Ștanski recunoaște că e deranjată de ce și cum se predă în școlile cu predare în limba română din Transnistria

 Şefa departamentului de externe al administraţiei de la Tiraspol, Nina Ştanski se arată deranjată despre ce şi cum se predă în insituţiile de învăţământ cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană, subordonate Ministerului Educaţiei de la Chişinău.

„Nu e vorba aici doar de Transnistria. Orice stat din lume ar fi deranjat dacă copiilor li se predă cursuri care pot fi surse de conflict şi extremism, menite să ducă la ură interetnică”, a declarat Ştanski în cadrul unui interviu acordat publicaţiei ruse Vzglead.

Ştanski a mai adăugat că doritorii de a învăţat limba română o pot face şi în afara acestor şcoli, în cadrul cursurilor opţionale. „Limba română ca limbă străină poate fi studiată în cadre legale la cursurile de limbi străine. Spre exemplu, eu am beneficiat de asemenea cursuri”, a adăugat aceasta.

Mai mult, şefa „diplomaţiei” transnistrene a declarat că nu exclude faptul că la Chişinău sunt persoane interesate ca situaţia şcolilor cu predare în limba română să fie una mai rea faţă de celelalte şcoli din regiune pentru a atrage atenţia comunităţii internaţionale.

Menţionăm că pe 19 octombrie CEDO a emis în hotărâre prin care condamnă Rusia pentru încălcarea dreptului la educaţie în regiunea transnistreană, obligând-o să achite despăgubiri de peste un milion de euro.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.