinţe clare pentru licenţele de export, import şi tranzit de arme şi facilitează urmărirea traseului armelor.

Conform datelor puse în circulaţie de Comisia Europeană, comerţul ilegal de arme generează circa 180 de milioane de euro pe an la nivel global. Suma reflectă numai o parte din ameninţarea reală reprezentată de traficul de arme, care implică deseori alte infracţiuni majore precum traficul de droguri, traficul de fiinţe umane şi corupţie, subliniază Executivul UE.

Reglementările stabilesc proceduri simplificate pentru exportul, importul şi tranzitul unui număr redus de arme în “scopuri legitime şi verificabile”, cum ar activităţi recreaţionale, reparaţii sau expoziţii. Noua legislaţie îmbunătăţeşte posibilitatea urmăririi şi controlării importurilor şi exporturilor de arme civile din şi spre teritoriul Uniunii Europene, armele în scopuri militare fiind guvernate de alte reguli.

Legislaţia UE este aliniată acum Articolului 10 din Protocolul ONU împotriva manufacturării ilicite şi traficului de arme. Protocolul fusese negociat şi semnat de Comisie încă din 2002.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.