Sper că moldovenii vor alege în mod clar partidele democratice

Graham Watson: dacă alegerile de duminică oferă un rezultat clar un Acord de asociere cu EU devine probabil într-un viitor nu prea îndepărtat.

Graham Watson este europarlamentar britanic, fost lider ALDE și autor al unei recomandari la Acordul de parteneriat si cooperare care permite Republicii Moldova sa participe la mai multe programe si agentii comunitare, precum cele din domeniul transporturilor, securitatii alimentare, vama, siguranta aviatica si altele. Aceasta initiativa sprijina eforturile de reforma ai modernizare ale statului din vecinatatea UE.

Europa Libera: Dle Watson, Parlamentul European a adoptat astazi un raport referitor la Republica Moldova care a fost realizat de dumneavoastra. Ne puteti spune despre ce este vorba?

Graham Watson: Este vorba despre o recomandare ce face parte dintr-un proces de aducere a Moldovei mai aproape de UE. Ceea ce dorim este sa inlocuim Acordul de cooperare si parteneriat, pe care il avem in acest moment cu Moldova, cu un acord mai cuprinzator de asociere. Iar votul de azi a fost inca un pas in acest drum catre acest obiectiv.

Daca alegerile de duminica ne ofera un rezultat clar, daca vor oferi un guvern care va fi capabil sa aleaga un presedinte si care sa continue procesul de reformare a tarii, atunci cred ca vom asista la realizarea altor pasi importanti care ne vor permite ca intr-un viitor destul de apropiat sa avem un Acord de asociere intre UE si Moldova.

Credem ca Moldova este pe calea cea buna, ca liderii tarii sunt angajati intr-o serie de reforme care vor permite Moldovei sa se alature UE, daca o va dori, desigur.

Europa Libera: Pareti foarte optimist desi reprezentati o tara in care euro-scepticismul este in crestere. Ca britanic, ce mesaj le-ati da moldovenilor?

Graham Watson: Cred ca UE este locul potrivit atat pentru Moldova cat si pentru Marea Britanie. Unul dintre lucrurile interesante pe care le observi atunci cand compari Marea Britanie cu Moldova este ca exista cam acelasi tip de divizare a opiniilor in ceea ce este poate cea mai cruciala chestiune in politica noastra actuala: sa ramanem sau nu membri ai UE.

In tara mea, cam o treime dintre britanici se opun ramanerii noastre in UE, care ar vrea sa ne retragem. Daca te uiti la Moldova, probabil ca avem aceeasi situatie cu un sfert din populatie care priveste catre trecut, catre vremurile cand apartineau fostei Uniuni Sovietice.

Personal, fac zi de zi efortul sa castig argumente in favoarea Uniunii Europene. Iar acest set de argumente s-a schimbat de-a lungul anilor. Cu ani in urma vorbeam de federalism si pace si asa mai departe. Astazi ce ne tine impreuna sunt provocarile majore ale mileniului ca schimbarile climatice, cresterea populatiei la nivel global, migratia, securitatea energetica.

Europa Libera: Ce asteptari are UE de la alegerile din Moldova, de duminica?

Graham Watson: Sper ca moldovenii vor alege in mod clar partidele democratice si ale fortele moderniste. Stiu ca nu este usor pentru ca suntem in recesiune economica, economia Romaniei este in recesiunea si ea ceea ce face situatia si mai dificila in Moldova, multi oameni nu au slujbe si asa mai departe. Dar nu este timpul sa ne intoarcem in trecut. Nu este momentul sa ne gandim ca viata va fi mai buna daca Moldova s-ar apropia mai mult de Rusia.

Dimpotriva, este momentul sa existe incredere in liderii actuali ai tarii si sa spunem : „Hai sa mergem impreuna mai departe!” Sper ca vor ramane in fruntea tarii nu doar partidul premierului Filat, ci toate partidele coalitiei actuale pentru ca impreuna prezinta incredere si determinare. Regret ca nu se arata mai multa unitate in timpul acestei campanii electorale.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.