Stabilitatea in zonele conflictelor "inghetate" din spatiul postsovietic se mentine gratie pozitiei Rusiei – Viceseful MAE al FR

Moldova.ORG — Poziţia Rusiei joacă un rol considerabil în menţinerea stabilităţii vizavi de statele nerecunoscute din spaţiul postsoviectic. Această opinie a expus-o Secretarul de Stat, viceministrul afacerilor externe al Rusiei, Grigori Karasin, în interviul acordat revistei "Boss".

"Toate aşa-numitele conflicte îngheţate din spaţiul postsovietic sunt un produs al destrămării URSS. E important să înţelegem că anume graţie activităţii şi rolului responsabil ale Rusiei – ale politicienilor şi pacificatorilor noştri – în aceste regiuni se asigură o stabilitate relativă", – a spus Karasin.

Potrivit spuselor lui, în cadrul reglementării conflictelor georgiano-osetin şi georgiano-abhaz Federaţia Rusă efectuează o activitate politico-diplomatică de mediere minuţioasă, optând în calitate de parte cofuncţională în procesul de negocieri.

"Prin contribuţia noastră directă se realizează reabilitarea social-economică a zonelor conflictuale, se acordă asistenţă umanitară populaţiei din Abhazia şi Osetia de Sud", – a spus el.

"Un element important în reglementarea conflictelor georgiano-osetin şi georgiano-abhaz este activitatea pacificatorilor ruşi, care deja de peste 15 ani asigură regimul suspendării focului şi securităţii cetăţenilor paşnici în zonele de conflict. Uneori cu preţul propriilor vieţi", – a spus Karasin.

"Evident că pentru a identifica reglementarea stabilă şi vitală este necesar de a institui în regiune o atmosferă de încredere şi stabilitate. Permanente declaraţii belicoase şi paşi provocatori contribuie exact în direcţia contradictorie", – a menţionat el.

Referindu-se la reglementarea conflictului din Nagornîi Karabah, el a menţionat că "în pofida disensiunilor deocamdată existente între părţi cu privire la principiile de bază ale reglementării, s-a făcut mult pe calea atingerii înţelegerii fundamentale, pregătire cu suporul cel mai activ al mediatorilor internaţionali, inclusiv a Rusiei".

"Suntem siguri că la momentul apariţiei la Baku şi Erevan a voinţei politice corespunzătoare compromisul e posibil. Partea rusă îşi va continua într-o cheie de iniţiativă să depună eforturi mediatoare", – a spus Karasin.

Karasin consideră că obstacolul principal în reglementarea transnistreană este impunerea modelui unitar.

"În ultimul timp am fost siliţi să avem de aface cu tentativele insistente de a propune fără alternativă în cadrul soluţionării conflictului transnistrean un model unitar de restabilire a integrităţii statelor. De fapt, este vorba despre renunţarea la realizările constructive, elaborate anterior în cadrul procesului de negocieri, despre compromisele flexibile ce reflectă bogata experienţă mondială în reglementarea conflictelor, bazate pe principiile OSCE", – a menţionat şeful MAE al FR.

"Parametrii principali ai reglementării transnistrene sunt elaborarea unui statut special de nădejde pentru Transnistria cu menţinerea integrităţii teritoriale a Moldovei. Rusia şi aici îşi îndeplineşte cu stricteţe misiunea de mediator în procesul elaborării soluţiilor", – a amintit el.

"În aceste condiţii reprezentanţii noştri tind să-i convingă pe participanţii la procesul de negocieri şi pe observatorii din partea SUA şi UE de necesitatea de a renunţa la tactica ultimativă, ignorarea intereselor legitime ale unei sau altei părţi. Sunt greşite şi încercările de a evita înţelegerile constructive deja elaborate. Atingerea unei soluţii reciproc avantajoasă durabilă este posibilă doar cu condiţia reluării dialogului echitabil între Chişinău şi Tiraspol, indentificării cu răbdare a soluţionării problemei", – a menţionat Karasin.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.