Stela Popa: Sprijiniţi presa democratică din R. Moldova!

De Stela Popa

Sprijiniţi presa democratică din R. Moldova! Şi porniţi odată emisiunea la TVR1!

Acţiunile din ultimul timp ale comuniştilor, dar şi atacurile asupra puţinelor, foarte puţinelor surse de presă democrată de la Chişinău, încă existente, au tras un semnal de alarmă în legătură cu situaţia din R. Moldova.

După ce, premergător evenimentelor din 7 aprilie 2009, TVR1 a fost scos de pe frecvenţa naţională din R. Moldova, iar SRTV a ajuns să se judece cu autorităţile moldovene la CEDO, acţiunile de triere a mediei româneşti au devenit şi mai vizibile în RM. De aici şi scoaterea / expulzarea jurnaliştilor din România de pe teritoriul RM, dar şi excluderea unor prestigioase posturi româneşti de informare de pe piaţa mediatică de la noi. Chişinăul vrea să stopeze pe orice cale posibilă mesajul mediatic venit din România, la fel cum procedează şi cu presa de opoziţie de la noi, care, iată, ajunge greu la ochii şi urechile populaţiei din republică. De unde şi neinformarea sau crasa manipulare a populaţiei.

Scriu toate acestea pornind de la un mesaj primit de la Secretariatul senatorului Viorel Badea, ales în Parlamentulul României de către românii din jurul României (Europa Occidentală şi Europa de Est, inclusiv R. Moldova), cel de la care a pornit ideea legată de lansarea unei emisiuni speciale, la TVR1, dedicată R. Moldova.

Deşi senatorul a insitat la Comisia de Politică Externă a Parlamentului României de câteva ori pe această chestiune, explicând necesitatea stringentă a acelei emisiuni (a fost convocat inclusiv directorul SRTV la discuţii), emisiunea nu a început în primăvară, aşa cum se cerea atunci. În situaţia politică nou creată în urma boicotării votului preşedintelui de către opoziţie, senatorul Viorel Badea insită în continuare şi trimite următoarea declaraţie-apel:

“Evoluţiile recente din R. Moldova indică faptul că situaţia politică din statul vecin este departe de a se fi normalizat. În eventualitatea alegerilor anticipate şi a evoluţiilor politice post-electorale complexe din R. Moldova, importanţa instituţiilor mass-media din statul vecin creşte exponenţială. Este o iluzie să creadă cineva că R. Moldova poate avea o evoluţie europeană normală fără o democratizare reală şi consistentă a spaţiului public. Deja o serie de instituţii media de la Chişinău riscă să dispară din cauza presiunilor politice şi a lipsei de mijloace logistice.

Din această perspectivă, susţinerea presei independente din R. Moldova devine o obligaţie europeană. În aceste condiţii, fac un apel către toate instituţiile publice şi private, româneşti şi europene, să întreprindă toate demersurile pentru susţinerea logistică şi morală a presei democratice din R. Moldova.

Cu acest prilej, reiterez cererea expresă făcută conducerii TVR-ului, pe data de 02.03.2009, pentru urgentarea punerii pe post a unei emisiuni săptămânale dedicată românilor din R. Moldova” (senator Viorel Badea, vicepreşedintele Comisiei de Politică Externă a Senatului, Bucureşti, 21.05.09).

Solidari cu cererea unei emisiuni despre şi pentru R. Moldova la TVR1 s-au arătat şi studenţii, care au iniţiat o petiţie prin care susţin realizarea acestei idei. Vă îndemn, pe această cale, să citiţi şi să SEMNAŢI aici PETIŢIA.

La final câteva întrebări: Oare cine la Bucureşti se teme de lansarea unei asemenea emisiuni? În actualul context mă întreb: mai este loc de teamă sau de neinteres faţă de acest subiect?

Este vorba, până la urmă, despre dreptul la informare corectă a românilor de pe ambele maluri ale Prutului!

P. S. Inclusiv despre acest lucru am discutat ieri la o dezbatere care a avut loc la Sala Drepturilor Omului de la Bucureşti pe marginea abuzurilor din Republica Moldova intitulată – “Solidari cu Moldova – Soluţii europene pentru o democraţie reală în Republica Moldova”.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.