Toate șansele sînt în mîinile noastre

De Valentina Ursu

Valentin Dolganiuc: Dacă nu vom înțelege și nu vom lua deciziile respective, atunci vom pierde sau ne vom bălăcii asa precum ne-am bălăcit 20 de ani.

Dupa aproape doua decenii de la proclamarea independentei tarii expertii sustin ca Moldova e sortită să lucreze în guverne de coaliție. O guvernare de coaliţie are două faţete – cea vizibilă care se numeşte eficienţă şi cea invizibilă, partidele politice. De un an de zile, Moldova e condusa de o coalitie liberal-democrata, dar a mai existat o alianţă a forţelor democratice, constituită în 1998, „Alianţa pentru Democraţie şi Reforme”, care s-a destramat după doar nouă luni. Invitatul Europei Libere din aceasta dimineata este Valentin Dolganiuc, fost vice-premier în perioada ADR, o alianta care s-a ruinat în plină activitate.

Europa Liberă: Domnule Dolganiuc, ADR-ul care a reprezentat majoritatea parlamentară din legislativul ales in 1998 va ramane in istoria Republicii Moldova. Iata ca maine sunt 19 ani de la proclamarea independenţei. ADR va ramane in istorie ca prima incercare de a asigura o guvernare in baza unui acord scris, semnat de mai multe partide. Astazi asistam la o a doua tentativă, de data aceasta demonstrată de coalitia liberal-democrată. Găsiti similitudini, diferenţe?

Valentin Dolganiuc: Sigur ca au fost. Acea tentativa, primă incercare de a forma un guvern de coalitie, ceea ce e normal si firesc, cu toate ca a fost blamat acel guvern de coalitie, cu toate ca unele personalitati din viata politica de atunci erau indignati de acel algoritm in baza caruia s-a format guverul. Probabil ca astazi isi dau seama ca n-au avut dreptate, deoarece in majoritatea tarilor cu o democratie avansata acest lucru se intampla. Si a doua tentativa a fost acest guvern. La inceputul activitatii AIE am atentionat asupra acelor greseli care s-au facut atunci in ADR. Ce sa zic? Unele componente ale ADR nu si-au onorat obligatiunile, au incalcat acel acord scris, care a fost semnat intre cele patru componente ale ADR, de fapt trei, una din ele o componentă, CDM-ul, formata din mai multe formatiuni politice.

Europa Liberă: Dar daca ne amintim, unele componente ale ADR-ului de atunci votau deseori impreuna cu comunistii. Au votat proiecte de legi, numiri in funcţii. Seara unii reprezentanti erau cu ADR-ul, iar dimineaţa pare-se erau cu PCRM. Cum era posibil acest lucru?

Valentin Dolganiuc: La acest lucru si m-am referit. Incalcarea unor acorduri s-a intamplat anume din partea unor componente care de iure erau in componenţa ADR-ului, de facto votau altfel. Vedem ca acest lucru nu intotdeauna functionează si in AIE. De multe ori sunt voturi separate… Imi dau seama ca acele componente din AIE nu sunt omogene. Alianţa nu e ceva integru, sunt componente care au interese, care au politici deosebite, viziuni deosebite asupra politicii interne si externe a Republicii Moldova.

Europa Liberă: Dar sa revenim la trecut. Pe atunci unele decizii erau votate de comunisti impreuna cu PPCD. Care este rolul si locul PPCD pe scena politica a Moldovei in acesti 19 ani de independenţă?

Valentin Dolganiuc: Eu nu as vrea sa compar acel PPCD cu acel Front Popular din Moldova, membrii căruia volens nolens am fost cei care doream o gura de libertate. Asa a apărut si nu a fost un rezultat firesc al luptei unui partid sau formatiuni politice sau a unui lider. Daca astazi cineva isi asuma paternitatea, greseste amarnic.

Europa Liberă: Bine, dar pe atunci dvs. erati membru PPCD. Cum de PPCD votau impreuna cu comunistii?

Valentin Dolganiuc: In momentul cand in 1998 am plecat in guvern, am ramas dezlipiţi de formaţiune. Acele decizii care se luau de a vota in Parlament, noi, cei care plecasem in guvern nu mai aveam o participare. Era o ruptura dintre PPCD-ul din guvern si PPCD-ul din Parlament.

Europa Liberă: Eu imi amintesc o declaratie de a dvs., spuneati ca pe timpul ADR, persoana de legatura dintre fostul preşedinte Petru Lucinschi si liderul PPCD – Iurie Roşca era Valeriu Pasat, fostul ministru al securităţii.

Valentin Dolganiuc: Noi majoritatea care am fost in acel guvern si in fomatiunea de atunci… – vreau sa fac o paranteză: in 2000 un grup important a plecat din PPCD, pentru ca au inceput tradarile si jocurile pe la spate. Si atunci spuneam vechea poveste a lui Caragiale: daca e trădare, trădare sa fie, dar să stim si noi.

Nu o singura data l-am intalnit pe fostul ministru Pasat in biroul lui Iurie Roşca, pentru ca atunci incepuse o batalie intre Lucinschi si Diacov. Rosca luase partea lui Lucinschi, nu stiu din ce motive. Ulterior as putea sa presupun ca a fost un joc mult mai sofisticat, mult mai amplu, pentru a inlatura de la putere acea ADR, care avea un vector eruropean de dezvoltare in politica externa a Moldovei si readucerea la putere a unui partid de sorginte sovietică in 2001, cu orientare pronunţată moscovită.

Europa Liberă: Elemente de şantaj erau prezente si pe atunci? Pentru ca si acum se vorbeste despre anumit şantaj in cadrul AIE.

Valentin Dolganiuc: Personal, eu cred ca atunci nu puteau fi elemente de şantaj, pentru că acele persoane care erau la moment in PPCD nu erau şantajabile, adica nu aveau posibilitati sa faca acest lucru.

Europa Liberă: Cat de riscante si periculoase pot fi pentru viabilitatea AIE ambitiile si interesele personale ale celor 4 lideri ai componentelor constituante ale coalitiei liberal-democrate?

Valentin Dolganiuc: De fiecare data actiunile oricarei persoane din viaţa publica mai ales, atunci cand intreprinde ceva, eu incerc sa caut motivul. Pentru ca fiecare are o motivatie cand face un pas sau altul. De asta trebuie sa vedem de fiecare dată cine stă in spate, ca un şahmatist, sa vedem care vor fi urmatorii 3-4 paşi. In unele cazuri sunt niste mofturi personale, dar in majoritatea cazurilor sunt niste interese, care sunt foarte bine ascunse.

Europa Liberă: O Moldovă independentă nu poate exista fara niste politicieni care gandesc tot independent. Dvs, cu alte ocazii spuneati ca sforile pe atunci se trădeau de afara, ca actorii parca jucau aparte, dar bateau in aceeasi tintă. Acel joc a distrus ADR-ul si a adus comunistii la putere. Spuneati ca Rusia, prin intermediul domnului Lucinschi, Ciubuc, Roşca – a stopat procesul de integrare a Moldovei in UE?

Valentin Dolganiuc: Acelasi a fost si motivul pentru care am plecat din PPCD. In momentul cand acea vestita intelegere care s-a produs cu Europa de a remorca Moldova, ca să spun așa, la Romania in ce priveşte procesul de integrare europeana impreuna cu Moldova – aceasta a deranjat foarte mult Moscova, care promt s-a pronunţat pentru rasturnarea acestui guvern, demiterea lui, venirea la putere a unui guvern care ar fi de sorginte moscovită.

Europa Liberă: Credeti ca actualmente Moscova cauta aliaţi politici in Moldova inainte de referendum si alegeri parlamentare si ar incuraja formarea unei noi coalitii de centru-stanga?

Valentin Dolganiuc: Mai mult ca sigur. Moscova nu va renunta niciodata la influenţa sa masiva. Aceasta este o politica internationala a tuturor tarilor mari, in cazul dat fosta metropola, nu va renunţa la controlul total si deplin asupra acestui spatiu.

Europa Liberă: Cine si-ar da seama de acest scenariu de la Kremlin?

Valentin Dolganiuc: Actori in Rusia sunt mai multi, dar majoritatea intre ei gandesc la fel. Adica Rusia este o supraputere mondiala care trebuie sa detina controlul cel putin in aceasta parte a lumii.

Europa Liberă: Pana la urma aceste coalitii ar putea scoate Moldova din criză?

Valentin Dolganiuc: Orice coaliție poate scoate Moldova din criză. Daca se vor axa pe valori democratice, se vor axa pe un sistem judiciar corect si perfect, daca se vor axa pe valorile care stau in declaratia pentru drepturilor omului, si nu se vor conduce de interese de partid, personale si ale altor state din aceasta regiune. Din exterior partidele pot fi si platite sa faca politica acestor state.

Europa Liberă: Bine, dar iesirea din criza politica actuala se va face nu datorită exteriorului. Mai degraba interiorului, nu?

Valentin Dolganiuc: Acest lucru ar trebui sa-l intelegem si ar trebui sa-l inteleaga majoritatea, ca toate sansele sunt in mainile noastre. Daca nu vom intelege acest lucru isi nu vom lua deciziile respective, adica majoritatea populatiei, atunci vom pierde, sau ne vom balaci asa precum ne-am balacit 20 de ani. Anumite generatii i-au pierdut, pot sa-i ştearga din viaţa personală.

Europa Liberă: Haideti sa vedem aceste „interventii externe” in politica interna a Moldovei. Au efecte extrem de limitate, nu?

Valentin Dolganiuc: Fiindcă actorii sunt aici. Din exterior pot sa se faca presiuni, dar contează cat de bine lucreaza actorii celor din exterior. Cat de puternici sunt in interior.

Europa Liberă: Adică?

Valentin Dolganiuc: Adica e vorba de partide sau de liderii acestor partide. Aceeaşi ADR, in acel acord care a fost semnat, avea vector european, dar de facto se ducea cu totul o alta politica. In momentul cand am facut acea conexiune de energie electrica cu Romania, am fost atacati, blamati si injurati chiar de catre fostul prim-ministru Ciubuc, fiindcă Lucinschi a facut mari presiuni asupra lui „de ce a facut acest lucru ?”. In niciun cat nu terbuia sa ne orientam spre Europa. Totul trebuia sa fie ceva banal. Energia electria trebuia sa o cumparam doar din Ucraina sau din Rusia.

Europa Liberă: Acum marul discordiei in alianţa de guvernare este functia de sef al statulului, la care ravnesc deocamdata 2 dintre cei 4 lideri in coalitiei. Se pot tensiona relatiile? Ce se poate intampla?

Valentin Dolganiuc: Am spus-o si anterior, ca in momentul cand se va declaşa campania electorala, as vrea sa raspunda sincer fiecare din aspiranţii la aceasta functie de ce vor sa fie preşedinti ai Republicii Moldova. Fiind o ţara parlamentară, iar parlamentarismul sta la baza tuturor tarilor europene, si Europa recunoaşte tarile cu un sistem parlamentar si in niciun caz alt sistem. Intr-o tara parlamentară functia cea mai importanta e cea de prim-ministru. In Republica Moldova, la momentul actual, părerea mea personală este ca se merge pe o cale gresita, cand din nou se poate merge pe o cale gresita, cand din nou se revine la alegerea presedintelui de catre toata populatia.

Europa Liberă: Vedeti vreun deznodamant?

Valentin Dolganiuc: Eu cred ca este ceva ascuns in aceste aspiratii. Modificarea Constitutiei, imputerniciri puternice acestei puteri a presedintelui, ceea ce va duce iarasi la acel conflict interminabil dintre presedintie si Parlament pe de o parte, si dintre preşedinţie si guvern pe de alta parte.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.