Serviciul de Securitate de la Kiev a arestat organizatorii „Radei Populare a Basarabiei”

Iniţiatorii organizației separatiste „Rada Populară a Basarabiei”, a cărui congres de constituire a avut loc la 6 aprilie la Odesa, au fost reținuți de Serviciul ucrainean de Securitate. În total au fost reţinute 20 de persoane, care acum sunt audiate, relatează www.dumskay.net.

Printre cei reţinuţi figurează activiștii Alik Vetrov, Serghei Zagoriuk, deputatul orașului Reni, Mihail Levkin, și jurnalista Elena Glișinskaia. Liderul „Radei Populare a Basarabiei”, Dmitri Zatuliveter, a dispărut.

În acelaşi timp, liderul asociaţiei bulgarilor din Ucraina , Anton Kisse, şi cel al asociaţiei culturale găgăuze din statul vecin, Iurie Dimcioglo, care figurau ca participanţi la eveniment, s-au disociat de această organizaţie separatistă.

„Nici Asociaţia bulgarilor din Ucraina şi nici Asociaţia culturală a găgăuzilor „Birlik” nu au nicio legătură cu această organizaţie, care promovează ideea federalizării Ucrainei. Condamnăm această acţiune şi rugăm locuitorii regiunii Odesa să nu se lase la provocări”, se arată într-o declaraţie a celor două organizaţii.

Reamintim că partidele pro-ruse din Ucraina s-au adunat luni la Odesa, la constituirea organizației cu denumirea „Rada Populară a Basarabiei”, care ar avea menirea să „protejeze interesele comunităţilor naţionale ale Basarabiei”. În programul organizației se menţionează că: „În cazul în care Ucraina va adera la NATO, Basarabia istorică (Bugeacul) va cere dreptul la autodeterminare”.

Organizaţia a ajuns imediat în atenția Serviciului de Securitate al Ucrainei, care presupune că aceasta ar avea drept scop de fapt destabilizarea situației politice pe teritoriul țării.

Site-ul organizaţiei a anunţat că la eveniment ar fi participat şi doi politicieni din R.Moldova-liderul partidului „Patrioții Moldovei”, Mihail Garbuz, și fostul deputat comunist, actual membru al partidului „Patria”, Grigore Petrenco. Ultimul s-a arătat indignat de această informaţie, declarând pe pagina sa de facebook că nu a părăsit hotarul republicii.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.