Solana s-a consultat cu viceministrul de externe al Rusiei

Inainte cu o zi de a se deplasa la Chisinau pentru a lua pulsul evenimentelor ce au urmat alegerilor parlamentare din Republica Moldova din data de 5 aprilie, Inaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politica externa si de securitate comuna, Javier Solana, a avut joi, la Bruxelles, consultari cu ministrul adjunct de externe al Rusiei, Grigori Karasin, si cu secretarul adjunct al Consiliului Securitatii Rusiei, Iuri Zubkov, negociatorul-sef al Moscovei in problema transnistreana, relateaza vineri agentia de presa Novai Reghion, citata de Agerpres.

Cu aceasta ocazie, partile au discutat despre situatia creata in Republica Moldova, incercand sa identifice modalitatile in care Rusia si Uniunea Europeana ar putea actiona impreuna in vederea stabilizarii situatiei din aceasta tara, precum si a continuarii eforturilor destinate reglementarii transnistrene, normalizarii situatiei din Osetia de Sud si Abhazia, cele doua provincii separatiste georgiene a caror independenta a fost recunoscuta de Moscova la 26 august anul trecut, se afirma intr-un comunicat al Ministerului rus de Externe.

La discutiile lui Javier Solana cu Karasin si Zubkov a participat si reprezentantul special al UE in Republica Moldova, Kalman Mizsei.

Rusia s-a numarat printre primele tari care au condamnat protestele tinerilor de la Chisinau, ce au degenerat in violente in masa si devastarea sediilor Parlamentului si Presedintiei, in urma alegerilor pe care Misiunea de observatori ai OSCE le-a apreciat ca fiind conforme normelor democratice, in timp ce ministrul rus de externe Serghei Lavrov a intrevazut in actiunea manifestantilor tentativa de a distruge statalitatea moldoveneasca. Astfel, seful diplomatiei ruse a solicitat Romaniei si UE ca drapelele acestora sa nu fie folosite pentru subminarea "statalitatii" Republicii Moldova, aminteste RIA Novosti.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.