SexEd pentru adulți. Cum facem sex în timpul sarcinii și după naștere

Sexul este o componentă importantă în relațiile oricărui cuplu. De aceea, atunci când partenerii află că vor deveni în curând părinți, se îngrijorează și își pun mai multe întrebări: „Avem voie să facem sex?”, „Există unele restricții?”, „Oare nu vom dăuna copilului?”

Viața sexuală în timpul sarcinii

De-a lungul anilor, despre sexul în timpul sarcinii au existat mai multe mituri, conform cărora acesta ar face rău copilului sau chiar ar putea provoca contracții și naștere prematură.  Însă medicina modernă le-a demontat pe toate. „Sexul în timpul sarcinii nu este doar recomandat, el trebuie să existe pe parcursul unei sarcini normale”, spune Iraida Snigur, medică obstreticiană-ginecologă și co-fondatoarea proiectului Gyneco. Medicii spun că o viață intimă armonioasă este foarte importantă pentru evoluția cu succes a sarcinii, dar și a viitoarei nașteri.

În cazul sexului vaginal, nu există poziții recomandate, explică Iraida Snigur, adăugând că partenerii pot să opteze pentru acele poziții care sunt comode pentru femeia însărcinată. Ginecologii declară că sexul și orgasmul nu vor afecta copilul în niciun fel: lichidul amniotic, pereții groși ai uterului, colul uterin elastic sunt buni „amortizatori”, care pot face față vibrațiilor intense.

De asemenea, în timpul sarcinii nu există interdicții la sex oral. Totuși, unii medici recomandă ca partenerul să fie atent atunci când face sex oral, pentru a nu sufla aer în vaginul femeii însărcinate: există un risc minim că, odată cu dilatarea vaselor de sânge din vagin, aerul să pătrundă în vreun vas și acest lucru va cauza embolisme. 

La întrebarea dacă femeia însărcinată poate face sex oral, specialiștii răspund afirmativ. Cercetătorii de la Universitatea Leiden au efectuat un studiu, rezultatele căruia sugerează că că sexul oral ar putea fi un factor de reducere a riscului de avort spontan recurent. Potrivit lor, sperma conține antigene leucocitare umane, iar tractul gastrointestinal este cel mai favorabil mediu pentru intrarea lor în corpul femeii. Astfel, antigenii paterni sunt capabili să „pregătească” corpul femeii pentru a avea un copil de la acest bărbat.

Cât privește sexul anal, medicii spun că acesta ar trebui evitat în timpul sarcinii. „Sexul anal poate provoca fisuri anale. În plus, la multe femei în timpul sarcinii apar hemoroizii, ceea ce creează dureri și disconfort”, explică Iraida Snigur.

Care sunt beneficiile sexului în timpul sarcinii

Medicii sunt unanimi în părerea că sexul în timpul sarcinii este necesar pentru ambii parteneri. Acesta are un efect benefic asupra stării fizice și emoționale a partenerei, asigurând confortul psihologic în cuplu. Iată câteva avantaje de a face sex în timpul sarcinii: 

  • Buna dispoziție 

Abstinența prelungită în timpul sarcinii nu este benefică nici viitoarei mame, nici viitorului tată. Întreținând relații sexuale, viitoarea mamă primește confirmarea că este iubită, iar emoțiile pozitive o ajută să depășească anxietatea din timpul sarcinii.

  • Plăcere mai mare

În timpul sarcinii fluxul de sânge către pelvis crește, vaginul se îngustează și clitorisul crește. Astfel, viitoarea mamă poate obține un orgasm mai intens. 

  • Este sănătos 

Ca orice altă femeie, o femeie însărcinată are nevoie de substanțe utile care sunt conținute în spermă: hormoni masculini, enzime, prostaglandine. Ele reduc rigiditatea colului uterin, ceea ce înseamnă că acesta se va putea deschide mai bine în timpul nașterii. 

  • Pregătește pentru naștere 

Hormonul oxitocină eliberat în timpul orgasmului provoacă contracții ușoare ale uterului. Aceste contracții sunt o pregătire excelentă pentru naștere.

  • Stimulează travaliul

Pe „ultima sută de metri”, când uterul și bebelușul sunt gata pentru naștere, medicii chiar recomandă viitorilor părinți să facă sex pentru a stimula travaliul. Este important să facă sex fără prezervativ, pentru că sperma conține substanțe speciale – prostaglandine, care sunt necesare pentru pregătirea colului uterin pentru naștere.

Când este interzis să faci sex în timpul sarcinii

În ceea ce privește interdicțiile în timpul sarcinii, Iraida Snigur a precizat că există câteva situații când sexul este interzis. Iată câteva dintre acestea: 

  • este o iminență de naștere prematură sau de avort spontan;
  • placenta este inserată jos;
  • dacă sunt eliminări cu sânge;
  • dacă s-au rupt apele;
  • dacă este „insuficiența” colului uterin ( atunci când cervixul se deschide înainte ca sarcina să ajungă la termen sau în absența travaliului);
  • există riscul de infecție sexual-transmisibilă;
  • în cazuri rare: dacă este o sarcină duplex sau triplex.

Scăderea sau creșterea libidoului

Sarcina poate influența dorința sexuală. Atât creșterea, cât și scăderea libidoului femeii sunt stări normale în timpul sarcinii. Nivelul ridicat de estrogen și progesteron, precum și creșterea fluxului sanguin către organele genitale, pot duce la creșterea dorinței sexuale. Pe de altă parte, greața, oboseala, stresul și numeroasele modificări fizice care apar în timpul sarcinii pot reduce dorința unei femei de a face sex. Cercetările însă au arătat că, de obicei, dorința sexuală a unei femei scade în primul trimestru al sarcinii, crește în al doilea trimestru și iarăși scade în al treilea. Sarcina poate afecta, de asemenea, și dorința sexuală a partenerului. Adesea, un bărbat este copleșit de această nouă experiență și se poate simți „fără chef”. Medicii spun că toate aceste aspecte trebuie discutate între parteneri pentru a menține legătura emoțională între ei. 

Când poți face sex după naștere?

Viața sexuală poate fi reluată după 4-6 săptămâni de la naștere. În acest timp, rupturile vaginale se vindecă, iar uterul și vaginul revin la starea lor normală. Statisticile arată că aproximativ 30% din femei încep viața sexuală ceva mai înainte de acest termen – la 2-3 săptămâni după ce au născut.

„După naștere există o lege de aur care trebuie respectată – femeia nu începe viața sexuală până nu merge la medicul ginecolog, ca să se convingă că totul este bine. Regula vizează femeile care au născut pe cale naturală, dar și prin cezariană”, spune Iraida Snigur. 

Din motive fiziologice, în primul an după naștere femeile se pot confrunta cu două cele mai răspândite probleme – mucoasa vaginală uscată și, respectiv, durerile sau disconfortul în timpul actului sexual. „Eu le spun la toate femeile care au născut:  «viața sexuală după naștere e ca și cum ai învăța să mergi din nou pe bicicletă»”, explică Iraida Snigur.

După naștere, relațiile sexuale trebuie să înceapă tare încet, mai ales în cazul în care femeia a avut avut laceranții de perineu, așa-zisele rupturi, și a avut cusături. „Primele acte sexuale pot fi chiar și fără penetrare. Corpul trebuie să reușească să se restabilească”, mai spune medica.

Dacă mucoasa vaginală este uscată, medicii recomandă să se folosească un lubrifiant, iar preludiului să i se acorde o atenție mai mare. „Unele femei pot avea dureri și disconfort până la un an după ce nasc. Dar viața sexuală în cuplu trebuie să fie regulată. O dată la două-trei zile ar trebui să fie contact sexual”, adaugă Iraida Snigur.  

În literatura de specialitate se menționează că apetitul sexual al femeii deseori scade după naștere. În primul rând, poate exista o frică subconștientă, pentru că organismul ține minte durerile din timpul nașterii. În plus, poate fi o oboseală banală – bebelușul consumă multă energie, mai ales dacă îngrijirea lui trebuie combinată cu treburile casnice. De asemenea, multe femei își pierd încrederea în sine, deoarece nașterea deseori lasă multe urme pe corp, cum ar fi vergeturile, burta sau sânii lăsați.

Toate aceste aspecte nu trebuie să afecteze relațiile sexuale dintre parteneri. Pentru a vă relaxa și a stabili contactul, puteți să începeți cu un masaj sau cu o baie luată împreună. De asemenea, partenerul poate lăsa ca femeia să aleagă poziția. Ea se va simți mai descătușată dacă va controla profunzimea și puterea de penetrare. 

Specialiștii spun că sexul după naștere poate fi deosebit de captivant, dacă îl abordați cu fantezie și înțelepciune.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.