Serafim Urecheanu risca să faca noua ani de puscarie

Moldova.ORG — Procurorul Alexandru Bernaz de la Judecătoria Centru a cerut, în cadrul şedinţei de judecată de la 25 aprilie 2008, o pedeapsă de nouă ani de închisoare la penitenciar de tip închis şi cinci ani de privare a dreptului de a ocupa funcţii de răspundere pentru ex-primarul general al municipiului Chişinău, Serafim Urecheanu. Completul de judecată urma să se pronunţe în aceeaşi zi pe marginea dosarului „ambulanţelor”, însă a anunţat că va pronunţa sentinţa definitivă peste două săptămâni, adică pe data de 12 mai 2008.

Serafim Urecheanu este acuzat că, la procurarea a 40 de ambulanţe pentru spitalul municipal de urgenţă, a depăşit atribuţiile sale de serviciu şi a prejudiciat bugetul local cu 239 mii de dolari. „Urecheanu a întreprins acţiuni cu caracter criminal care au subminat activitatea administraţiei publice locale. Fiind în funcţie de primar general al municipiului Chişinău, el a făcut tranzacţia de unul singur, fără anunţarea licitaţiei. Serafim Urecheanu a semnat un contract de achiziţionare a ambulanţelor în cele mai dezavantajoase condiţii, prejudiciind astfel bugetul municipal cu 239 mii de dolari”, a comentat procurorul Alexandru Bernaz. Avocatul lui Serafim Urecheanu, Vasile Râhlea a menţionat în proces că învinuirile aduse ex-primarului general sunt neîntemeiate. „Cerem achitarea integrală a lui Serafim Urecheanu. Procurorul nu a stabilit existenţa faptei infracţiunii. Serafim Urecheanu a fost împuternicit de Consiliul municipal Chişinău să ducă negocieri cu firma care urma să facă tranzacţia. Contractul a fost semnat pentru că firma respectivă a acceptat să primească banii în rate. Astfel că bugetul municipal a fost scutit de obligaţia de a achita integral o sumă enormă, ba chiar a şi economisit 4 milioane de lei”, a specificat Vasile Râhlea. Avocatul a ţinut să amintească completului de judecată despre alte dosare fabricate pe numele funcţionarilor publici cum ar Vladimir Şarban, Veaceslav Modârcă şi alţii. „Noi am câştigat peste 40 de mii de euro la CEDO de pe urma acestor dosare şi vom obţine şi de această dată câştig de cauză, pentru că este o clară şi vizibilă comandă politică”, a menţionat Râhlea. Avocatul a ţinut să amintească şi despre persecutarea fostului angajat al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, Grigore Gorea, care a refuzat să fabrice dosarul pe numele lui Urecheanu şi a făcut publice presiunile la care a fost supus. Ulterior acestuia i-a fost deschis un dosar penal, iar dreptatea a obţinut-o la CEDO.

Serafim Urecheanu aşteaptă ca la 12 mai să fie pronunţată o decizie corectă. „Mă aştept la o decizie adecvată – achitarea mea integrală, aşa cum se cuvine într-un stat de drept. Este clar că este un spectacol politic iniţiat la comanda tovarăşului Voronin. Este o răfuială politică cu opoziţia. Desigur că pentru Voronin este o mare îngrijorare succesul Alianţei „Moldova Noastră” în fruntea căreia mă aflu”, a mai declarat Serafim Urecheanu. – Moldova.ORG

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.