Țigări electronice de unică folosință, ultimul răcnet printre tineri. Ce impact au pentru sănătate și mediu? Explicăm

Legile anti-tutun s-au înăsprit peste tot în lume în ultimii 10-20 de ani, iar producătorii de țigări încearcă să se adapteze la aceste schimbări. Astfel au apărut produsele de tutun care nu ard. Acestea includ tutunul încălzit și țigările electronice de unică folosință sau reîncărcabile.

Cele de unică folosință, despre care vom vorbi în material, sunt tot mai populare în rândul tinerilor de la noi. Totuși, despre pericolul acestora pentru sănătate și pentru mediul înconjurător se vorbește puțin. Discuția este dictată mai degrabă de marketingul agresiv, decât de date concrete și științifice.  

„Am început să cumpărăm toți, constant” 

„Fumez țigări de la 14-15 ani. Am cumpărat pentru prima dată țigări electronice anul trecut, dar le fumez regulat de o lună, timp în care am cumpărat vreo 7-8”, spune Alexandra (n. red.: nume schimbat). Are 24 de ani și e din Chișinău. Se referă la țigările electronice de unică folosință, o invenție relativ nouă și, aparent, tot mai în vogă printre tineri. Elf Bar este unul dintre cele mai cunoscute branduri, care se găsește din abundență și în Moldova. 

Țigări electronice de unică folosință ale mărcii „Elf Bar”

„Sunt tare, tare addictive (n. red.: creează dependență). Și-a cumpărat un prieten, mi-am cumpărat eu, și-a cumpărat încă o colegă și după asta am început să cumpărăm toți, constant. Dacă cineva dintre noi nu are, iar cineva-și cumpără vape-ul acesta, e super tentant să ceri un puff sau deja să te duci să-ți cumperi”.  

În Legea nr. 278 privind controlul tutunului, art. 17, țigările electronice sunt catalogate ca „produse care conțin nicotină”.

Apariția țigărilor electronice de unică folosință a fost facilitată inclusiv de introducerea limitei de 2 mililitri pentru rezervoarele acestora și a limitei de nicotină de 2 mg per unitate, potrivit aceleiași legi. Aceste țigări electronice sunt mai compacte, nu au nevoie de încărcare și se aruncă după utilizare.

Alexandra spune că nu și-a cumpărat vape-ul cu gândul de a se lăsa de fumat. De fapt, a convins-o comoditatea lor, dar și absența mirosului pătrunzător, caracteristic tutunului. „Dispozitivul e tare drăguț, te convinge și partea estetică, dar și cea de marketing. Ele se vând în toate supermarketele și nu ți se cere buletin. Mi s-a povestit că sunt foarte mulți copii în zona magazinelor, care roagă pe cineva mai mare să le cumpere aceste țigări”, spune ea. 

Fumează „aproape toți” 

Sondajul național privind consumul de tutun în rândul tinerilor pe 2022, efectuat în SUA, arată că cele mai utilizate produse de tutun printre elevii de gimnaziu și liceu sunt țigările electronice. În total, 2,5 milioane de elevi (sau 9,4% din totalul de respondenți) folosesc țigări electronice, iar un sfert din aceștia le fumează zilnic. Cele mai populare produse de tutun sunt țigările electronice de unică folosință, dintre care 85% sunt aromatizate. 

Aparent, în școlile din Chișinău există un fenomen similar. Am discutat cu un grup de liceeni din capitală cu vârste între 17-19 ani. Denis (n. red.: nume schimbat) are 18 ani și fumează de când era minor. Spune că o țigară electronică de 1200 de fumuri îi ajunge pe 2-3 zile. 

Întrebat cum ar estima el numărul tinerilor din anturajul său care fumează, el observă că o fac „aproape toți, dacă vorbim de băieți. Dar majoritatea fetelor nu fumează”. El observă foarte mulți adolescenți care nu fumau anterior, dar au fost seduși de țigările electronice. Unul din colegii săi spune că cheltuie „mii de lei pe lună” doar pentru aceste țigări.  

Cred adolescenții că țigările electronice sunt mai sănătoase? 

O țigară electronică conține: propilen glicol, glicerină vegetală, sare de nicotină, arome naturale și artificiale. Alexandra nu crede neapărat că acestea sunt bune pentru sănătate. „Am senzația că sunt mai lejere și mai delicate cu organismul: la nivel de ce simt, dar nu neapărat de ceea ce este. Când le fumez nu mă gândesc că e o alternativă mai sănătoasă, ci că-mi iau nicotina într-o formă mai confortabilă.”  

Compoziția unei țigări electronice de unică folosință

Și băieții afirmă că știu riscurile fumatului țigărilor electronice. „Îs foarte rele pentru sănătate. Dar cât sunt tinerel și îmi permite sănătatea, fumez din aiestea… pe la vreo 26 de ani poate o să încep să mă gândesc să las fumatul,” conchide unul dintre ei. 

Ce spun medicii? 

Olimpia Gherman este medică pneumologă și observă că tot mai mulți tineri aleg alternative țigărilor obișnuite. „Consult adolescenții sub 18 ani în prezența părinților. Evident, ei nu vor să recunoască că fumează. Dar, după o discuție mai amănunțită, descoperim că fiecare al 2-lea sau al 3-lea din ei folosește țigări electronice sau narghilea, crezând că nu sunt dăunătoare.” 

Totuși, Gherman spune că efectele acestora deja se observă. „Aceste dispozitive nu au fost încă studiate suficient, dar sunt promovate în rândul tinerilor ca fiind inofensive, ceea e absolut greșit. Ele conțin atât nicotină, cât și substanțe chimice și metale grele. Tinerii, nefiind informați corect și folosindu-le, se supun acțiunii acestor substanțe și le consumă în cantități mai mari.”  

Pneumologa menționează că au fost deja semnalate cazuri de intoxicație, cauzate de inhalarea excesivă a vaporilor țigărilor electronice. „Aceste intoxicații sunt echivalente cu intoxicațiile cu gaze sau substanțe chimice, manifestându-se prin grețuri, vomă, diaree, dureri de cap. Uneori, pacienții nu fac legătura dintre folosirea țigării electronice și aceste simptome. Doar după o anamneză amănunțită ne putem da seama că ei au folosit aceste dispozitive.” 

Specialista dă vina pe iluzia creată de producătorii acestor țigări că ele sunt inofensive și că pot fi consumate în cantități foarte mari și în spații închise.  

Consecințe pe termen lung 

„Studiile pe care le-am cercetat noi demonstrează că aceste substanțe pot provoca de la inflamații și patologii alergice până la fibroză. Sunt deja câteva cazuri descrise în practica medicală a colegilor din SUA, unde manifestările pulmonare au fost destul de grave, fiind  necesară intubarea sau alte manevre mult mai invazive,” adaugă specialista. 

Pneumologa avertizează că consecințele pe termen lung pot fi majore, mai ales pentru tineri. „Este extrem de periculoasă inhalarea substanțelor chimice în copilărie, când sistemul respirator încă nu este dezvoltat. Cantitatea de chimicale care se absorb prin plămâni este mult mai mare față de un adult,” conchide aceasta.  

În 2022 Comisia Europeană discuta posibilitatea de a interzice comercializarea produselor de tutun care nu ard, pentru prevenirea cancerului. Departamentul de Sănătate din statul New York, SUA, semnala, în 2019, că inhalarea țigărilor electronice a fost factorul fatal în șapte cazuri de deces. Specialiștii instituției au analizat, ulterior, compoziția acestor țigări. Deși unii compuși ca glicerina sau vitamina E par relativ inofensivi, aceștia își schimbă compoziția chimică la încălzire și au un impact diferit asupra sistemului respirator. 

Impactul pentru mediu: 3 substanțe toxice într-un rezervor 

Activiștii de mediu spun că vape-urile sunt „un coșmar pentru natură”. Un studiu efectuat recent arată că, în fiecare secundă, două țigări electronice sunt aruncate în Marea Britanie. Poluarea de la țigările electronice e atât de periculoasă pentru că presupune aruncarea concomitentă a 3 tipuri de deșeuri. E vorba de plastic, de deșeurile industriale sub forma bateriei de litiu și de substanțele chimice care se conțin în rezervor. Acestea, odată aruncate, au un impact devastator asupra naturii.  

Țigări electronice de unică folosință, aruncate în natură.
Sursa foto: activista de mediu Laura Young.

În Moldova țigările electronice nu se reciclează. Niciunul dintre agenții economice care le vând nu au puncte de reciclare a acestora și nu oferă posibilitatea reciclării nici măcar pentru bateriile incorporate cu litiu, o resursă finită, care se găsește tot mai rar. Reprezentanții companiei ABS Recycling ne-au declarat că nu reciclează țigări electronice de unică folosință și că, deocamdată, nimeni nu a venit cu o astfel de propunere la ei.  

Deocamdată singura soluție ar putea fi o taxă adițională pentru poluator, un principiu care deja funcționează în unele țări. În acestea, comercianții de dispozitive electronice au anumite obligații privind limitarea poluării provocate de către acestea. 

Elementele unei țigări electronice

E ilegal, dar se practică 

Comercializarea produselor din tutun online este interzisă în Moldova, potrivit Legii 278 privind controlul tutunului. Totuși, o simplă căutare oferă o multitudine de opțiuni de a cumpăra online țigări electronice de toate gusturile și culorile. 

Anunț de pe un site popular de comerț online

Deși unii comercianți respectă legea, cel puțin în aparență, alții o sfidează flagrant. Am realizat un experiment și am comandat online o țigară electronică de unică folosință. 1500 de fumuri cu aromă de afine ne-au costat 250 de lei și au fost livrate chiar în ziua comenzii. Pe site am bifat că avem peste 18 ani, dar nici la confirmarea comenzii prin telefon și nici la recepționarea acesteia nu am fost rugați să prezentăm buletinul sau să confirmăm vârsta.  

Țigara electronică de unică folosință, procurată de către noi de pe un magazin online.

Am discutat cu Dan Perciun, deputat în Parlament, despre reglementarea țigărilor electronice.„Ele nu pot fi comercializare online, legea nu permite. Dar pentru că avem instituții de control slabe, s-a creat un cadru foarte restrictiv pentru organele de control atunci când s-a încercat protejarea businessului de inspecție din partea statului. Asta a afectat implicit capacitatea de a verifica activitatea economică, inclusiv pe partea de comercializare de tutun. Legea 131 legată de controale prevede obstacole procedurale, care fac ca capacitatea ANSP să nu fie valorificată pe deplin. De facto, avem 2 probleme: una ține de cadrul legal imperfect, pe care îl vom rezolva. A doua: de capacitatea organelor de control de a asigura aplicarea legii.”  

Și articolul 10 din lege prevede că: „Se interzice plasarea pe piață a produselor din tutun cu aromă caracteristică. „Alineatul 3 din același articol „interzice plasarea pe piață a produselor din tutun care conțin: a) vitamine sau alți aditivi care creează impresia că un produs din tutun are un efect benefic asupra sănătății sau prezintă riscuri mai mici pentru sănătate.”  

Astfel, comercializarea vape-urilor pare la limita legii, întrucât conțin arome. L-am rugat de deputatul Dan Perciun să ne clarifice această confuzie. „Articolul 10 […] nu se răsfrângea până acum asupra țigărilor electronice și nici asupra produselor din tutun care nu ard. Noi am modificat acum acest articol, iar interdicția de vânzare a țigărilor electronice cu aromă caracteristică va intra în vigoare din 2026. Mai exact, acestea vor fi interzise pentru comercializare din 2026. Astea sunt modificările care vor fi votate astăzi (2 martie 2023, n.r.) în lectură finală”, spune deputatul. Acesta adaugă că tehnic e un proces de lungă durată: „în UE le-a luat vreo 5 ani să-l implementeze”. Perciun mai spune că urmează să fie reglementate și anumite norme legate de etichetarea țigărilor electronice, care vor intra în vigoare din 2024.

Dan Perciun menționează că în toată această problemă „nu există responsabilitate pentru fumător. Nimeni nu penalizează fumătorul pentru că fumează. Penalitatea e pe cel care vinde și nu verifică. Dar ține și de capacitatea statului de a asigura implementarea legii.” 

Cariera mea a început în 2015 cu traduceri și copywriting. De atunci am cochetat sporadic cu presa, am învățat cu ce se mănâncă marketingul și am făcut comunicare pentru organizații non-guvernamentale din domeniul cultural. În 2023 am ajuns în echipa și comunitatea Moldova.org, unde fac ce-mi place cel mai mult: jurnalism constructiv cu normă întreagă.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.