Shor sugerează că adevăratul vinovat al situației din sistemul bancar este Igor Dodon

Omul de afaceri Ilan Shor, fostul președinte al Consiliului de administrație al Băncii de Economii, susţine că problemele în sistemul financiar-bancar din Republica Moldova au fost provocate de unii politicieni în campania electorală, sugerând că unul dintre acestea este liderul socialiștilor Igor Dodon. Shor a organizat joi o conferință de presă în care a vorbit despre situația de la Banca de Economii şi Banca Socială.

Acesta a precizat că în perioada în care a deţinut funcţia respectivă a reuşit să îmbunătăţească situaţia de la BEM şi chiar au început să se facă investiții în modernizarea acesteia. În perioada respectivă, 90% din creditele acordate au fost întoarse, iar celelalte 10% sunt credite profitabile, a explicat Shor. Iar zvonurile despre extragerile uriașe nu sunt decât minciuni, potrivit lui Shor

”În același timp, se fac speculații și la capitolul plasamentelor interbancare, în special în perioada noiembrie 2014. Am auzit chiar voci, inclusiv și ale unor politicieni, care numesc aceste plasamente “scheme de sustragere a banilor”. Aceste voci vor să ne convingă pe toți că anume așa stau lucrurile și, astfel, să creeze o panică și mai mare. Deaceea, țin să răspund foarte clar – plasările interbancare sunt o acțiune firească în procesul de funcționare a unei bănci”, a declarat Shor.

El a explicat că BEM i-a acordat un împrumut interbancar Băncii Sociale în valoare de 10 miliarde de lei, deoarece FMI, BM, dar şi BNM “au recomandat insistent băncilor moldovenești să se abțină de la plasamentele în băncile străine, în special în cele rusești”. Iar BEM a ales Banca Socială pentru că la acel moment avea o imagine bună. ”Pe parcursul istoriei sale de peste 20 de ani Banca Socială a fost o instituție sigură și stabilă”, a menționat omul de afaceri.

Shor s-a mai referit şi la speculațiile despre “gaura” uriașă, care ar fi apărut în aceste bănci. ”Ceea ce unii numesc “gaură”, în realitate este diferența dintre creditele rambursate, costul activelor și banii platiți deponenților.  Iar pentru că termenii rambursării creditelor, pe mai multe contracte expiră abia peste câțiva ani, tot ce se spune privind acea “gaură”, nu sunt decât insinuări și speculații făcute de oameni care sau nu pricep despre ce vorbesc, sau o fac cu rea intenție”, a declarat Ilan Shor.

El a precizat că singurele probleme se trag anume de la unii politicieni care au creat panică în societate. ”Problema aceasta a fost provocată în octombrie 2014, în plină campanie electorală. Atunci câteva formațiuni politice au lansat zvonuri precum că la bănci nu ar mai fi bani. Unii chiar, într-un mod obraznic și criminal, chemau deschis oamenii să fugă la bancă și să-și scoată banii, “cât nu e târziu”. În țările europene aceasta se numește diversiune economică. E firesc că nicio instituție bancară nu poate face față unei situații, în care toți deponenții odată vor veni să-și scoată banii, într-o singură zi. Iar deponenții moldoveni, care au văzut de-a lungul anilor falimentarea câtorva bănci locale, sunt foarte sensibili la astfel de provocări”.

În acest sens Shor a vorbit despre Igor Dodon, care a publicat zilele trecute unele informații, despre care Ilan Shor menționează că sunt eronate şi neverificate, fapt recunoscut şi de Dodon. ”Acțiunile domnului Dodon, în acest context, trezesc mirare. Fiind deputat, mai mult, membru al comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea situației financiare și valutare care, apropo, încă nu și-a finalizat lucrul, să scrie pe blog, iar apoi să iasă cu declarații, prezentând niște hârtii și recunoscând că nu le poate confirma veridicitatea – este un lucru cel puțin neserios. Iar dacă e să ne gândim, aceste ieșiri pot fi tratate ca o încercare de a influența mersul investigărilor și manipulare a opiniei publice”, a declarat Ilan Shor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.