Situaţia Republicii Moldova e mai mult decât proastă – Oleg Serebrean

“Situaţia Republicii Moldova, în pofida afirmaţiilor nefondat de optimiste ale puterii, e mai mult decât proastă”, a declarat deputatul din Partidul Social Liberal, Oleg Serebrian în şedinţa plenară a Parlamentului Republicii Moldova din 8 decembrie curent.

Serebrean a menţionat “Mai evidentă ca oricând este lipsa progreselor în procesul de soluţionare a conflictului din zona de est a ţării, asistăm la o nouă tensionare a situaţiei în sud, la răcirea relaţiilor cu vecinii din est şi din vest, la o prelungită stagnare în economie, la stoparea procesului de democratizare a societăţii, proces care părea să fie relansat în aprilie 2005”.

”Anume aceste lucruri pun sub semnul întrebării viitorul Republicii Moldova ca entitate suverană şi independentă. Sute de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova au părăsit ţara în ultimii şase ani în căutarea unui loc de muncă. Alte cîteva sute de mii au profitat de oportunitatea de a obţine paşapoartele altor ţări – România, Rusia, Ucraina. Mii de tineri plecaţi peste hotarele ţării prin intermediul diferitor programe internaţionale nu mai revin la baştină. Cei mai buni specialişti în domeniul ştiinţelor exacte şi naturale, dar şi oameni de creaţie s-au stabilit peste hotare sau sînt tentaţi să procedeze astfel în viitorul apropiat. Asistăm la o scădere dramatică a nivelului de trai, a speranţei de viaţă, la o sporire fără precedent a şomajului”, a menţionat Serebrean în discursul său.

Deputatul PSL a spus “În condiţiile în care Republica Moldova riscă să devină o ţară-fantomă, depopulată, săracă, cu o populaţie bolnavă şi tot mai prost instruită, cu o economie criminalizată, tot mai multă lume din stînga Prutului îşi îndreaptă aşteptările spre România, sperând că succesul Bucureştiului ar putea influenţa benefic şi asupra Republica Moldova, deşi înţelegem bine, succesul nu e întotdeauna contagios”.

Potrivit lui Serebrean, România s-a arătat mai mult decât dispusă să ne sprijine, un ultim exemplu concludent în acest sens fiind pledoaria preşedintelui Traian Băsescu în favoarea ralierii Republicii Moldova la grupul ţărilor din Balcanii Occidentali în vederea admiterii noastre în comun cu acestea într-un eventual nou val de extindere a Uniunii. Răspunsul nostru a fost o mostră de nesimţire: „noi nu avem nevoie de avocaţi în procesul de integrare europeană”. De fapt întrebarea pe care ar trebui să ne-o punem este „dar cine are nevoie de noi?” şi, mai ales, de emitenţii acestui gen de aserţiuni.

“Ca români, ca liberali, ca pro-europeni convinşi, ţinem să ne exprimăm speranţa că cei de la Bucureşti vor şti şi pentru mai departe să separe poziţia unei puteri anacronice de cea a majorităţii româneşti din Basarabia. Cetăţenii Republicii Moldova, abandonaţi de toţi şi în primul rând de propria guvernare, aşteaptă sprijinul României, au nevoie de el. Ne vom bucura de orice gest, de orice semn de prietenie şi încurajare care ar putea veni din partea românilor de dincolo de Prut, ca de altminteri din partea tuturor democraţiilor occidentale”, a conchis Serebrean.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.