Şoferi de TIR din estul Europei, victime pe autostrăzile din Franța și Anglia

Șoferii de TIR români se plâng de condițiile cărora trebuie să le facă față pe șoselele din Anglia și Franța. Nu ar fi vorba de clasicele gropi din carosabil, întâlnite în România, ci de jafuri sau chiar de atacarea camioanelor lor, arată Digi 24.

Şoferii români dar și alți șoferi din estul Europei au devenit victime pe autostrăzile din vestul Europei, în special din Franța și Anglia, potrivit unor postări pe pagina de Facebook ale ”șoferilor de TIR” și pe forum.soferidetir.ro.

tir

„Hoție mare pe Anglia! Aveți mare grijă pe Anglia, pe autostrăzi nu sunt parcări (sunt numai cu plată și scumpe rău), iar pe naționale sunt, dar e grav ce e acolo. Tirul din poză este colegul care era parcat în fața mea. Eram parcați pe A14 (șosea care leagă estul Angliei de zona centrală), l-au decopertat jumătate și descărcat jumătate în două ore și ceva. I-am văzut, erau cinci inși înarmați (cuțite și bâte). Eu am dormit cu chinga între uși, oricum au încercat rezervoarele și mi-au tras de uși să le deschidă, noroc că s-au preocupat de cel din fața mea. Poliția nu vine, îți dau doar un “crime number”. În rest nu îi interesează. Mare grija pe unde vă parcați”, sfătuiește Cristi Petcu, șofer de TIR.

În Franța problemele sunt altele. Aici TIR-urile nu sunt jefuite, ci atacate cu pietre, urmare a furiei șoferilor francezi din cauza concurenței făcute de competitorii est-europeni.

Mai multe camioane provenind din Europa de Est au fost atacate luna trecută cu pietre. Camioanele s-au ales cu parbrizele sparte sau cu rezervoarele perforate. Cazul a fost descris de publicația ouest-france.fr.

Camioanele au fost parcate peste noapte în diferite locuri din localitatea menționată. Camionul unui șofer român a suferit distrugeri, constând atât în spargerea rezervorului, cât și a parbrizului. Vehiculul a devenit de necondus. În scenarii similare au fost implicați și ceilalți patru șoferi est-europeni.

Situația transportatorilor est-europeni care prestează servicii de transport în vestul Europei este delicată. Aceasta în pofida susținerii oficialilor de la Bruxelles că piața europeană a bunurilor și serviciilor este liberă, concurențială, neîngrădită de bariere administrative.

Sub pretextul că asigură drepturile angajaților din țara respectivă și că respectă o cartă socială a drepturilor angajaților, țări din vestul Europei au adoptat măsuri care pur și simplu lovesc în rentabilitatea transportatorilor din est. Este vorba de exemplu de obligații introduse de Franța conform cărora șoferii trebuie cazați la hotel pe perioada obligatorie de odihnă deși camioanele dispun de cabine dedicate odihnei.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.