Studenții din Chișinău au pus în discuție criza din Ucraina

Studenții de la Universitatea Liberă Internațională și de la Universitatea de Stat au participat luni, 19 mai, la o dezbatere despre importanța procesului de reintegrare a țării în contextul integrării în UE. Eevenimentul a fost organizat în cadrul caravanei “Europa pentru Fiecare” care se află pentru a doua oară la Chişinău.

“Faptul că statul moldovean nu este reintegrat și există un conflict nesoluționat duce la pierderi a bugetului de sute de milioane de dolari anual. Urmează ca societatea moldovenească să se mobilizeze, să conștientizăm interdependența și conexiunea dintre reușitele din domeniul integrării europene cu reintegrarea” le-a explicat studenților George Bălan, șeful Biroului de Reintegrare.

În acest context, studenții s-au arătat preocupați de criza din Ucraina, fiind interesați în ce măsură ar putea afecta procesul de reintegrare a țării.

George Bălan a menționat că “Dacă anterior, Ucraina nu ne înțelegea foarte bine la capitolul pericolelor cu privire la statalitatea și integritatea țării, la momentul de față ei se confruntă cu probleme similare, poate chiar mai majore decât ne-am confruntat noi în 1992. Din punctul acesta de vedere, ne așteptăm la o poziție mult mai activă din partea Ucrainei în procesul de reglementare a conflictului transnistrean.”

Pe de altă parte, Victor Chirilă, director executiv al Asociaţiei de Politică Externă, a subliniat că procesul de reintegrare necesită o implicare mai activă a cetăţenilor Republicii Moldova şi conştientizarea de către fiecare că reintegrarea regiunii separatiste presupune acceptarea unor compromisuri: plata pentru datoriile regiunii, susţinerea socială din bugetul de stat pentru locuitorii din Transnistria, etc. Expertul a mai atras atenţia că reintegrarea ţării nu se regăseşte nici măcar în primele 10 priorităţi ale societăţii din Moldova.

Experții le-au vorbit studenților și despre avantajele pe care le vor avea agenţii economici din regiunea transnistreană după semnarea Acordului de Asociere si cel de Liber Schimb cu Uniunea Europeană subliniind faptul că populaţia de pe malul stâng al Nistrului este dezinformată şi izolată artificial de avantajele pe care le aduce UE în Republica Moldova.

Programul Caravanei “Europa pentru Fiecare“ a cuprins şi acţiuni de informare directă a cetăţenilor la cortul instalat în centrul capitalei, unde experții caravanei au oferit informații despre integrarea europeană, răspunsuri la temerile cu privire la aceasta, ghidul pentru libera circulație în UE și consultații la temă.

Caravana “Europa pentru Fiecare” este un proiect de asistență tehnică finanțat de UE pentru Biroul de Reintegrare al R. Moldova. Caravana se va desfășura în mai multe localități din țară. Caravanaa demarat pe 30 aprilie în oraşul Cahul.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.