Tinerilor din fosta URSS nu le place limba rusa

Rusia pierde teren din punct de vedere lingvistic. Federaţia Rusă este îngrijorată, în prezent, de situaţia creată în fostele ţări sovietice, privind studierea limbii ruse.

Interesul poartă fesul
Autorităţile de la Moscova afirmă că reducerea interesului de a studia limba rusă în statele ex-sovietice în favoarea limbilor naţionale şi occidentale reprezintă o problemă care, în opinia lor, ar trebui de soluţionat în cel mai apropiat timp.

Potrivit presei ruse, în prezent, tinerii din Georgia, Ucraina, Azerbaidjan, Moldova şi alte state ex-sovietice preferă să studieze limbile naţionale şi cele moderne, iar acest lucru vorbeşte despre tendinţa tinerilor de a se orienta spre stilul de viaţă occidental.

Subiect politic
În acelaşi timp, publicaţia Newsweek menţionează că reducerea interesului faţă de cultura rusească este un subiect politic şi de aceea, deseori, autorităţile de la Moscova sunt nevoite să înfiinţeze mai multe organizaţii culturale pe teritoriul fostelor state sovietice care să propage limba rusă.

Rămâne doar să adăugăm că Antioh, fiul cunoscutului savant de talie mondială şi domnitor al Moldovei, Dimitrie Cantemir, este fondatorul literaturii ruse moderne. Moldoveanul Nicolae Milescu Spătaru a fost dascălul lui Petru I, ţarul Rusiei. Tot el le-a arătat ruşilor drumul spre China, scriind şi un jurnal de excepţie. În rest, nu comentăm (Victor Tănase). //Flux.md

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.